Εκτροφή παπαγάλων: Ένα πανέξυπνο κατοικίδιο

0 Comments

Ο Νίκος Μάγειρας μας περιγράφει την πορεία της εκτροφής των παπαγάλων στην Ελλάδα, ένα πτηνό με ιδιαίτερες απαιτήσεις, το οποίο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία, και προτιμάται από πολλούς πλέον και στη χώρα μας.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι ως ερασιτέχνης εκτροφέας με τα καναρίνια πριν από αρκετά χρόνια, μέχρι που πριν περίπου 7 χρόνια με κέρδισαν οι παπαγάλοι και στράφηκα σε αυτούς πλέον αποκλειστικά. Σήμερα εκτρέφω 5 είδη παπαγάλων: τo budgie, τo english budgie, τo parrotlet, το peach faced lovebird και το cockatiel. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί καλοί εκτροφείς που ασχολούνται πολύ σοβαρά με τους παπαγάλους και πετυχαίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, γεγονός που το διαπιστώνει κανείς και από τις εκθέσεις που γίνονται στη χώρα μας, όπου οι παπαγάλοι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι εκτροφείς στην Ελλάδα είναι χομπίστες, όμως έχουν πολύ μεράκι και αφιερώνουν πολύ χρόνο και προσπάθεια, οπότε καταφέρνουν να βελτιώνονται διαρκώς και να πετυχαίνουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο παπαγάλος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει περάσει σε υψηλότερο επίπεδο, έχει πλέον φύγει από το κλουβί όπως ήταν κάποτε. Οι περισσότεροι εκτροφείς πλέον ταΐζουν τα πουλιά στο χέρι και μπαίνουν στη διαδικασία αυτή από την οποία ο παπαγάλος γίνεται ήμερος και πλέον αποτελεί μέρος της οικογενείας. Φεύγουμε από την εικόνα ενός παπαγάλου μονίμως μέσα στο κλουβί, κρεμασμένο στον τοίχο και περνάμε στην εικόνα του παπαγάλου που ζει και μοιράζεται την καθημερινότητα και το σπίτι με όλη την οικογένεια. Όπως παίρνουμε ένα κουτάβι ή ένα γατάκι στο σπίτι μας και το μεγαλώνουμε σιγά σιγά μαθαίνοντάς το να ζει μαζί μας, έτσι ακριβώς γίνεται πλέον και με τον παπαγάλο. Σε αυτό το κομμάτι δουλεύουν οι περισσότεροι εκτροφείς στην Ελλάδα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο παπαγάλος είναι πανέξυπνο πουλί, έχει νοημοσύνη και λογική. Όποιος έχει αποκτήσει έναν τέτοιο παπαγάλο, ήμερο, ταϊσμένο στο χέρι, αμέσως δένεται μαζί του με έναν τρόπο πολύ πιο στενό και προσωπικό σε σχέση με ένα πουλί σε ένα κλουβί.

Από τα διαφορετικά είδη με τα οποία ασχολούμαι, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα cockatiel. Είναι πουλιά πάρα πολύ έξυπνα, όπως άλλωστε και όλα τα είδη των παπαγάλων. Ζουν περίπου 18 χρόνια, από τα πέντε είδη που εκτρέφω είναι το είδος που ζει περισσότερο. Βέβαια, υπάρχουν άλλα είδη παπαγάλων που ζουν πολύ περισσότερο, μέχρι και 150 χρόνια! Το cockatiel φτάνει ή και ξεπερνά τα 18 χρόνια, όμως σημαντικός παράγοντας μακροζωίας είναι η καλή διατροφή. Εκτός από τα σπόρια που όλοι ξέρουμε, η διατροφή ενός παπαγάλου πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα σπόρια. Θεωρώ ότι ειδικά το καρότο και το μπρόκολο είναι πολύ ωφέλιμα στους παπαγάλους γιατί πέρα από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, διαθέτουν αυξημένες ποσότητες βιταμίνης Α, την οποία χρειάζονται οι παπαγάλοι που ζουν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Το κόστος της διατροφής των παπαγάλων είναι σίγουρα μεγαλύτερο σε σύγκριση π.χ. με τα καναρίνια, αφού εάν θέλουμε να έχουμε υγιή και δυνατά πουλιά που να μπορούν να μπουν στην αναπαραγωγική διαδικασία χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να τους παρέχουμε φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Όμως, το κόστος είναι υψηλό για κάποιον εκτροφέα που έχει πολλά πουλιά ταυτόχρονα, ενώ ο ιδιοκτήτης που θα έχει έναν μόνο παπαγάλο στο σπίτι του, δεν θα καταλάβει ιδιαίτερα το υψηλότερο κόστος γιατί ούτως ή άλλως οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών που τρώει ένας παπαγάλος είναι μικρές. Τα σπόρια που συμπληρώνουν τη διατροφή τους δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά, οπότε ένα με ενάμισι κιλό αρκεί για έναν ολόκληρο μήνα για ένα cockatiel, με κόστος μέχρι 5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αποπαρασίτωση για εξωπαράσιτα και εσωπαράσιτα, όμως το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι μικρότερο από άλλα κατοικίδια. Σε γενικές γραμμές, το μηνιαίο κόστος ενός παπαγάλου είναι πολύ μικρό σε σχέση με ένα σκύλο ή μια γάτα. Επιπλέον, είναι ένα κατοικίδιο που δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα αφού είναι πάρα πολύ καθαρός από τη φύση του, όλη την ημέρα καθαρίζεται από μόνος του και περιποιείται τον εαυτό του, ενώ είναι και εντελώς άοσμος, δεν μυρίζει απολύτως τίποτα.

Η καθημερινότητα με έναν παπαγάλο είναι ευχάριστη και διασκεδαστική. Όταν γυρίζουμε στο σπίτι κουρασμένοι μετά τη δουλειά, είναι ένας ζωντανός οργανισμός με δική του προσωπικότητα που μας περιμένει με ανυπομονησία για να τον βγάλουμε από το κλουβί και να ασχοληθούμε μαζί του. Πραγματικά θεωρώ ότι το cockatiel δένεται τόσο πολύ με τον άνθρωπο, σε σημείο που να εξαρτάται πλέον από αυτόν. Κατά τη γνώμη μου, ένας cockatiel δένεται με το αφεντικό του περισσότερο ακόμα και από ένα σκύλο! Πάντα όταν γυρίζουμε στο σπίτι, θα μας φωνάξει αμέσως να του ανοίξουμε το κλουβί και θα έλθει να κάτσει πάνω μας, θα φάει από το χέρι μας, θα θελήσει να δοκιμάσει αυτό που τρώμε, θα έλθει να παίξει μαζί μας και να μας χαρίσει ώρες ξενοιασιάς και διασκέδασης.

Στον υποψήφιο ιδιοκτήτη θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να προτιμήσει παπαγάλο ελληνικής εκτροφής, πρώτον για να στηρίξουμε την εκτροφική προσπάθεια στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και συνεχώς ανεβαίνει, αλλά και επειδή θεωρώ, ότι τα πουλιά ελληνικής εκτροφής έχουν την πιο εξασφαλισμένη και σίγουρη καλή υγεία σε σύγκριση με κάποια πουλιά εισαγωγής, για τα οποία δεν είμαστε καθόλου σίγουροι τί ασθένειες μπορεί να κουβαλούν. Επιπλέον, επιλέγοντας πουλιά ελληνικής εκτροφής, έχουμε δίπλα μας τον εκτροφέα για να μας βοηθήσει και να μας υποστηρίξει στη συνέχεια, σε οποιαδήποτε απορία ή βοήθεια ίσως χρειαστούμε.

Share :-
Categories: