Βάτραχος για κατοικίδιο;

0 Comments

Ένα ζωάκι δεν είναι αντικείμενο που το αγοράζουμε και αν δεν μας αρέσει το πετάμε-ηGJ9Y0539 απόκτηση ενός κατοικίδιου θα πρέπει να γίνεται πάντοτε κατόπιν ωρίμου σκέψεως, με υπευθυνότητα και γνώση. Η ερπετολόγος Μαρία Δημάκη, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς σχετικά με τους κατοικίδιους βατράχους.

Ένα από τα κατοικίδια που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ανθρώπων τα τελευταία 10 χρόνια περίπου, είναι ο βάτραχος. Είναι ένα εύκολο ζώο σαν κατοικίδιο, όμως όπως όλα τα ζώα έχει τις ιδιαιτερότητές του, οπότε θα πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά πώς να τον φροντίζουμε. Είναι πολύ βασικό πριν αποκτήσουμε έναν βάτραχο (όπως και κάθε άλλο ζωάκι), να έχουμε ενημερωθεί σωστά και να ξέρουμε ακριβώς τις απαιτήσεις του.
Κατ’ αρχήν, είναι πολύ βασικό να τον αποκτήσουμε νόμιμα. Στην Ελλάδα, απαγορεύεται να πάμε σε μια λιμνούλα, να πάρουμε ένα βατραχάκι και να το φέρουμε στο σπίτι μας. Αυτό ισχύει για όλα τα ζώα της ελληνικής πανίδας, δεν μπορούμε να πάρουμε κανένα ζώο από τη φύση και να το κάνουμε κατοικίδιο-αυτό είναι παράνομο και ειδικά στην περίπτωση του βατράχου είναι και επικίνδυνο για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας μύκητας που εμφανίστηκε τα τελευταία ένα-δύο χρόνια στη χώρα μας και ο οποίος μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρους πληθυσμούς βατράχων. Εάν λοιπόν εμείς πάμε στη φύση και πιάσουμε έναν βάτραχο, υπάρχει περίπτωση να μεταφέρουμε με τον τρόπο αυτό τον μύκητα σε μία άλλη περιοχή και να δημιουργήσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα εν αγνοία μας. Έτσι, το σωστό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο κατάστημα, το οποίο με τη σειρά του θα έχει αποκτήσει τον βάτραχο νόμιμα και θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρτιά.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη αμφιβίων τα οποία προστατεύονται, οπότε και το εμπόριό τους είναι ελεγχόμενο: δεν απαγορεύεται, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι πιστοποιήσεις που εξασφαλίζουν ότι έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Το επόμενο σημαντικό ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο χώρο στο σπίτι μας, ώστε να φιλοξενήσουμε τον βάτραχο, άρα θα πρέπει να ξέρουμε σε ποιο είδος ανήκει ο βάτραχος που θα αποκτήσουμε. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη βατράχων: υπάρχουν αυτά που είναι πιο υδρόβια και άρα χρειάζονται αρκετό νερό για να ζήσουν, στην ουσία ένα ενυδρείο γεμάτο με νερό. Υπάρχουν τα βατράχια που είναι πιο χερσαία, δηλαδή τα βατράχια που δεν έχουν τόσο ανάγκη από νερό, αλλά χρειάζονται χώμα, το οποίο θα πρέπει να είναι υγρό και μαλακό, ώστε να μπορούν να το σκάψουν. Έπειτα, υπάρχουν τα είδη που θέλουν και τα δύο, δηλαδή χρειάζονται και νερό να κολυμπούν αλλά και χώμα για να βγαίνουν έξω και να σκάβουν προκειμένου να κρυφτούν μέσα στη λάσπη. Η τέταρτη κατηγορία είναι τα δεντρόβια βατράχια, αυτά δηλαδή που χρειάζονται αρκετό ύψος στο ενυδρείο τους και αρκετά φυτά στα οποία θα πρέπει να μπορούν να σκαρφαλώνουν.
Όποιο κι αν είναι το είδος του βατράχου, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία του χώρου του, οπότε θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο και μία μέθοδο να διατηρούμε τη θερμοκρασία του χώρου του από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, για τα πιο χερσαία είδη θα χρειαστούμε και ένα υγρόμετρο, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι υπάρχει αρκετή υγρασία στο χώρο τους (πάνω από 50% σχετική υγρασία).
Όσο για το φαγητό τους, θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε έντομα, γιατί αυτή είναι η τροφή των βατράχων. Το πιο συνηθισμένο είδος εντόμου που ταΐζουμε τους βατράχους είναι ο γρύλος. Επίσης, μπορούμε να τους δίνουμε millworms και τα πιο μεγάλα είδη μπορούν να φάνε και pinkies, όπως ονομάζονται τα νεογέννητα ποντίκια που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.
Οι βάτραχοι τρώνε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο δύο με τρεις γρύλους κάθε φορά, ανάλογα φυσικά με το είδος και το μέγεθος.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι, αποκτώντας έναν βάτραχο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα ζήσει από 4 έως 15 χρόνια κατά μέσο όρο, οπότε θα πρέπει να έχουμε λύση για τη φροντίδα του όσο εμείς θα λείπουμε διακοπές και επίσης ότι θα τον φροντίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τον βαρεθούμε πετώντας τον έξω στη φύση όπως γίνεται κάποιες φορές.
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν κάποια είδη βατράχων που δεν είναι καθόλου δραστήρια. Μπορεί να δούμε ένα όμορφο και χαριτωμένο βατραχάκι σε ένα κατάστημα, όπως για παράδειγμα τα Pixies (ονομασία που προέρχεται από το επιστημονικό τους όνομα, Pyxicephalus), τα οποία είναι πολύ χαριτωμένα όταν είναι μικρά, όμως στη συνέχεια μεγαλώνουν πάρα πολύ και μπορεί να φτάσουν τα 28 εκατοστά σε μήκος. Όταν μεγαλώσει ένα τέτοιο βατραχάκι, γίνεται ένας μεγάλος βάτραχος που στην ουσία δεν κάνει απολύτως τίποτα, όλη μέρα κάθεται στον χώρο του χωρίς να είναι καθόλου δραστήριο, οπότε είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί βαρετό ένα τέτοιο είδος βατράχου.
Για τους αρχάριους, ένα βολικό και εύκολο είδος είναι ο “νάνος βάτραχος της Αφρικής”, ένα υδρόβιο είδος που ζει στο νερό. Ένα άλλο είδος είναι η “κόκκινη μπομπίνα της Ασίας”, που χρειάζεται και νερό και μαλακό χώμα για να βγαίνει έξω. Είναι πολύ όμορφο και επισήμως ανήκει στους φρύνους, αλλά το συμπεριλαμβάνουμε στους βατράχους. Επίσης, υπάρχει ο “λευκός δεντροβάτραχος” που όπως μαρτυρά και το όνομά του είναι δεντρόβιο είδος και χρειάζεται βλάστηση για να σκαρφαλώνει, ενώ ένα ακόμα είναι ο pacman frog, ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος στην καθημερινότητά του.
Όποιον βάτραχο κι αν διαλέξουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να τον πιάνουμε πολύ, για δύο λόγους: από τη μία, το δέρμα του είναι πολύ ευαίσθητο και άρα μπορεί να του κάνουμε κακό χωρίς να το θέλουμε, από την άλλη, όμως, μπορεί κι εμείς να πάθουμε κάτι: για παράδειγμα, εάν το νερό τους δεν είναι πολύ καθαρό μπορεί να κολλήσουμε σαλμονέλα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά τον χώρο και το νερό τους. Επιπλέον, κάποια είδη βατράχων είναι λίγο τοξικά για τον άνθρωπο, δηλαδή έχουν κάποια ουσία στο δέρμα τους που προκαλεί ερεθισμό-δεν θα πάθουμε κάτι κακό, καλό είναι, όμως, να αποφεύγουμε όσο μπορούμε την επαφή.

Share :-
Categories: