Επαγγελματικές ευκαιρίες για κτηνιάτρους εκτός Ελλάδας

0 Comments

GJ8Y6282Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είναι κτηνίατρος και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Βασιλική Αυλή του Σουλτάνου του Ομάν. Έχοντας σπουδάσει και εργαστεί επί πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες να μας πει σχετικά με τη διεθνή αγορά εργασίας των κτηνιάτρων.Τελείωσα την Κτηνιατρική στη Βουλγαρία το 1994 και αμέσως μετά πήγα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, όπου έκανα ένα κλινικό διδακτορικό αφιερωμένο στις φοράδες και στα προβλήματα που έχουν να συλλαμβάνουν, οπότε έτσι έγινα ειδικός στην αναπαραγωγή των ίππων. Μετά το διδακτορικό μου γύρισα στην Ελλάδα και προσπάθησα να αφομοιωθώ στο ελληνικό κλίμα, κάτι που τελικά δεν το κατάφερα, οπότε αποφάσισα να ψάξω την τύχη μου στο εξωτερικό. Άρχισα να κάνω επαφές και να παίρνω τηλέφωνα σε μέρη που είχαν πληθώρα αλόγων και ασχολούνταν με την αναπαραγωγή, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μέσω αυτών των επαφών, και χωρίς να έχω κάποια γνωριμία ή μέσον, απλώς με το βιογραφικό και τις σπουδές μου, το 2005 άνοιξε η πόρτα στη Βασιλική Αυλή του Σουλτανάτου του Ομάν όπου και μέχρι σήμερα εργάζομαι από τότε.
Στην Αυλή του Σουλτάνου έχουμε γύρω στα 1.200 άλογα, χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με το τί κάνει η κάθε ομάδα. Κατά καιρούς, η ομάδα των κτηνιάτρων (είμαστε γύρω στους δέκα, οι περισσότεροι Ομανοί και 2-3 ξένοι) αναλαμβάνουμε και κάτι διαφορετικό. Εγώ έχω αναλάβει την αναπαραγωγή και 1-2 στάβλους ακόμα, ένας άλλος συνάδελφος έχει αναλάβει τα άλογα υπερπήδησης εμποδίων, άλλος έχει αναλάβει φάρμες με άλογα, και ο καθένας έχει την αρμοδιότητά του.
Πώς είναι η ζωή και η εργασία σε μια Βασιλική Αυλή της Μέσης Ανατολής; Σε ορισμένα επίπεδα, κυρίως από πλευράς επαγγελματικών συνθηκών, είναι πολύ καλύτερα και σε ορισμένα θέματα είναι χειρότερα. Καλύτερα είναι γιατί δεν μας λείπει τίποτα, έχουμε όλον τον εξοπλισμό που θέλουμε για να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει, χειρότερα είναι γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερη δουλειά και να τη διαχειριζόμαστε καλύτερα, όπως γίνεται στο δυτικό μοντέλο εργασίας. Όμως, κάπου μέσα σου πρέπει να κάνεις έναν συμβιβασμό και να βρεις μια ισορροπία ώστε να καλύπτεις τα συν και τα πλην και να περνάς καλά και να είσαι ευχαριστημένος.
Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα και ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό, όλοι βοηθούμε όπου και όπως μπορούμε, πάντως υπάρχει αρκετή ζήτηση. Όλο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο κύμα φυγής που υπάρχει σήμερα από τους μορφωμένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Όπως σε κάθε επάγγελμα, έτσι και στην Κτηνιατρική, όσο περνάνε τα χρόνια η εξειδίκευση γίνεται πλέον αναγκαία. Δεν μπορείς να τελειώσεις με ένα πτυχίο και να περιμένεις ότι θα ανοιχτούν όλοι οι δρόμοι για την επαγγελματική σου αποκατάσταση. Υπάρχουν άλλοι που ασχολούνται με τρόφιμα, άλλοι που ασχολούνται με μικρά ή με μεγάλα ζώα, άλλοι με ειδικότητες χειρουργικές, κ.λπ. Η διεθνής πιάτσα είναι πάρα πολύ μεγάλη, και όσο πιο πολλές περγαμηνές έχει ένας επαγγελματίας, τόσο καλύτερες οι προοπτικές για να βρει δουλειά. Στην Ελλάδα έχουμε δύο κτηνιατρικές σχολές που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες, και αυτό ανοίγει τις πόρτες στον έλληνα κτηνίατρο να φύγει για το εξωτερικό. Όντως, τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κτηνιάτρων που ψάχνουν, αν και πολλοί είναι ακόμα επιφυλακτικοί και δεν είναι τόσο θαρραλέοι. Αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν και για κάποια μορφή εξειδίκευσης στο εξωτερικό, κυρίως σε αγγλόφωνα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια μεγάλη επένδυση σε χρήματα, χρόνο και κόπο, είναι μεγάλη ταλαιπωρία, όμως σε πολλούς αυτό “βγαίνει” στον επαγγελματικό τους βίο. Έχουμε πολλούς συναδέλφους, καλούς, που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, έχουμε συναδέλφους στην Αμερική, και κάθε δρόμος είναι ανοιχτός για όποιον θέλει να προσπαθήσει και να επιμείνει για κάτι καλύτερο. Βέβαια, πέραν των πτυχίων, χρειάζεται αρκετό ψάξιμο, που όμως έχει γίνει πολύ πιο εύκολο σήμερα μέσω του Ίντερνετ, μέσα από τις ειδικές σελίδες επαγγελματικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, και μπορείς να βρεις αρκετές αγγελίες και να το κυνηγήσεις. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται ένα καλό βιογραφικό, χρειάζεται και λίγη τύχη για να πέσεις στην κατάλληλη στιγμή.
Στο μυαλό των περισσοτέρων που ασχολούνται με την Κτηνιατρική, υπάρχει μόνο ένα πράγμα. Κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τα μικρά ζώα, ή μόνο με το άλογο. Όμως, η Κτηνιατρική έχει το σημαντικό προσόν ότι σου δίνει μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων ξεκινώντας από τα τρόφιμα, όπου μπορείς να ασχοληθείς με την κρεωσκοπία, δηλαδή με την υγιεινή του κρέατος, είτε στις μεθόδους ανατροφής πουλερικών – για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία μονίμως ζητάνε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στα κοτόπουλα. Για κάποιον που είναι έξω από τον χορό, αυτό ακούγεται αστείο, “ειδικός στα κοτόπουλα”, όμως υπάρχει εξειδίκευση, όπως υπάρχουν και εξειδικεύσεις στην κρεωσκοπία, που δεν είναι πάρα πολλά χρόνια, αλλά είναι κάτι που είναι μοναδικό και σε οδηγεί σε μια πολύ συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία που θα σε βγάλει κάπου, εάν ενημερωθείς, γνωρίσεις την πιάτσα σου διεθνώς και φροντίσεις να δικτυωθείς και από μόνος σου για να προχωρήσεις. Το να γίνεις ειδικός στη χειρουργική μικρών ζώων είναι κάτι πολύ δύσκολο, είναι πολύ απαιτητικό, έχει φοβερό συναγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, οπότε μπαίνεις σε έναν δύσκολο στίβο που είναι πολυπληθέστατος. Θα πρέπει κανείς να επιλέγει την κατεύθυνσή του, όχι μόνο με βάση αυτό που θεωρεί ότι αγαπάει, αλλά και με αυτό που μεθαύριο θα του δώσει επαγγελματικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα: υπάρχουν μεγάλες φάρμες που ψάχνουν κτηνίατρο που να έχει γνώσεις διαχείρισης. Γνωρίζω συναδέλφους βρετανούς που αφού τελείωσαν τη σχολή και έκαναν και ειδικότητα, μετά πήγαν και έκαναν ένα ΜΒΑ, το οποίο αυτομάτως τους βάζει σε φαρμακευτικές εταιρείες, τους ανοίγει άλλες πόρτες. Πρέπει να πάψουμε να λέμε “εγώ αγαπώ τα σκυλιά και θέλω να ανοίξω ένα κτηνιατρείο και να κάνω εγχειρήσεις”, αυτό είναι ένα επαγγελματικό μοντέλο που ήδη έχει αρχίσει να ξεπερνιέται στην παγκόσμια αγορά.

Κωνσταντίνος Καλαϊτσίδης, 3Ο έτος
Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ

Πώς επέλεξες την Κτηνιατρική;
-Η κτηνιατρική ήταν πάντα η επιλογή μου. Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου με ζώα είχα να κάνω. Πριν ακόμα πάω σχολείο, έκανα βόλτες στις αγελάδες που είναι και το αγαπημένο μου ζώο. Επίσης, μου αρέσουν τα ψάρια.
Οπότε γνωρίζεις από τώρα την κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις.
-Είναι η ζωική παραγωγή και η διατροφή των μηρυκαστικών ζώων.
Γιατί η διατροφή;
-Καταρχάς, επέλεξα αυστηρά τα μηρυκαστικά γιατί θεωρώ πως είναι ίσως τα πιο ενδιαφέροντα ζώα με τα οποία ασχολείται η κτηνιατρική, στο επίπεδο των παραγωγικών ζώων. Η διατροφή τους θεωρώ ότι είναι ο τομέας ο οποίος είναι ο λιγότερο κατανοητός από την πλειοψηφία των κτηνιάτρων. Και η διατροφή είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εκτροφή τους τόσο από άποψη ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων τα οποία επηρεάζει, όσο και του ρόλου που παίζει στην οικονομικότητα της εκτροφής.
Πιστεύεις ότι σε αυτό το κομμάτι υπάρχει άγνοια στην Ελλάδα;
-Καταρχάς εγώ διαφωνώ με την έννοια η οποία έχει δοθεί στους κτηνιάτρους και την κτηνιατρική, δηλαδή, το ότι περιορίζεται αποκλειστικά στη θεραπεία. Σίγουρα στα μικρά ζώα και στα ζώα συντροφιάς που απασχολεί πολύ μεγάλο κομμάτι των κτηνιάτρων, εδώ που τα λέμε, η κτηνιατρική έχει να κάνει με την περίθαλψη ενώ η διατροφή είναι κάτι λιγότερο σημαντικό. Όμως, στα παραγωγικά ζώα, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Θεωρώ πως το πρότυπο που ακολουθείται στην εκτροφή τους πρέπει να αλλάξει. Και για να μιλάμε σωστά , πρέπει να εξειδικευτούμε. Οι παραγωγοί μέσω των κτηνιάτρων πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται για την εκτροφή των ζώων.

Σκέφτεσαι να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό;
-Το πανεπιστήμιο εδώ δίνει αρκετές γνώσεις αλλά σαφώς στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ αν αποφασίσω να φύγω, θα πάω στη Γαλλία.
Με σκοπό να εργαστείς εκεί;
-Το εξωτερικό δεν είναι η πρώτη μου επιλογή. Στην Ελλάδα θα ήθελα να δουλέψω.
Είναι δύσκολη η κτηνιατρική;
-Από όσο την έχω ζήσει αυτά τα δύο χρόνια, αντικειμενικά είναι δύσκολη σχολή. Όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί πρέπει να μάθουμε πολλά πράγματα για πάρα πολλές ξεχωριστές επιστήμες επί μέρους. Το μόνο που σου προσφέρει η κτηνιατρική αυτά τα πέντε χρόνια πιστεύω ότι είναι απλά και μόνο να επιλέξεις εσύ με τι ασχοληθείς. Ένας καλός φοιτητής, τελειώνοντας την κτηνιατρική σίγουρα γίνεται απλά ένας καλός κτηνίατρος. Για να γίνεις επιστήμονας, θέλει μεγάλη εξειδίκευση.
Σε ποιο στάδιο πιστεύεις ότι είναι η Ελλάδα στον τομέα των παραγωγικών ζώων με τα οποία θέλεις να ασχοληθείς;
-Είμαι υπέρ αυτής της φράσης που λέει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ειδικά στα παραγωγικά ζώα, αν δεν κάνεις πρόληψη, δεν αξίζει καν ο κόπος να κάνεις θεραπεία. Τώρα όσον αφορά την εξειδίκευση, οι μεν κτηνίατροι οι οποίοι ασχολούνται με τα μικρά ζώα δεν μπορούν να εξειδικευτούν σε παραγωγικά ζώα, οι δε των παραγωγικών έχουν επαναπαυτεί στο να πουλάν φάρμακα και να γίνονται από επιστήμονες που θα έπρεπε να είναι, έμποροι. Από την άλλη, σε μια μικρή πόλη της επαρχίας ένας κτηνίατρος πρέπει να είναι τα πάντα αλλά δεν μπορεί να είναι τίποτα όσο καλός και να είναι. Και είναι λογικό. Κανείς δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα το ίδιο καλά.

Νικολέτα Λαζαρίδου, 2ο έτος
Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ

Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις Κτηνιατρική;
– Η κτηνιατρική μου άρεσε από πάντα. Μεγάλωσα με ζωάκια, τα αγαπώ πολύ και γι’ αυτό το επέλεξα.
Τώρα ξεκινάς το δεύτερο έτος. Πώς σου φάνηκε η σχολή από άποψης δυσκολίας έως τώρα;
Μέχρι τώρα, θα έλεγα πως η σχολή είναι βατή και αρκετά ενδιαφέρουσα. Εγώ αυτή τη στιγμή πέρα από τα μαθήματα της σχολής, μαθαίνω πολλά κι από μία φίλη μου κτηνίατρο που αγαπάει πολύ τα ζώα και με βοηθάει.
Έχεις αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσεις;
– Θέλω να ασχοληθώ με τα άγρια ζώα, διότι μου αρέσει η φύση και η άγρια πανίδα. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και η εξερεύνηση, οπότε έχω σκοπό να τα συνδυάσω.
Οπότε σχεδιάζεις να φύγεις από την Ελλάδα.
– Ο μόνος τρόπος για να κάνω αυτό που θέλω είναι να φύγω στο εξωτερικό. Λογικά, υπάρχει μεταπτυχιακό που αφορά τα άγρια ζώα αλλά και σεμινάρια.
Έχεις στο μυαλό σου κάποιο ζώο το οποίο θα σε ενδιέφερε να μελετήσεις περισσότερο;
Μου αρέσουν πολύ τα δελφίνια και τα ελάφια. Γενικά ψάχνομαι πολύ στο διαδίκτυο και παρακολουθώ πολλά ντοκιμαντέρ. Είχα κάνει αίτηση για εξάμηνη εργασία στην Αυστραλία στην άγρια ζωή αλλά δεν ολοκλήρωσα τη συμμετοχή μου. Πάντως πριν τελειώσω τις σπουδές μου, θέλω να κάνω πολλά ταξίδια για να γνωρίσω από κοντά τους άγριους φίλους μας.

Παναγιώτης Παπαδοπούλης, 2ο έτος
Sofia Forestry University

Γιατί επέλεξες την κτηνιατρική;
– Γενικά είχαμε σκυλιά στην οικογένεια από τότε που γεννήθηκα. Κάποια στιγμή πήραμε ένα σκυλάκι το οποίο σε ένα χρόνο πέθανε από φόλα. Το πήρα κατάκαρδα. Έτσι από μικρός είχα πάρει την απόφαση να γίνω κτηνίατρος για να βοηθάω τα ζώα.
Είναι δύσκολη σχολή;
– Ο πρώτος χρόνος είναι χρόνος προσαρμογής σε όλες τις σχολές. Γενικά δεν ήταν δύσκολα τα μαθήματα του πρώτου έτους. Ακούω πως όσο περνάν τα χρόνια δυσκολεύουν αρκετά.
Έχεις πολλούς Έλληνες συμφοιτητές;
– Έχουμε αγγλόφωνο και βουλγαρόφωνο τμήμα. Είμαστε αρκετοί, ναι. Και οι καθηγητές έχουν φοβερές γνώσεις.
Έχεις αποφασίσει ποια κατεύθυνση της κτηνιατρικής θα ακολουθήσεις;
– Σκεφτόμουν να πάω μετά για χειρουργική.
Ονειρεύεσαι να αποκτήσεις το δικό σου κτηνιατρείο;
– Σίγουρα είναι ένας στόχος αλλά θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Δε θέλω να κλειστώ σε ένα κτηνιατρείο αποκλειστικά. Δεν έχω ψάξει ακριβώς τι θέλω να κάνω. Έχει περάσει από το μυαλό μου να ασχοληθώ με τα άλογα αλλά θα δω και πώς θα έχουν πάει οι σπουδές μου μέχρι τότε γιατί στα τόσα χρόνια σπουδών αποκτάς μια άποψη για το τι θέλεις να κάνεις. Υπάρχει μεγάλη γκάμα στην κτηνιατρική. Αν πας για γιατρός μαθαίνεις ό, τι έχει σχέση με τον άνθρωπο. Στα ζώα είναι αλλιώς. Το κάθε ζώο είναι διαφορετικό εκτός φυσικά από κάποιες ομοιότητες που μπορεί να υπάρχουν. Οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές. Δεν το θεωρώ κορεσμένο επάγγελμα.
Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον;
– Ναι. Αρκετά θα έλεγα.

Έχεις σκοπό να δουλέψεις στην Ελλάδα;
– Θα ήθελα να δουλέψω οπουδήποτε είναι καλύτερα. Σε τέσσερα χρόνια που θα τελειώσω εγώ δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Το σίγουρο είναι πως θα ήθελα να εργαστώ στην Ελλάδα αλλά αν δεν έχω αυτή την επιλογή, θα φύγω.
Στην Ελλάδα πιστεύεις ότι ο κόσμος ξέρει πόσα μπορεί να προσφέρει ένας κτηνίατρος;
– Στην Ελλάδα η άποψη για τους κτηνιάτρους δεν είναι πολύ προχωρημένη. Κάποιοι δεν φαντάζονται καν ότι εγχειρίζεις ένα ζώο ή ότι υπάρχει και η ρομποτική ,για παράδειγμα.

Share :-
Categories: