Γάτα Νορβηγικού Δάσους: ένας Βίκινγκ με τέσσερα πόδια

0 Comments

Η Δώρα Αντωνίου μας συστήνει μια αρχαία φυλή γάτας που είναι γηγενής στις ακραίες καιρικές συνθήκες της Σκανδιναβίας και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να εκτρέφεται και στη χώρα μας.

Ο “’Άργος” είναι ένας γάτος Νορβηγικού Δάσους 3,5 ετών και είναι εκπρόσωπος μιάς από τις παλαιότερες γηγενείς φυλές γάτας στον κόσμο που ζει στη σκανδιναβική χερσόνησο εδώ και περίπου 4.000 χρόνια. Κινδύνευσε με εξαφάνιση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και ξεκίνησε η συστηματική εκτροφή από τότε μέχρι και σήμερα. Οι γάτες αυτές βρίσκονται σε πολλούς σκανδιναβικούς μύθους, αφού αρκετοί σκανδιναβοί πίστευαν ότι δεν πρόκειται για απλές γάτες αλλά για νεράιδες που μεταμορφώνονται σε γάτες μόνο όταν βρίσκονται μπροστά σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, προστάτευαν το βούτυρο, πολύτιμο τρόφιμο της παλιάς εποχής για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ ένας αρχαίος μύθος αναφέρει ότι δύο τέτοιες γάτες έσερναν το άρμα της θεάς Freyja, της Θεάς της Γονιμότητας που πετούσε πάνω από τον κόσμο και χάριζε γονιμότητα στους ανθρώπους. Μάλιστα, τις γάτες αυτές τις είχε αποκτήσει ο Θεός Thor, ο σύζυγος της Freyja, μετά από έναν διαγωνισμό δύναμης απέναντι στον πιο πονηρό από τους θεούς, τον Loki, ο οποίος τον έβαλε να σηκώσει τις δύο αυτές γάτες ως ο δυνατότερος από τους θεούς, κι όμως αυτός δεν τα κατάφερε. Οι επόμενοι που αναγνώρισαν την ομορφιά τους αλλά και τις κυνηγετικές τους ικανότητες ήταν οι Βίκινγκς, οι οποίοι τις έπαιρναν μαζί στα ταξίδια τους ώστε να προστατεύουν από τα τρωκτικά το φορτίο στο αμπάρι του πλοίου. Έτσι, βρέθηκαν σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέχρι και την Αμερική όπου διασταυρώθηκαν με ντόπιες μεγαλόσωμες γάτες και προέκυψαν οι γνωστές μας Maine Coon.

Η Γάτα Νορβηγικού Δάσους μοιάζει σαν να είναι δύο γάτες σε μια, αφού είναι τελείως διαφορετική το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Τους κρύους μήνες έχει πολύ πλούσιο και παχύ τρίχωμα σε δύο στρώματα, ένα εσωτερικό μάλλινο που είναι και η μόνωση του σώματος απέναντι στις καιρικές συνθήκες και ένα εξωτερικό στρώμα το οποίο είναι αδιάβροχο και διώχνει το νερό. Ολόκληρη η γάτα είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να αντέχει στις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα με τις τούφες στο εσωτερικό των αυτιών που κρατούν μακριά το χιόνι και προστατεύουν από ωτίτιδες, ή το τρίχωμα στις πατούσες ανάμεσα στα δάχτυλα που προστατεύουν από τα κρυοπαγήματα. Ο κορμός είναι πολύ μακρύς και τα πίσω πόδια είναι δυνατά και λίγο πιό μακριά από τα μπροστινά, άρα αυτό δίνει μεγάλη αλτικότητα και δύναμη στο σκαρφάλωμα. Επιπλέον, η μακριά και δυνατή ουρά της επιτρέπει να κατεβαίνει από τα δέντρα σπειροειδώς, όπως ακριβώς και τα σκιουράκια, και αυτό είναι κάτι μοναδικό που δεν το κάνει καμία άλλη φυλή οικόσιτης γάτας. Όπως και στη φύση όπου σκαρφαλώνει και επιβλέπει τον χώρο της από ασφαλές σημείο, έτσι και στο σπίτι είναι συνηθισμένο να τη βρίσκεις σκαρφαλωμένη σε κάποια ντουλάπα να επιβλέπει από ψηλά, όπως την προστάζει η φύση και τα γονίδιά της.

Ο χαρακτήρας της Γάτας Νορβηγικού Δάσους είναι ιδιαίτερος: αν και στη θεωρία είναι μιά άγρια φυλή που επιβιώνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το γοητευτικό είναι ότι ο χαρακτήρας της είναι ιδιαίτερα μειλίχιος, ενώ τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά με άλλα ζώα στο ίδιο σπίτι, όχι μόνο με άλλες γάτες αλλά ακόμα και με σκύλους και φυσικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα μικρά παιδιά και τους ανθρώπους. Είναι μιά κοινωνική, δραστήρια και ενεργητική γάτα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι συνεχώς σε αναστάτωση: εάν θέλουμε να καθήσουμε στην τηλεόραση να παρακολουθήσουμε μια ταινία, ευχαρίστως θα κάτσουν μαζί μας να μας κάνουν παρέα. Λόγω του ήρεμου και βολικού χαρακτήρα τους, πολλές τέτοιες γάτες μαθαίνουν πολύ εύκολα να βγαίνουν βόλτα με λουρί, όπου, μάλιστα, δεν σας κοιτάζει ο κόσμος περίεργα γιατί λόγω μεγέθους όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για σκύλο! Κάποιες, άλλωστε, μαθαίνουν να φέρνουν πίσω το μπαλάκι όταν τους το πετάς, οπότε η προσομοίωση σκύλου είναι πλήρης! Στην καθημερινότητά τους, είναι πολύ κοινωνικές συμμετέχουν πολύ στις δραστηριότητες του σπιτιού, σε πλήρη αντίθεση με κάποιες άλλες φυλές γάτας που τις χαρακτηρίζει η αδιαφορία για ο,τιδήποτε δεν τις αφορά άμεσα.

Από άποψης υγείας είναι εξαιρετικά υγιείς και ανθεκτικές γάτες, αφού πρόκειται για μια πολύ παλιά γηγενή φυλή η οποία ζει σε δύσκολες συνθήκες, οπότε και τα περισσότερα γενετικά προβλήματα έχουν εξαλειφθεί από τη φύση με το πέρασμα των χρόνων. Η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι το μοναδικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί αφού είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις μεγαλόσωμες φυλές γάτας και γι’αυτό συνιστάται να κάνουμε doppler (triplex) κάθε δύο χρόνια. Κατά τα άλλα, όμως, οι γάτες αυτές είναι πολύ στιβαρές και υγιείς και ζουν πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα.

Στην Ελλάδα, η φυλή αυτή ήλθε πριν από περίπου 7 χρόνια, όπου στην αρχή υπήρχαν ελάχιστες τέτοιες γάτες και όλες στειρωμένες από εκτροφεία του εξωτερικού. Σήμερα, πλέον, υπάρχουν τρία εκτροφεία στη χώρα μας όπου γίνεται οργανωμένη εκτροφή και έχουμε σχεδόν όλους τους χρωματισμούς: λευκό, μαύρο, τρίχρωμο, κρεμ, μπλε. Επειδή πρόκειται για μιά σπάνια και πολύ ιδιαίτερη φυλή, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην εισαγωγή και στην επιλεκτική εκτροφή, ενώ δίδεται και προσοχή στην επιλογή των υποψηφίων ιδιοκτητών, όμως τα τελευταία χρόνια η φυλή έχει γίνει αρκετά γνωστή και έχει αρχίσει να αποκτά αναγνωρισιμότητα, με πολλούς γατόφιλους να έρχονται στις Εκθέσεις Μορφολογίας και να τις αναζητούν για να τις δουν από κοντά

Share :-
Categories: