Ασφαλιστική κάλυψη για τρομοκρατία – κακόβουλες ενέργειες

0 Comments

Κάποια πρόσφατα κρούσματα και κάποιες απειλές που δημοσιοποιήθηκαν, έχουν κάνει αρκετούς ιδιοκτήτες pet shop να ανησυχούν για την περιουσία τους. Ο μεσίτης ασφαλειών Νίκος Φίλης μας εξηγεί τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο κάθε επαγγελματίας ώστε να είναι σίγουρος ότι θα είναι απόλυτα καλυμμένος.

Η ασφαλιστική κάλυψη οποιασδήποτε μικρής ή μεγάλης επιχείρησης από διάφορους πιθανούς κινδύνους, πάντα ήταν σημαντική, όμως είναι ακόμα σημαντικότερη σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και γενικότερης ανασφάλειας, αφού ειδικά σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες είναι πάντα πολύ δυσκολότερη η εκ των υστέρων αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Πέρα, όμως, από τους γνωστούς κινδύνους που μπορούν να θεωρηθούν αυτονόητοι (κλοπή, φωτιά, πλημμύρα κ.λπ.) τον τελευταίο καιρό ήλθε να προστεθεί και ένας επιπλέον κίνδυνος, ειδικά για τους ιδιοκτήτες pet shops: κάποιες κακόβουλες ενέργειες που στράφηκαν κατά τέτοιων επιχειρήσεων, προκαλώντας ζημιές ή ακόμα και φωτιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να εξετάσουμε προσεκτικά το ασφαλιστήριό μας ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τους κινδύνους που καλύπτονται, αφού, για παράδειγμα, με το απλό πυρασφαλιστήριο που μας αποζημιώνει σε περίπτωση τυχαίας πυρκαγιάς από ατύχημα, δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτεται και η περίπτωση της φωτιάς από κακόβουλη ενέργεια ή τρομοκρατία.

Έτσι, εάν κάποιος έχει λόγους να πιστεύει ότι κινδυνεύει από κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να ελέγξει προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου του και να κάνει άμεσα μια επέκταση του πυρασφαλιστηρίου του, ώστε να συμπεριλαμβάνει και πλήρη κάλυψη τρομοκρατικών και κακόβουλων ενεργειών.

Η τοποθεσία του καταστήματος δεν παίζει ρόλο στην τιμολόγηση αυτών των καλύψεων αλλά είναι σημαντικός παράγοντας για το αν η εταιρεία θα δεχτεί να αναλάβει την κάλυψη του κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι, εάν έχουμε κατάστημα σε περιοχή όπου γίνονται επεισόδια και καταστροφές σε τακτική βάση, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αρνηθεί να αναλάβει την κάλυψη για τους συγκεκριμένους κινδύνους. Επίσης, όταν υπάρχουν πολλά κρούσματα αυτών των επεισοδίων, κάποιες εταιρείες μπορεί να αναβάλουν για κάποιο διάστημα την ανάληψη του κινδύνου (όπως γίνεται, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις σεισμού). Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από κάποια ασφαλιστική εταιρεία ως προς το θέμα των pet shops. Εκτός από τη φωτιά, με την ίδια επέκταση του βασικού ασφαλιστηρίου καλύπτονται και όλες οι ζημιές που μπορεί να γίνουν σε περίπτωση τρομοκρατικής ή κακόβουλης ενέργειας, όμως κι εδώ απαιτείται προσοχή στους όρους του κάθε συμβολαίου, αφού, για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες που εξαιρούν τα graffiti από τις καλύψεις των κακόβουλων ενεργειών.

Ένα ενδεικτικό κόστος για ένα κατάστημα pet shop με 50.000 € ασφαλιζόμενη οικοδομή/βελτιώσεις κτιρίου είναι στα 80 € ετησίως, όμως η πρότασή μας προς τον επαγγελματία είναι να απευθυνθεί σε κάποιον μεσίτη ασφαλίσεων προκειμένου να είναι βέβαιος ότι πήρε την ιδανική κάλυψη για τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ας υπενθυμίσουμε εδώ ο μεσίτης ασφαλίσεων είναι υποχρεωμένος να αναλύσει τις ιδιαιτερότητες του κάθε πελάτη και της κάθε επιχείρησης και να βρει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα συγκρίνοντας τα προγράμματα από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς, αφού ο μεσίτης ασφαλειών εξ ορισμού και βάσει και του νόμου που ρυθμίζει τα σχετικά ζητήματα, εκπροσωπεί τον πελάτη, δηλαδή τον ασφαλισμένο (σε αντίθεση με τον ασφαλιστικό σύμβουλο ή ασφαλιστικό πράκτορα οι οποίοι εκπροσωπούν μία ή περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες). Άρα, ο μεσίτης έχει υποχρέωση βάσει του νόμου -αλλά και επαγγελματικό όφελος ο ίδιος- να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του πελάτη του, γιατί έτσι εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του στην αγορά.

 

Σχετικά με τα αυτοκίνητα των pet shops, οι εταιρείες παρέχουν πλήρη κάλυψη μέσα από τον κλάδο οχημάτων, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του ιδιοκτήτη. Σε αυτό που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι ιδιοκτήτες είναι οι ακριβείς όροι για την κάλυψη των κακόβουλων Πυρός και γενικά των κακόβουλων ενεργειών. Η πυρκαγιά από κακόβουλη ενέργεια καλύπτεται μέσω του πακέτου της πυρκαγιάς, όμως ο βανδαλισμός καλύπτεται στις περισσότερες εταιρείες μέσα από το πακέτο της μικτής κάλυψης, με αρκετά υψηλότερο κόστος, ίσως και το διπλάσιο ασφάλιστρο.

 

Share :-
Categories: