Εκτροφή γάτας στην Ελλάδα


Εκτροφή γάτας στην Ελλάδα
0 Comments

Η αγάπη για κάποια συγκεκριμένη φυλή γάτας είναι το κίνητρο που οδηγεί αρκετούς γατόφιλους στην Ελλάδα να κάνουν το επόμενο βήμα και να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με την εκτροφή. Η Βασιλική Μεϊντάνη, πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας μας δίνει κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι νέοι εκτροφείς.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που σκέφτεται να ξεκινήσει να ασχολείται με την εκτροφή είναι να βρει μια φυλή που να τον αντιπροσωπεύει. Θα πρέπει να αγαπάει τη συγκεκριμένη φυλή, να έχει μελετήσει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, τον χαρακτήρα της, αλλά και να έχει μελετήσει το πώς μπορεί να συμβιώσει με τη συγκεκριμένη φυλή. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι εκτροφείς είναι το να επιλέξουν μια φυλή με βάση την εμφάνιση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να έχουν σκεφτεί ότι η συγκεκριμένη φυλή μπορεί να μην ταιριάζει με την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει κανείς την περσική φυλή η οποία είναι πανέμορφη, όμως απαιτεί πάρα πολύ χρόνο στην καθημερινή περιποίηση. Εάν κάποιος δεν διαθέτει αρκετό ελεύθερο χρόνο που να μπορεί να τον αφιερώσει στις απαιτήσεις της εκτροφής, καλό θα ήταν να αποφύγει τη συγκεκριμένη φυλή.

Αφού καταλήξουμε στη φυλή που μας ταιριάζει, το επόμενο βήμα είναι να βρούμε καλούς γεννήτορες, πάντοτε από αναγνωρισμένα εκτροφεία. Δεν ξεκινάμε εκτροφή από γατάκια που έτυχε να υιοθετήσουμε ή που αγοράστηκαν ως pets αλλά αντίθετα απευθυνόμαστε στον αναγνωρισμένο εκτροφέα όντας ξεκάθαροι στις προθέσεις μας. Οι καλοί γεννήτορες δεν κρίνονται μόνο από τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά αλλά και από τον χαρακτήρα τους, αφού υπάρχουν γάτες που μπορεί να είναι άψογες από μορφολογικής άποψης αλλά ο χαρακτήρας τους είναι τέτοιος που δεν τις κάνει κατάλληλες να μπουν σε ένα εκτροφικό πρόγραμμα. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε τον κατάλληλο γεννήτορα, δεδομένης και της λίστας αναμονής που μπορεί να υπάρχει στον εκτροφέα που θα απευθυνθούμε, όμως και αυτό όλο είναι μέρος της διαδικασίας. Άλλωστε, η αναμονή αυτή αξίζει και με το παραπάνω όταν σε βάθος χρόνου θα πάρουμε τα καλά αποτελέσματα που έρχονται από μια σωστή αρχή. Όταν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, καλό θα ήταν να κάνουμε και μια “έναρξη εκτροφείου” σε κάποιον αναγνωρισμένο όμιλο γάτας, μια πολύ απλή διαδικασία που θα την κάνουμε στον αντίστοιχο όμιλο ανάλογα με τη φυλή που επιλέξαμε. Έτσι, εγγράφουμε τις γάτες μας στο γενεαλόγιο του ομίλου, έτσι ώστε να μπορούμε έπειτα να έχουμε pedigree (γενεαλογικό δέντρο) σε οποιαδήποτε γέννα προκύψει στο μέλλον.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί πάρα πολύ καλά για τη φυλή που εκτρέφουμε και τις πιθανές ιδιαιτερότητες σε θέματα κληρονομικών ασθενειών ή πιθανών προβλημάτων υγείας, ώστε να ξέρουμε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουμε στις γάτες μας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τηρούμε όλους τους κανόνες ηθικής εκτροφής ώστε να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους ανθρώπους που θα υιοθετήσουν τα γατάκια μας. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κτηνιατρική υποστήριξη, οπότε ο υποψήφιος εκτροφέας θα πρέπει να έχει κάνει από πριν μια πολύ καλή έρευνα αγοράς στην περιοχή του και να έχει συγκρίνει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που μπορεί να βρει και να έχει φτιάξει από πριν μια σχέση συνεργασίας με τον κτηνίατρό του. Η γέννα μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε ώρα, οπότε πρέπει να έχουμε έναν κτηνίατρο που να μπορούμε να τον βρούμε οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου.

Προτείνεται στους νέους εκτροφείς να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα σε θέματα εκτροφής τόσο πριν από την γέννα όσο και μετά, ώστε να βοηθηθούν και σε θέματα συμπεριφοράς και διαχείρισης των νεογέννητων, αφού αμέσως μετά τη γέννα ο εκτροφέας θα πρέπει να διαθέσει πολύ χρόνο στα γατάκια, όχι μόνο στην φροντίδα της υγείας τους αλλά και για τη σωστή τους κοινωνικοποίηση που φτάνει μέχρι και τη 14η εβδομάδα της ζωής τους. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο, οπότε κάποιοι εκτροφείς επιλέγουν να προγραμματίζουν τις γέννες σε εποχές του χρόνου που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τις υπόλοιπες ασχολίες τους. Υπολογίζεται ότι κάθε γατάκι απαιτεί τουλάχιστον 20 λεπτά αποκλειστικής απασχόλησης ημερησίως, χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να παίξουμε μαζί του και να το κάνουμε να συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία και επαφή, ώστε να μην γίνει φοβικό αλλά να είναι ένα ανεξάρτητο, κοινωνικό και χαρούμενο γατάκι.

Από εκεί και πέρα, ο εκτροφέας έχει τη δύσκολη δουλειά να βρει τα κατάλληλα καινούρια σπίτια για τα γατάκια του. Θα πρέπει να αισθανθεί σιγουριά ότι το γατάκι του θα βρεθεί σε ένα σπίτι όπου θα το προσέχουν, θα το διατηρήσουν σε καλή υγεία και σε καλή κατάσταση μέχρι το 15ο έτος τουλάχιστον που ευελπιστούμε ότι θα ζήσει με τη νέα του οικογένεια. Για την καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση των παραμέτρων, χρήσιμο είναι και ένα “συμβόλαιο υιοθεσίας” το οποίο περιγράφει τους απαραίτητους όρους ευζωίας για τη γάτα, τόσο από την πλευρά του εκτροφέα όσο και από την πλευρά του νέου “γατογονέα”. Εκτός από την γραπτή ή τηλεφωνική επικοινωνία, απαραίτητη είναι και μια συνάντηση από κοντά, αφού είναι σημαντικό ο εκτροφέας να γνωρίσει τον υποψήφιο γατογονέα, κι αυτός όμως με τη σειρά του είναι σημαντικό να γνωρίσει τον εκτροφέα και να δει από κοντά τις συνθήκες εκτροφής, τους γονείς και τα υπόλοιπα αδέλφια από την ίδια γέννα. Ο εκτροφέας με τη σειρά του θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκεται πάντοτε κοντά για να βοηθήσει σε οποιοδήποτε θέμα και να λύσει οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα.

Στην Ελλάδα, η εκτροφή είναι χόμπι, αφού κανένας εκτροφέας δεν το κάνει βιοποριστικά και δεν ζει από αυτή τη δραστηριότητα. Οι περισσότεροι έχουμε ξεκινήσει την εκτροφή λόγω της μεγάλης αγάπης μας για τη φυλή την οποία εκτρέφουμε. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης όμως, και ακόμα περισσότερο στην Αμερική, η εκτροφή είναι επάγγελμα και οι εκτροφείς ζουν από αυτό. Όμως, μιλάμε για εντελώς διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικά μεγέθη αλλά και εντελώς διαφορετική παιδεία σε θέματα γατοφιλίας από ό,τι στην Ελλάδα.

Share :-
Categories: