Εκτροφή παπαγάλων: Τα πρώτα βήματα


Εκτροφή παπαγάλων: Τα πρώτα βήματα
0 Comments

Η εκτροφή παπαγάλων γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αφού όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες εκτροφείς επιλέγουν να ασχοληθούν με διαφορετικά είδη παπαγάλων. Ο Νίκος Μάγειρας μας δίνει κάποιες βασικές πληροφορίες, απαραίτητες σε όποιον σκέφτεται να αρχίσει να εκτρέφει παπαγάλους.

Η σωστή επιλογή των γεννητόρων είναι το πρώτο – θεμελιώδους σημασίας – ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τον κάθε εκτροφέα. Επίσης, οι παπαγάλοι θα πρέπει να βρίσκονται στην ιδανική αναπαραγωγική ηλικία, η οποία διαφέρει από είδος σε είδος, ενώ, φυσικά, θα πρέπει να είναι υγιή, σωστά πουλιά που θα μας δώσουν απογόνους αντίστοιχης ποιότητας. Ιδανικά, θέλουμε να έχουμε δει και τους γονείς των γεννητόρων μας, έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα και να ξέρουμε τί να περιμένουμε από την επόμενη γενιά, όχι μόνο από άποψης υγείας αλλά και από άποψης χρωματικών συνδυασμών.

Αφού καταφέρουμε να βρούμε τους γεννήτορες που θα χρησιμοποιήσουμε (ξεκινάμε για αρχή με ένα ζευγάρι), το επόμενο βήμα είναι να βρούμε και να προετοιμάσουμε τον χώρο και το κατάλληλο κλουβί που να ταιριάζει στις ανάγκες του συγκεκριμένου είδους, αφού κάθε διαφορετικό είδος παπαγάλου θέλει και διαφορετικό κλουβί. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να είναι άνετο και ευρύχωρο, ενώ πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις πατήθρες γιατί από τη σωστή τοποθέτησή τους εξαρτάται και η επιτυχία της αναπαραγωγής.

Επόμενο βήμα είναι η επιλογή της σωστής φωλιάς, γιατί κάθε διαφορετικό είδος παπαγάλου θέλει και ένα διαφορετικό είδος φωλιάς, τόσο σε μορφή όσο και σε διαστάσεις. Υπάρχουν φωλιές οριζόντιες, κάθετες, υπάρχουν φωλιές σε σχήμα μπότας και φωλιές σε σχήμα Γ. Τα cockateel, για παράδειγμα, χρειάζονται οριζόντια φωλιά, ενώ τα Σενεγάλης χρειάζονται κάθετη φωλιά συγκεκριμένων διαστάσεων.

Για όλα αυτά, ο αρχάριος εκτροφέας θα πρέπει να συζητήσει με παλαιότερους εκτροφείς και να αναζητήσει πληροφορίες και οδηγίες για το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου που τον ενδιαφέρει.

Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι και αυτό της σωστής διατροφής, η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε σπόρους, φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε τα πουλιά να προετοιμαστούν σωστά πριν την αναπαραγωγική διαδικασία. Εδώ, πλέον, αφήνουμε τη φύση να λειτουργήσει, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα: τα πουλιά πρέπει να ηρεμήσουν, να αισθανθούν ασφάλεια και να προχωρήσουν από μόνα τους στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Ο πρώτος που μπαίνει στη φωλιά είναι ο αρσενικός, ο οποίος ελέγχει τη φωλιά για να διαπιστώσει εάν τους παρέχει ασφάλεια. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η μεγάλη σημασία της σωστής επιλογής της φωλιάς ανάλογα με το είδος του παπαγάλου, αφού αν η φωλιά δεν είναι κατάλληλη, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει ομαλά. Εάν ο αρσενικός εγκρίνει τη φωλιά και αισθανθεί ασφάλεια, τον ακολουθεί η θηλυκιά η οποία θα μπει μέσα για να γεννήσει τα αυγά της, γεννώντας ένα αυγό κάθε δύο ημέρες. Ο χρόνος επώασης των αυγών είναι 23 ημέρες, ενώ η ποσότητα εξαρτάται από το είδος. Μπορεί να έχουμε από 4 αυγά έως και 7, 8 ή 9 αυγά για κάποια από τα μικρότερα είδη παπαγάλων. Σε αυτή τη φάση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε -και ίσως αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας για τον εκτροφέα- είναι να μην ενοχλούμε καθόλου τα πουλιά, να πηγαίνουμε δηλαδή στο χώρο τους μόνο για να τους βάλουμε φαγητό και νερό. Από τον αριθμό των αυγών, συνήθως παίρνουμε ισάριθμο αριθμό νεοσσών. Είναι πολύ σπάνιο να πάρουμε λιγότερα, είτε γιατί κάποιο αυγό μπορεί να είναι άσπορο, είτε γιατί δεν έγινε σωστή επώαση. Αυτό μπορεί να συμβεί από δικό μας λάθος, γιατί από τη λαχτάρα μας να δούμε τα πουλιά ανοίγουμε συνέχεια τη φωλιά και ενοχλούμε τους γονείς, με αποτέλεσμα η εκκόλαψη να μην γίνει σωστά σε όλα τα αυγά. Όμως, εάν κρατηθούμε μακριά και δεν ενοχλήσουμε καθόλου, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε 100% επιτυχία και θα πάρουμε όλους τους νεοσσούς από όλα τα αυγά. Επίσης, η καλή διατροφή είναι σημαντική γιατί αυξάνει τις πιθανότητές μας να είναι όλα τα αυγά ένσπορα.

Αφού βγουν τα μικρά, συνεχίζουμε την καλή διατροφή προσθέτοντας και αυγοτροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ώστε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να αναπτυχθούν γρήγορα. Οι ημέρες που θα βγει το μικρό από τη φωλιά εξαρτώνται από το είδος του παπαγάλου, όπως και οι μέρες που τελικά θα απογαλακτιστεί, θα ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς του και θα ξεκινήσει να τρώει μόνο του.

Τα πουλιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν εγκλιματιστεί στις συνθήκες της, συνήθως γεννούν με την άνοιξη, οπότε μπορούμε να πάρουμε ακόμα μια γέννα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, οπότε και σταματάμε. Υπολογίζουμε όχι παραπάνω από 3 γέννες τον χρόνο, έτσι ώστε να έχουμε δυνατούς και υγιείς γεννήτορες και σωστούς νεοσσούς.

 

Share :-
Categories: