Γάτα Βεγγάλης: μια “λεοπάρδαλη” στο σπίτι σας

0 Comments

GJ9Y2999Η Εύα Καψάλη είναι υπεύθυνη μάρκετινγκ σε ιδιωτική μια εταιρεία. Στον ελεύθερο χρόνο της, ασχολείται ερασιτεχνικά μεν, αλλά με ιδιαίτερη υπευθυνότητα, προσοχή και αφοσίωση με την εκτροφή της γάτας Βεγγάλης.

O γάτος αυτός είναι ένας γάτος Βεγγάλης, σε χρώμα charcoal brown, ένα αρκετά σπάνιο χρώμα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Είναι 10 μηνών και τον φέραμε από τη Λιθουανία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι αρκετά μεγαλόσωμος, κάτι που το έχει πάρει από τους γονείς του οι οποίοι είναι επίσης μεγαλόσωμοι. Η φυλή αυτή ξεκίνησε το 1955, όταν έγινε συνδυασμός γάτας Ασιατικής Λεοπάρδαλης με μαύρη οικόσιτη γάτα, σε μια προσπάθεια να μελετηθούν περαιτέρω οι ασθένειες της λευχαιμίας και του AIDS στα αιλουροειδή, οπότε και προέκυψε ως υβρίδιο η φυλή αυτή. Από αυτά τα πρώτα δείγματα, συνεχίστηκε η επιλεκτική εκτροφή για αρκετά χρόνια μέχρι το 1999, και τότε αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυλή η γάτα Βεγγάλης όπως την ξέρουμε σήμερα.

Εγώ είχα μεγαλώσει με σκύλους και δεν ήξερα πολλά από γάτες μέχρι τα 21 μου χρόνια, όταν οι γονείς μου μου χάρισαν την πρώτη μου γάτα, σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Δεν γνώριζα τίποτα για τη σχέση της γάτας με τον άνθρωπο, όμως ήμουν ανοικτή στο να μάθω, και από τότε οι γάτες με συντροφεύουν συνέχεια. Πριν από πέντε χρόνια πήρα την πρώτη μου γάτα Βεγγάλης, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σκέψη για περαιτέρω ασχολία, εκτροφή κλπ. Αρχικά ήταν απλώς η επιλογή ενός όμορφου κατοικίδιου. Όμως, αμέσως αγάπησα πολύ αυτή τη φυλή γιατί διαπίστωσα ότι είναι γάτες δραστήριες που δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους. Δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές, δεν είναι γάτες που περνούν την ώρα τους κολλημένες πάνω στον ιδιοκτήτη, όμως τον ακολουθούν παντού και απολαμβάνουν τη συντροφιά του. Είναι ιδιαίτερα «ομιλητικές» στην καθημερινότητά τους, ενώ είναι και πολύ κοινωνικές, ειδικά εάν κοινωνικοποιηθούν σωστά από μικρή ηλικία. Τα πηγαίνουν πολύ καλά με άλλα κατοικίδια που μπορεί να ζουν στο ίδιο σπίτι, ενώ είναι και πολύ φιλικές με τα μικρά παιδιά που μπορεί να έχει μια οικογένεια. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρες και λατρεύουν το νερό.

Από ιατρικής άποψης δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εφόσον ο εκτροφέας κάνει σωστή εκτροφή και διαπιστώνει εγκαίρως κάποιες γονιδιακές ασθένειες που εντοπίζονται από εξειδικευμένες εξετάσεις δειγμάτων που στέλνουμε σε εργαστήριο στην Καλιφόρνια. Επίσης, κάθε ένα ή δύο χρόνια κάνουμε έλεγχο για υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, πάθηση στην οποία είναι λίγο πιο επιρρεπείς οι γάτες Βεγγάλης, και από εκεί και πέρα ισχύουν τα γνωστά όπως και σε κάθε άλλη γάτα, με τις προληπτικές εξετάσεις, τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που γνωρίζει ο κτηνίατρός μας.

Σε ποιούς ιδιοκτήτες ταιριάζει καλύτερα μια τέτοια γάτα; Εάν κάποιος θέλει μια ήρεμη γάτα του καναπέ που να είναι συνέχεια ξαπλωμένη δίπλα του, η Βεγγάλης δεν είναι η κατάλληλη, γιατί είναι πιο ανεξάρτητη και πιο δραστήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δένεται με τον άνθρωπο, αντιθέτως, οι γάτες Βεγγάλης μέσα σε μια οικογένεια με 2-3 άτομα, ξεχωρίζουν και δένονται περισσότερο με τον έναν που τον θεωρούν αφεντικό τους. Απλώς, εκφράζει διαφορετικά το δέσιμο και τη συντροφικότητα: έρχεται δίπλα σου να τη χαϊδέψεις, ή το βράδυ να κοιμηθεί στα πόδια σου, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμά να περπατά, να περιφέρεται και όχι να είναι στην αγκαλιά σου.

Σε ολόκληρο τον κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ασία) υπάρχουν περίπου 3 με 4 χιλιάδες εκτροφεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουν όλοι σωστά αυτό που πρέπει, γιατί πέρα από την επιλεκτική εκτροφή είναι σημαντικό και το κομμάτι της κοινωνικοποίησης που πολύ συχνά προσπερνιέται. Δεν μπορείς να έχεις τα γατάκια παρατημένα και κλεισμένα σε μοναχικά κλουβιά, όμως δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι εκτροφείς με τον ίδιο τρόπο την υποχρέωσή τους απέναντι τόσο στο ζώο όσο και στον μελλοντικό του ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα είμαστε μόνο εμείς που εκτρέφουμε τη συγκεκριμένη φυλή, σήμερα έχουμε 8 τέτοιες γάτες στο εκτροφείο μας, ενώ έχουμε δώσει και κάποια γατάκια σε ιδιοκτήτες με την προϋπόθεση της στείρωσης στην κατάλληλη ηλικία (στους 6-7 μήνες). Παλαιότερα υπήρχε και ένα ακόμα εκτροφείο στην Ελλάδα με γάτες Βεγγάλης που σήμερα δεν έχει γάτες, όμως στο παρελθόν είχε δώσει γατάκια σε ιδιοκτήτες.

 

Τα αναγνωρισμένα χρώματα στη φυλή είναι το καφέ, το ασημί, το άσπρο, αλλά και οι συνδυασμοί αυτών, με κάποια χρώματα να είναι πιο συνηθισμένα και κάποια πιο σπάνια. Ο συγκεκριμένος χρωματισμός του γάτου μας λέγεται Charcoal Βrown (δηλαδή “καφέ κάρβουνο”), είναι μοναδικός στην Ελλάδα και αρκετά σπάνιος στην Ευρώπη. Υπάρχει περισσότερο σε γάτες που εκτρέφονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ο πιο γνωστός και συνηθισμένος συνδυασμός χρωμάτων είναι το χρυσαφί καφέ που είναι παρόμοιο, αλλά πιο ανοιχτόχρωμο.

Η ενασχόλησή μου με την εκτροφή ξεκίνησε καθαρά ερασιτεχνικά και από την αγάπη μου σε αυτές τις γάτες. Οι σπουδές μου είναι στο χώρο του μάρκετινγκ και η κανονική μου δουλειά είναι στον τομέα του μάρκετινγκ σε ιδιωτική εταιρεία, οπότε τα ζητήματα του βιοπορισμού τα καλύπτω αλλιώς. Το κομμάτι της εκτροφής είναι καθαρά χομπίστικο και οποιαδήποτε έσοδα πηγαίνουν απλώς για να καλύπτουν τα έξοδα, ώστε να παραμένει το επίπεδο της εκτροφής στα επίπεδα που θεωρώ απαραίτητα για να προσφέρω τα δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσφέρει κάθε εκτροφέας: υγεία και σωστή διαιώνιση του είδους.

Share :-
Categories: