Εξωτική κοντότριχη γάτα

0 Comments

Για όσους γοητεύονται από τον ήρεμο χαρακτήρα και την εντυπωσιακή όψη της περσικής γάτας αλλά δυσκολεύονται στο θέμα της περιποίησης, η εξωτική κοντότριχη είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Ο Σπύρος Κοττώρης μας παρουσιάζει δύο πανέμορφες εξωτικές γάτες, τον Απόλλωνα και τη Γιούμα.

Η εξωτική είναι μια φυλή που δημιουργήθηκε από τη μίξη περσικής γάτας και βρετανικής κοντότριχης ή αμερικάνικης κοντότριχης. Αυτό που ήθελαν να πετύχουν οι εκτροφείς ήταν να έχουμε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρα της περσικής, όμως με ένα τρίχωμα το οποίο δεν θα είναι τόσο δύσκολο στην περιποίησή του όπως είναι το μακρύ και πλούσιο τρίχωμα της περσικής. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι πολύ ιδιαίτερο, αφού η κοντότριχη εξωτική διαθέτει ένα τρίχωμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, δεν μοιάζει π.χ. με το κοντό τρίχωμα της γάτας του Σιάμ. Είναι ένα τρίχωμα που, αν και κοντό, είναι διπλό, με υπομανδύα και εξωτερικό τρίχωμα, ενώ είναι βελούδινο στην αφή, πολύ πυκνό, και στην αίσθηση μοιάζει σαν ψεύτικο, σαν παιδικό αρκουδάκι.

Η μορφολογία της φυλής μοιάζει πολύ με αυτή της περσικής γάτας, με στρογγυλό κεφάλι, πολύ μικρά αυτιά τοποθετημένα στην άκρη του κεφαλιού, μεγάλα στρογγυλά μάτια, τοποθετημένα όσο το δυνατόν πιο μακριά στο πρόσωπο, μικρή μύτη ανάμεσα στα μάτια και βαθούλωμα πάνω από τη μύτη και καμπυλωτό και λείο μέτωπο χωρίς εξογκώματα. Το σώμα της γάτας έχει “τετράγωνη” κατασκευή, δηλαδή έχει κοντό και γεροδεμένο σώμα με πολύ κοντή ουρά και σχετικά κοντά πόδια.

Στην περιποίηση είναι σίγουρα ευκολότερη από την περσική, όμως χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή στα μάτια της που χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα, ενώ θέλει και ένα βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα. Δεν κάνει κόμπους στο τρίχωμα τόσο εύκολα όσο η περσική, όμως εάν την παραμελήσουμε, αν και κοντότριχη μπορεί να εμφανίσει κόμπους.

Ο χαρακτήρας της είναι πάρα πολύ φιλικός: συμβιώνει άριστα με όλα τα μέλη της οικογένειας και με άλλα κατοικίδια, ενώ έχει παρόμοιο χαρακτήρα με την περσική. Κάποιοι λένε ότι η εξωτική είναι λίγο πιο δραστήρια από την περσική, είναι αυτή που θα αντιδράσει πρώτη σε κάποιο ερέθισμα, ενώ τα πολύ μικρά γατάκια της εξωτικής ανοίγουν τα μάτια τους πιο γρήγορα και είναι λίγο πιο γρήγορα στην ανάπτυξή τους σε σύγκριση με τα γατάκια της περσικής, όμως αυτές είναι γενικές παρατηρήσεις που μπορεί να ισχύουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κατά περίπτωση.

Κάποιοι μπορεί να παρατηρούν μια μικρή διαφορά ανάμεσα στην περσική και στην εξωτική, κάποιοι άλλοι όχι, το βέβαιο όμως είναι ότι όλες τους είναι πολύ ευγενικές γάτες με πολύ ήρεμο χαρακτήρα-άλλωστε, η φυλή υπάρχει εδώ και περίπου 100 χρόνια και μοιράζεται τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αρκετές εξωτικές γάτες, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται η εξωτική και όλο και περισσότεροι γατόφιλοι την γνωρίζουν και την αναζητούν ως ένα πανέμορφο, ιδιαίτερης όψης και χαρακτήρα κατοικίδιο.

Share :-
Categories: