Γάτα: Μέσα ή έξω από το σπίτι

0 Comments

GJ9Y9503Ο κτηνίατρος Δημήτρης Κυριαζόπουλος συγκρίνει τις απαιτήσεις και τους κινδύνους για μία γάτα που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, σε σύγκριση με μία γάτα που ζει μέσα κι έξω ή και αποκλειστικά εκτός σπιτιού.
Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν διαφορετική εμβολιακή, ενδοαποπαρασιτική και εξωαποπαρασιτική αντιμετώπιση από τις γάτες που ζουν αποκλειστικά έξω, ή μέσα κι έξω από το σπίτι. Η ζωή τους είναι διαφορετική, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο κινδύνων και απαιτήσεων σε κτηνιατρική παρακολούθηση.
Ας δούμε πρώτα τις γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι: τα εμβόλια που χρειάζονται αυτές οι γάτες είναι το εμβόλιο της ρινοτραχίτιδας, της λοιμώδους εντερίτιδας και της καλυκοϊωσης, και προαιρετικά το εμβόλιο της λευχαιμίας. Από ενδοαποπαρασιτισμό, δηλαδή από σκουλήκια του εντέρου, χρειάζονται δύο ενδοαποπαρασιτώσεις κάθε χρόνο, ενώ από εξωαποπαρασιτισμό (που είναι οι ψύλλοι) χρειάζονται δύο ψεκασμοί ή δύο αμπούλες εξωαποπαρασιτοκτόνες κάθε χρόνο.
Οι γάτες που ζουν μέσα-έξω, δηλαδή βγαίνουν για κάποιες ώρες και κυκλοφορούν ελεύθερα έξω από το σπίτι, χρειάζονται όλα τα παραπάνω, δηλαδή το εμβόλιο της ρινοτραχίτιδας, της λοιμώδους εντερίτιδας και της καλυκοϊωσης, αλλά χρειάζονται απαραίτητα και το εμβόλιο της χλαμύδιας, σύν το εμβόλιο της λευχαιμίας, ενώ προαιρετικό είναι το εμβόλιο της λοιμώδους περιτονίτιδας. Για τις γάτες που ζουν στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, όπου έχει ενσκήψει πρόσφατα και το πρόβλημα της λύσσας, απαραίτητο θεωρείται και το αντίστοιχο εμβόλιο. Από ενδοαποπαρασιστισμό, εκεί που στις γάτες που ζουν στο σπίτι αρκούν δύο φορές το χρόνο, στις γάτες που κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να τον κάνουμε πιο τακτικά, δηλαδή τέσσερις φορές το χρόνο. Ομοίως και στον εξωαποπαρασιτισμό: οι γάτες αυτές χρειάζονται είτε τις ειδικές αμπούλες είτε ψεκασμό κάθε 30-40 μέρες.
Οι γάτες που ζουν στο σπίτι, δύσκολα βρίσκουν ψύλλους, δύσκολο έως αδύνατο να βρουν λοιμώδη περιτονίτιδα ή λευχαιμία, αφού δεν έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες. Άρα, χρειάζονται μικρότερη εμβολιακή υποστήριξη και μικρότερη συχνότητα σε αποπαρασιτισμούς. Οι γάτες που ζουν έξω, πέρα από τους παραπάνω κινδύνους, καλό είναι να στειρώνονται, για να μην γίνονται μέρη της αλυσίδας αναμετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Βεβαίως, και οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι είναι καλό να στειρώνονται, επειδή εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, έχουν τέτοιους οίστρους που δεν είναι δυνατόν να μένουν μέσα στο σπίτι χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Η στείρωση γλυτώνει τις γάτες από πάρα πολλά νοσήματα.
Κατά τα άλλα, οι γάτες που ζουν αποκλειστικά έξω από το σπίτι, έχουν ανάγκη από καταφύγιο και ζέστη. Ο ιδιοκτήτης τους θα πρέπει να φροντίσει να τους τοποθετήσει ένα κουτί, ένα σπιτάκι ή ακόμα και ένα απλό καλάθι γεμάτο παλιά υφάσματα και πετσέτες σε ένα απάνεμο σημείο της αυλής, ώστε να βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από κτηνιατρικής πλευράς δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος”, ούτε και μπορούμε να επιβάλουμε τη μία ή την άλλη λύση. Είναι αλήθεια ότι οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν συνήθως μεγαλύτερο χρόνο ζωής γιατί δεν υφίστανται τις περιπλοκές των εξωτερικών συνθηκών. Από την άλλη, οι γάτες που ζουν έξω. έχουν την ελευθερία τους, την πιο φυσική και υγιεινή διαβίωση, τουλάχιστον της ψυχής τους, όμως έχουν να αντιμετωπίζουν και όλους αυτούς τους σημαντικούς κινδύνους της καθημερινότητας. Κάποιες γάτες που ζουν σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα ισογείου, έχουν το περιθώριο να μπαίνουν και να βγαίνουν από το σπίτι ελεύθερα και αυτές οι γάτες ζουν καλύτερα συνδυάζοντας την ασφάλεια του σπιτιού και την ελευθερία της βόλτας. Αυτές οι γάτες έχουν κάποιους παραπάνω κινδύνους από τις γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, όμως η ψυχική τους υγεία είναι καλύτερη.

Share :-
Categories: