Διασώζοντας αρκούδες στο Βιετνάμ..


Διασώζοντας αρκούδες στο Βιετνάμ..
0 Comments

Η κτηνίατρος Σύλβια Καλογεροπούλου έχει αποφασίσει να στρέψει τις επαγγελματικές της αναζητήσεις προς την περίθαλψη και την προστασία της άγριας ζωής. Είχαμε παρουσιάσει την προηγούμενη στάση στο παγκόσμιο ταξίδι της όταν προ διετίας βρισκόταν σε κέντρο προστασίας άγριας ζωής στο Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής για εξάμηνη μετεκπαίδευση στο αντικείμενό της. Σήμερα, την βρίσκουμε να εργάζεται στο μακρινό Βιετνάμ σε Καταφύγιο αρκούδας.

Η χολή της αρκούδας είναι ένα σημαντικό συστατικό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η συγκεκριμένη ουσία είναι το Ουρσοδεοξυχολικό οξύ, ένα από τα οξέα της πέψης που παρασκευάζεται στο συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη των θηλαστικών.

Το οξύ αυτό χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία φλεγμονών, πονοκεφάλων, αλλά ακόμα και αιμορροϊδων. Εκτός από το περιεχόμενο, όμως, περιζήτητη είναι και ολόκληρη η χοληδόχος κύστη μιας αρκούδας για τους ίδιους λόγους και χρήσεις. Eίναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των ζώων για αυτόν τον λόγο είναι βάρβαρη και άσκοπη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές φυτικές αλλά και συνθετικές ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει πάρει αυστηρά νομοθετικά μέτρα για να σταματήσει την εκτροφή της αρκούδας (ήδη από το 2005 αλλά με καινούριες δράσεις το 2017), αλλά υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα περίπου 900 αρκούδες (κυρίως ασιατικές αρκούδες) σε 272 διαφορετικές φάρμες. Οι περισσότερες από αυτές έχουν αιχμαλωτιστεί από λαθροκυνηγούς στη φύση και τους παρέχονται άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κακή διατροφή, ενώ πάσχουναπό διάφορες παθολογικές καταστάσεις λόγω της συλλογής χολής και της μεθόδου και συνθηκώνμε την οποία γίνεται.

Η νομοθεσία προβλέπει απαγόρευση της  εισαγωγής νέων ζώων  στον ήδη δηλωμένο πληθυσμό των εκτροφών, ενώ όλα τα αδήλωτα ζώα πρέπει να κατάσχονται και στους ιδιοκτήτες τους να ασκείται δίωξη. Όμως, οι δυσκολίες στην επιβολή του νόμου καθώς και διάφορα παραθυράκια υπονομεύουν την δράση των αρμόδιων αρχών και αυτό διαιωνίζει το πρόβλημα.

 

 

Είμαι η βασική κτηνίατρος στο καταφύγιο αρκούδας στο Ninh Binh και για την πρόσληψη μου πέρασα από διαδικασία αξιολόγησης κατά την οποία ήταν απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία μου στην παθολογία και χειρουργική άγριων ζώων. Η FOUR PAWS θέτει υψηλές προδιαγραφές στη στελέχωση τωνκαταφυγίων  άγριων ζώων και επιλέγει καταρτισμένο προσωπικό για την διαχείριση και ευζωιά των ζώων αυτών.

Εργάζομαι 40 ώρες την εβδομάδα με ικανοποιητικές αποδοχές, μου παρέχεται στέγασηκαι έχωπλήρη ασφαλιστική κάλυψη, οπότε οι όποιες δυσκολίες δεν βρίσκονται στα τυπικά. Αν μιλήσουμε για δυσκολίες, θα πρέπει πρώτα να πούμε ότι οι ασθενείς μας είναι δυνητικά επικίνδυνοικαι έχω την ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού που δουλεύει στο καταφύγιο αλλά και για αυτή του κοινού. Επίσης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε τον ασθενή μας πάντοτε στην κλινική, αφού πολύ συχνά πρέπει να κάνουμε κλινικούς ελέγχους σε εξωτερικούς χώρους και συγκεκριμέναστις εκτροφές πριν την μεταφορά των ζώων στο καταφύγιο. Ακόμη, οιμεταφορές ζώων πρέπει να συνοδεύονται από κτηνίατρο, ο οποίος οφείλει να επιλύσει κάθε επείγουσα επιπλοκή. Οι μεταφορές έχουν ποικίλη διάρκεια από ώρες μέχρι και 5 ημέρες ανάλογα με το που γίνεται η διάσωση.Σε επιστημονικό επίπεδο, έχουμε την επιπλέον δυσκολία ότι υπάρχει μικρότερος όγκος πληροφοριών και κτηνιατρικής γνώσης για τις αρκούδες σε σύγκριση με τα ζώα συντροφιάς, οπότε είναι λίγο πιό δύσκολος ο σχεδιασμός θεραπευτικών προτοκόλων οπότε η συλλογή επιστημονικών δεδομέων και ποικίλλων δειγμάτων είναι απαραίτητη.

 

Η καθημερινότητά μου μοιράζεται κατά περίπτωση ανάμεσα στην τακτική φροντίδα των ζώων που μένουν στο καταφύγιο,επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένους κλινικούς ελέγχους και διασώσεις. Στην φροντίδα των δικών μας ζώων περιλαμβάνεται καθημερινός έλέγχος και συστηματικές δειγματοληψίες κοπράνων για παρασιτολογικές και έλεγχο των επιπέδων κορτιζόλης. Επίσης γίνεται τακτικός κλινικός έλεγχος που περιλαμβάνει κλινική εξέταση, δειγματοληψίες και μετέπειτα ανάλυση δειγμάτων, υπερηχοτομογραφία και ακτινολογικό έλεγχο αν κρίνεται απαραίτητο. Ακόμηγίνονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις για κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύψει, από εξαγωγές δοντιών μέχρι χολοκυστεκτομή. Στις διασώσεις, οι αρκούδες αναισθητοποιούνται και εξετάζονται στις εκτροφές. Δυστυχώς τα ζώα αυτά είναι αγνώστου ιστορικού και ιδιαίτερα ταλαιπωριμένα με συνήθως σοβαρά προβλήματα υγείας, κάνοντας τη δουλειά μας δύσκολη. Έπειτα, προετοιμάζεται η μεταφορά τους στο καταφύγιο.

Αν προσπαθούσα να συγκρίνω την διαχείριση υγείας άγριων ζώων με αυτή τωνπαραγωγικών ζώων, αυτό που είναι παρόμοιο είναι το σκέλος της προληπτικής ιατρικής, καθώς καιο μεγάλος αριθμός ζώων, πληθυσμός. Όμως, η διαφορά είναι ότι στα άγρια ζώα διατηρείται ηέννοια της ατομικότητας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται ιατρικά και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ευζωίας τους. Σε σχέση με την κτηνιατρική ζώων συντροφιάς, το κλινικό σκέλος μοιάζει αρκετά, με τη διαφορά ότι οι ασθενείς μας είναι πάντοτε σε αναισθησία για λόγους ασφαλείας. Στην παρούσα θέση μουστο Βιετνάμ, έχω μάθει και έχω δει πολλά διαφορετικά πράγματα που δεν θα τα έβλεπα και δεν θα τα έκανα πουθενά αλλού, όπως για παράδειγμα τεχνικές ορχεκτομήςκαι εξαγωγή κυνόδοντών σε μεγάλα σαρκοφάγα. Δυστυχώς, οι απαράδεκτες συνθήκες αιχμαλωσίας και η συχνά επαναλαμβανόμενη συλλογή χολής δημιουργεί διάφορα ιατρικά προβλήματα και παθολογικές καταστάσεις που δεν συναντάει κανείς σε αρκούδες που ζουν στη φύση ή ζωολογικές συλλογές οπού δίνεται έμφαση στην ευζωία τους.

Στην θέση αυτή, έχω την ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου από την διαρκή εκπαίδευση που παίρνω από την επιβλέποντα μου Dr. Johanna Painer, κτηνίατρο άγριωνζώων από την κτηνιατρική σχολή της Βιέννης. Συγκεκριμένα, εκπαιδεύομαι στην υπερηχογραφία, στην αναισθησιολογία μεγάλων σαρκοφάγων και στις μεθόδους χορήγησης της, στην οδοντιατρική, στη χειρουργική μαλακών μορίων, καθώς και στην συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του ηπατοχολικού συστήματος . Επιπλέον, ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι η συλλογή, ανάλυση και αξιολόγηση δεδομένων για ερευνητικές διαδικασίες.  Η εμπειρία και γνώση που αποκομίζω σε ένα κομμάτι της αφορά αποκλειστικά το είδος, αλλά τα περισσότερα είναι εφαρμόσιμα και σε άλλα θηλαστικά. Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισα να διεκδικήσω τη συγκεκριμένη δουλειά, τόσο για τη σημαντική γνώση και εμπειρία που αποκτώ όσο και γιατί έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω στη διάσωση άγριων ζώων από άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας, αλλά και να συμβάλλω στο κλείσιμο των εκτροφών συλλογή χολής από μαύρες Ασιατικές στο Βιετνάμ.

Η κτηνιατρική άγριων ζώων είναι πλέον για εμένα μια απόφαση καριέρας και ζωής και βαδίζω σταθερά προς την εξειδίκευση μου. Επίσηςθα ήθελα και στο μέλλον να συνεχίσω να δουλεύω για διεθνής οργανισμούς που προστατεύουν την άγρια ζωή και αγωνίζονται να σταματήσουν το εμπόριο και τηνεκμετάλλευση τους.

Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω με τις μαύρες ασιατικές αρκούδες και έχω μαγευτεί από τον στωικό και αξιαγάπητο χαρακτήρα τους. Φτάνουν στο καταφύγιο με πολλές ψυχωσικές διαταραχές κυρίως στερεοτυπίες και είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία ανακάμπτουν και αρχίζουν να σε εμπιστεύονται. Είναι μερικές φορές πολύ στενάχωρο και ψυχοφθόρο να βλέπεις τα διαλυμένα τουςπνεύματα και σώματα όταν τις διασώζεις, αλλά παρηγορούμαι γρήγορα με το πόσο εύκολα ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Είναι οι πιο καλόβολοι και ευγνώμονες ασθενείς που είχα ποτέ και μου αρέσει πάρα πολύ να δουλεύω μαζί τους.

 

 

 

 

 

 

Share :-
Categories: