Βρετανική κοντότριχη & μακρύτριχη

0 Comments

GJ9Y9936Εκτός από τις αρκετά γνωστές στη χώρα μας βρετανικές κοντότριχες, υπάρχουν και οι πιο σπάνιες βρετανικές μακρύτριχες, των οποίων η εκτροφή ξεκινά σιγά σιγά και στην Ελλάδα. Η Σμαράγδα Βασάλη μας γνωρίζει ένα πανέμορφο δείγμα μιας τέτοιας γάτας.

Η Μόνικα είναι μια βρετανική μακρύτριχη γάτα που ανήκει στην οικογένεια των βρετανικών, όπως και η αντίστοιχη κοντότριχη. Η ιστορία αυτής της φυλής ξεκινά από πολύ παλιά, με πρώτη παρουσία στην πρώτη παγκόσμια έκθεση στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου, στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι μια γάτα που την ερωτεύεσαι-σε τραβάει με το όμορφο χαμόγελο, τα μεγάλα και χρωματιστά μάτια και το όμορφο τρίχωμά της που βγαίνει σε όλα τα πιθανά χρώματα. Από λευκό, μαύρο, χρυσό, μπλε, λιλά, όλη η γκάμα των πιθανών χρωμάτων εξαντλείται στις βρετανικές γάτες, αν και το πιο γνωστό χρώμα και χαρακτηριστικό της φυλής θεωρείται το μπλε.
Από πλευράς συμπεριφοράς και χαρακτήρα, είναι από τις πιο ήσυχες φυλές. Είναι φρόνιμη μέσα στο σπίτι, δεν κάνει ζημιές, δεν είναι από τις γάτες που θα βρεις σκαρφαλωμένες σε παράξενα σημεία ή να ξύνουν πράγματα, αρκεί να φροντίσει ο ιδιοκτήτης να έχει ένα ονυχοδρόμιο για να μπορεί η γάτα να ξύνει και να περιποιείται τα νύχια της. Επίσης, σε αντίθεση με άλλες φυλές, η βρετανική είναι από τις γάτες που προτιμούν να έχουν τα πόδια τους στο πάτωμα και να περπατούν μόνες τους, δεν είναι από τις γάτες που παίρνεις αγκαλιά συνέχεια. Επιλέγουν να κάτσουν κοντά σου, στον καναπέ, στον υπολογιστή, στο κρεβάτι, οπουδήποτε βρίσκεσαι, αρκεί να κάθονται δίπλα σου. Είναι από τις γάτες που σου μιλάνε (κι ας φημολογείται το αντίθετο), θα σου δώσουν να καταλάβεις τί θέλουν, αν θέλουν αγκαλιά, αν θέλουν χάδια, αν θέλουν την προσοχή σου, είναι ομιλητικές και επικοινωνιακές.
Από πλευράς μεγέθους, η βρετανική σίγουρα ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές, με τα θηλυκά να είναι περίπου 4 με 5 κιλά και τα αρσενικά να φτάνουν τα 6 με 7 κιλά ή και λίγο παραπάνω. Είναι μυώδεις, στιβαρές γάτες με στρογγυλό πρόσωπο, μικρά αυτιά και πολύ χαρακτηριστικό χαμόγελο. Η ευρύτερα γνωστή παραλλαγή είναι η κοντότριχη, όμως υπάρχει και η μακρύτριχη που δεν την γνωρίζει πολύ ο κόσμος. Η Μόνικα είναι από τις πρώτες εκτροφικές στην Ελλάδα και ήλθε για να τη γνωρίσουν οι γατόφιλοι και να ξεκινήσει σιγά σιγά η εκτροφή της στη χώρα μας. Σε σύγκριση με τη βρετανική κοντότριχη, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο περισσότερη προσοχή και περιποίηση στο τρίχωμα με τακτικό και προσεκτικό χτένισμα. Κατά τα άλλα, όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια ακριβώς, τόσο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά όσο και στο χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα. Τόσο η κοντότριχη όσο και οι μακρύτριχη, είναι και οι δύο εξαιρετικές γάτες, πραγματικά πανέμορφες αλλά και πολύ ευχάριστες στη καθημερινή συγκατοίκηση.

Share :-
Categories: