Εκτροφή Γάτας: Πρακτικές συμβουλές και οδηγίες


Εκτροφή Γάτας: Πρακτικές συμβουλές και οδηγίες
0 Comments

Η εκτροφή γάτας στην Ελλάδα δεν είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα από την οποία μπορεί κανείς να βιοπορίζεται αλλά είναι κάτι που λειτουργεί καθαρά ερασιτεχνικά ως προς τα κίνητρα-όμως, όσο κι αν οι εκτροφείς είναι ερασιτέχνες στη θεωρία, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με επαγγελματική υπευθυνότητα όλες τις παραμέτρους της εκτροφής, όπως μας εξηγεί ο εκτροφέας Γιώργος Δοργιάκης.

Το αρχικό κίνητρο ώστε να αποφασίσει να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με την εκτροφή γάτας είναι η αγάπη του για κάποια συγκεκριμένη φυλή, καθώς και η θέλησή του να διασώσει και να αναδείξει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της φυλής. Όμως, πέρα από τις καλές προθέσεις, είναι σημαντικό να αναρωτηθεί κανείς από την αρχή, κρίνοντας τα πράγματα αυστηρά και αντικειμενικά: είναι ικανός να φέρει εις πέρας με επιτυχία μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη αφοσίωση, πολύ χρόνο, αρκετά χρήματα αλλά και τον κατάλληλο διαθέσιμο χώρο; Σαφώς απαιτούνται και γνώσεις, όμως αυτές θα αποκτηθούν σιγά σιγά εφόσον έχουμε την υπομονή και τη διάθεση να μάθουμε, παίρνοντας τις βάσεις από κάποιους παλαιότερους εκτροφείς και παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια. Η υπομονή και η επιμονή είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός επίδοξου εκτροφέα, γιατί απαιτούνται μήνες ή και χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη μας επιτυχημένη γέννα, αφού το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι η επιλογή και η απόκτηση των γεννητόρων, συνήθως ενός αρσενικού και 2-3 θηλυκών για αρχή. Όμως, ούτε είναι εύκολο να βρει κανείς άμεσα τους ιδανικούς γεννήτορες, ούτε, άλλωστε, είναι εύκολο να σε εμπιστευτεί αμέσως κάποιος παλιότερος εκτροφέας από τον οποίο θα προμηθευτείς γάτες με την καλύτερη δυνατή μορφολογία και το καλό pedigree. Η έρευνα για τους κατάλληλους γεννήτορες είναι μια χρονοβόρα και απρόβλεπτη διαδικασία, στο μεταξύ, όμως, πρέπει να έχουμε ήδη τακτοποιήσει τα τυπικά ζητήματα με την εγγραφή μας στον ΕΟΓ και την έγκριση του εκτροφείου μας. Επίσης, θα  πρέπει να έχουμε βρει τους κατάλληλους χώρους με ξεχωριστά δωμάτια ώστε να μπορούμε να απομονώσουμε αρσενικά και θηλυκά, ενώ χρειαζόμαστε έναν απομονωμένο χώρο για τη γέννα καθώς και έναν επιπλέον ξεχωριστό χώρο καραντίνας.

Η κατάλληλη ηλικία για το ζευγάρωμα είναι πάντα άνω του ενός έτους, έτσι ώστε οι γάτες να είναι πλήρως ανεπτυγμένες και υγιείς, ενώ εννοείται ότι πριν προχωρήσουμε στο ζευγάρωμα θα πρέπει να έχουμε κάνει πλήρεις ιατρικές εξετάσεις όπου θα βεβαιώσουμε τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών όπως επίσης και όλα τα τεστ π.χ. για λευχαιμία ή FIV. Επίσης είναι σημαντικό να μην επιβαρύνουμε πολύ τον οργανισμό κάθε θηλυκής γάτας, οπότε βάζουμε καθεμιά από τις γάτες μας να ζευγαρώσει και να γεννήσει μόνο μια φορά κάθε χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα μικρό εκτροφείο χρειάζεται 2-3 θηλυκές γάτες οι οποίες εναλλάσσονται στις γέννες, ενώ αρκεί μόνο ένας αρσενικός επιβήτορας.

Εφόσον είναι όλα καλά και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του ζευγαρώματος που έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας όταν το θηλυκό είναι σε περίοδο οίστρου. Έτσι, ξεκινάμε να μετράμε 63 έως 65 ημέρες, στις πρώτες 20 των οποίων βεβαιωνόμαστε για την επιτυχία του ζευγαρώματος από την αλλαγή στα στήθη της γάτας, τα οποία γίνονται ροζ-κόκκινα και αρχίζουν να μεγαλώνουν. Από αυτό το σημείο και μετά, την απομονώνουμε σε δικό της χώρο με ηρεμία και super premium τροφή, ενώ έχουμε δύο επιλογές ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη: είτε με υπέρηχο, είτε με ακτινογραφία. Με την ακτινογραφία μπορούμε να δούμε τους σκελετούς οπότε μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τα γατάκια, δεν ξέρουμε όμως εάν ζουν όλα. Με τον υπέρηχο, μπορούμε να ακούσουμε τις καρδιές, όμως μπορεί να πέσουμε έξω στον αριθμό. Εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιο από τα γατάκια δεν ζει, πρέπει να γίνει άμεσα καισαρική για να σωθεί η μητέρα, ενώ εάν έχουμε φτάσει στις 58-59 ημέρες, το πιθανότερο είναι ότι θα σωθούν και τα υπόλοιπα γατάκια. Για αυτόν αλλά και για όλους τους υπόλοιπους αυτονόητους λόγους, ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία ενός καινούριου εκτροφείου είναι η εύρεση ενός κτηνιάτρου ο οποίος να βρίσκεται αρκετά κοντά και να έχει τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και τη διάθεση να μας υποστηρίξει πλήρως σε 24ωρη βάση σε ό,τι κι αν χρειαστούμε πριν και μετά τη γέννα.

Φτάνοντας στην 60ή ημέρα (μετρώντας πάντα από την επομένη του ζευγαρώματος), αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε, βλέποντας άλλωστε και τη συμπεριφορά της γάτας να αλλάζει: αρχίζει να ψάχνει μικρούς και ζεστούς χώρους για να γεννήσει, οπότε κι εμείς φροντίζουμε να είμαστε πλέον σε κατάσταση ετοιμότητας, παρακολουθώντας τη γάτα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε ώρα, οπότε θα πρέπει να έχουμε έτοιμα όλα τα εργαλεία – υλικά που θα χρειαστούμε και να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ώστε να πάνε όλα καλά, τόσο για τη μητέρα όσο και για τα γατάκια.

Τη διαδικασία του τοκετού, όμως, θα την περιγράψουμε πιο αναλυτικά στο επόμενο τεύχος μας, μαζί με όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε τις πρώτες ώρες, τις πρώτες ημέρες και έπειτα τις πρώτες εβδομάδες μετά την επιτυχημένη γέννα.

 

 

 

Share :-
Categories: