Βρετανική κοντότριχη

0 Comments

Ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές γάτας, η βρετανική κοντότριχη είναι σίγουρα από αυτές που ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά.. Η Βασιλική Μεϊντάνη, πρόεδρος του Ελληνικού Όμιλου Γάτας, μας παρουσιάζει μια πανέμορφη γάτα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και εξίσου εντυπωσιακή εμφάνιση.

Ο Μποντ είναι ένας αρσενικός γάτος 3 ετών, βρετανικός κοντότριχος με τον χρωματισμό black silver tabby που έχει φτάσει πλέον στην πλήρη του ανάπτυξη. Τα αρσενικά βρετανικά κοντότριχα φτάνουν στην πλήρη τους ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία των 3 ετών και συνήθως δεν ξεπερνούν τα 7 κιλά. Ο συγκεκριμένος είναι 5,5 κιλά και είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της φυλής, με στρογγυλό πρόσωπο, στρογγυλά μάτια, αυτιά σε απόσταση μεταξύ τους, κοντό λαιμό, πολύ στιβαρό σώμα με κοντά πέλματα και χοντρές πατούσες, ενώ η ουρά καταλήγει σε στρογγυλεμένη άκρη. Τα θηλυκά είναι πάντοτε πιό μικρόσωμα από τα αρσενικά, με τα ίδια γενικότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Εκτός από τον συγκεκριμένο χρωματισμό, οι βρετανικές κοντότριχες συναντώνται και σε μονόχρωμες αποχρώσεις, με πιό γνωστό χρωματισμό τον μπλε.

Οι βρετανικές κοντότριχες εισέβαλαν στην Αγγλία μαζί με τους Ρωμαίους. Η εξωτερική τους εμφάνιση έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε. Με το πέρασμα των χρόνων έγιναν κάποιες προσμίξεις με τις περσικές γάτες, την περίοδο 1914 με 1918 οπότε πέρασε το μακρύτριχο γονίδιο στη συγκεκριμένη φυλή. Μέχρι πρότινος, όμως, οι μακρύτριχες βρετανικές δεν αναγνωρίζονταν επίσημα, όμως σιγά σιγά οι ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν και τις μακρύτριχες.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συγκεκριμένη φυλή είχε εκλείψει, οπότε οι εκτροφείς έκαναν διάφορες προσμίξεις για να καταφέρουν να τη διατηρήσουν, κυρίως με ρώσικη μπλε και με οικόσιτη γάτα. Από τότε και μετά, η συγκεκριμένη φυλή έχει γίνει πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνοντας σήμερα να ανήκει στις 5 δημοφιλέστερες φυλές γάτας παγκοσμίως.

Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, προτιμάμε τη βρετανική κοντότριχη γιατί είναι μια γάτα καλόβολη, με πολύ ευπροσάρμοστο χαρακτήρα που τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά αλλά και με σκύλους ή κάθε άλλο κατοικίδιο που μπορεί να ζει στο ίδιο σπίτι. Είναι μια φυλή που της αρέσει πολύ η ανθρώπινη παρουσία, χωρίς όμως να την απαιτεί. Περνάει και μόνη της καλά και περιμένει να γυρίσει το αφεντικό της στο σπίτι χωρίς όμως να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Τα αρσενικά είναι πολύ επιβλητικά στον χώρο, τους αρέσει η προσοχή αλλά δεν την απαιτούν. Συνήθως τους αρέσει να κάθονται δίπλα στα αφεντικά τους και να απολαμβάνουν το χάδι, ενώ είναι γάτες που δεν τους αρέσουν τα ακροβατικά και τα ύψη, δεν τους αρέσει ιδιαίτερα να τις κρατάς ψηλά στην αγκαλιά σου, προτιμούν να πατούν με τα πόδια τους στο έδαφος. Όμως, είναι αρκετά παιχνιδιάρες και μετατρέπονται εύκολα στον κλόουν του σπιτιού εάν βρουν ανταπόκριση. Ο χαρακτήρας τους είναι ιδιαίτερα υπομονετικός και γι’αυτό τα πάνε και πολύ καλά με τα μικρά παιδιά, ενώ είναι πολύ έξυπνες γάτες που είναι και οι αγαπημένες των εκπαιδευτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη φυλή έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές διαφημίσεις, αφού πέρα από τον βολικό και ευπροσάρμοστο χαρακτήρα, μπορεί εύκολα να εκπαιδευτεί και να υπακούσει σε εντολές.

Ο συγκεκριμένος γάτος στον φυσικό του χώρο έχει μάθει να υπακούει βασικές εντολές όπως “κάτσε”, “ξάπλωσε”, “γύρισε”, “έλα εδώ”, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για γάτα. Κατά τα άλλα, όπως και σε όλες τις κοντότριχες γάτες, ο καλλωπισμός είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, απαιτώντας μόνο ένα βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα και ένα μπάνιο μια φορά κάθε 30-40 μέρες.

Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης φυλής είναι ότι τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια τα οποία τα διατηρούν μέχρι τον τρίτο μήνα, οπότε και ξεκινούν να γίνονται κίτρινα και για να καταλήξουν στο πράσινο σμαραγδί χρώμα που έχουν οι ενήλικες γάτες.

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη φυλή έγινε περισσότερο γνωστή από όταν πρωταγωνίστησε σε σποτ γνωστής εταιρείας ζωοτροφών και εξακολουθεί να ανεβαίνει σε δημοφιλία. Πάντως, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των διαφόρων φυλών, έτσι ώστε να επιλέγουμε γάτα όχι μόνο με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως με βάση τον χαρακτήρα και τον τρόπο που θα προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής και τις απαιτήσεις μας. Η συγκεκριμένη φυλή ενδείκνυται για ανθρώπους με έντονη καθημερινότητα και  περιορισμένο χρόνο, γιατί είναι μια φυλή που περνά και μόνη της καλά, χωρίς όμως να είναι μοναχική. Επίσης, ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά και άλλα κατοικίδια ζώα, γιατί συμβιώνει εντελώς απροβλημάτιστα με οποιονδήποτε στο ίδιο σπίτι.

Share :-
Categories: