Έκθεση πτηνών συντροφιάς ΕΛΚΕ στο Περιστέρι


Έκθεση πτηνών συντροφιάς ΕΛΚΕ στο Περιστέρι
0 Comments

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος η μεγάλη έκθεση πτηνών συντροφιάς στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Ο Νίκος Μπουρλιός, ερασιτέχνης εκτροφέας και μέλος της Ε.Λ.Κ.Ε, μας μιλά για το παρόν και το μέλλον της ορνιθοκουλτούρας στην Ελλάδα.

Η έκθεση της Ελληνικής Λέσχης Καναρινιών Εμφάνισης είναι μια μεγάλη έκθεση στην οποία ο επισκέπτης δεν θα βρει μόνο καναρίνια αλλά και παπαγάλους, ενώ φέτος για πρώτη φορά είδαμε και περιστέρια και ορτύκια. Επίσης, στα πλαίσια της φετινής έκθεσης της ΕΛΚΕ διεξάγεται ταυτόχρονα και το 5ο Ομοσπονδιακό Πρωτάθλημα Καναρινιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορνιθολογίας.

Η έκθεση φιλοξενεί συνολικά 1.450 πτηνά, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν έρθει από διάφορα μέρη της Ελλάδας: από την Κέρκυρα, από τα Γιάννενα, ενώ έχει έρθει και ο Σύλλογος Πτηνών Βορείου Αιγαίου. Σε κάθε κατηγορία πτηνών βραβεύονται οι τρεις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνει κάθε πτηνό σε σύγκριση με τα στάνταρ του είδους. Οι βαθμολογίες αυτές δίνονται από έμπειρους κριτές που ήρθαν από την Ευρώπη και υπάγονται στην παγκόσμια ομοσπονδία κριτών, άρα είναι οι πλέον ειδικοί για να ξεχωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να δώσουν τη βαθμολογία με απόλυτη ακρίβεια. Βαθμολογία άνω των 90 βαθμών σημαίνει αυτόματα και θέση στην τριάδα, με το επίπεδο να ανεβαίνει διαρκώς και κάθε χρόνο να είναι όλο και καλύτερο.

Από τα “παράξενα” της φετινής έκθεσης είναι κάποια ορτύκια τα οποία βέβαια δεν έχουν σχέση με τα άγρια ορτύκια που ζουν στην Ελλάδα αλλά είναι ορτύκια εκτροφής που μας έρχονται από το εξωτερικό, με καταγωγή από την Καλιφόρνια, την Κίνα και από την Ιταλία. Επίσης, έχουμε εκθεσιακά περιστέρια που επίσης κατάγονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με το απλό περιστέρι που βλέπουμε γύρω μας. Έχουμε παπαγάλους από την Αυστραλία, το Μεξικό, το Περού και διάφορα άλλα μέρη, συγκεντρώνοντας δείγματα σε αρκετά μεγάλη ποικιλία, που εκπροσωπούν την ορνιθοκουλτούρα ολόκληρου του πλανήτη. Επίσης, έχουμε διάφορα καναρίνια που ξεφεύγουν από το γνωστό μας κίτρινο χρώμα και μπορεί να έχουν διαφορετικά εντυπωσιακά χρώματα, ενώ υπάρχουν και κάποια άλλα που διαφέρουν πολύ σε μορφολογία, όντας αρκετά μεγαλύτερα από το συνηθισμένο, ή, κάποια άλλα έχουν κατσαρά πούπουλα ή ένα σχήμα σαν καπελάκι στο κεφάλι τους. Στην ουσία, κάθε ένα από τα 1.450 πτηνά που συμμετέχουν, έχει κάποια ιδιαιτερότητα και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αλλιώς δεν θα συμμετείχε σε μια έκθεση.

Στην Ελλάδα, η ορνιθοκουλτούρα έχει κάνει απίστευτα άλματα τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια όπου στις εκθέσεις βλέπαμε μόνο λίγα καναρίνια από συγκεκριμένους τύπους, η διαφορά είναι τεράστια: σήμερα φιλοξενούμε είδη πτηνών που δεν θα τα βλέπαμε ούτε στην πιο τρελή μας φαντασία πριν μερικά χρόνια. Οι εκθέσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες, οπότε και η διοργάνωση εξελίσσεται και βελτιώνεται ακολουθώντας τις αυξημένες ανάγκες. Φέτος, για παράδειγμα, υπάρχει αρίθμηση σε όλα τα κλουβιά και είναι συγκεκριμένες και κλεισμένες από πριν οι ακριβείς θέσεις κάθε πτηνού στην έκθεση. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εκθέσεων των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διαγωνισμών, βελτιώνονται σε αντιστοιχία και οι ελληνικές εκθέσεις, τόσο σε επίπεδο διοργάνωσης όσο και σε επίπεδο ποιότητας συμμετοχών, αφού αυτή η έκθεση είναι και μια πρόβα για τις ελληνικές συμμετοχές που ετοιμάζονται να δοκιμάσουν την τύχη τους και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Επόμενος στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να έχουμε ακόμα περισσότερα πτηνά αλλά και να δούμε και περισσότερα καινούρια είδη, ενώ συνολικός στόχος του χώρου είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας όλων των εκτρεφόμενων ειδών στην Ελλάδα.

Share :-
Categories: