Επαγγελματικές προοπτικές για νέους κτηνίατρους

0 Comments

GJ9Y0703Ο κτηνίατρος Κώστας Γαβράς μας μιλάει για το σημερινό επαγγελματικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί και επικρατεί σήμερα στο χώρο των μικρών κτηνιατρείων στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στην επαρχία.

Παλιότερα, μπορούσε κανείς με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο να ανοίξει ένα μικρό τοπικό κτηνιατρείο και να ξεκινήσει να δέχεται περιστατικά και να εισέλθει με τον τρόπο αυτό στον επαγγελματικό στίβο χωρίς καμία απολύτως δυσκολία ή ρίσκο. Στα χρόνια μας, ήταν εύκολο να βρούμε ένα κατάλληλο οίκημα και να διαμορφώσουμε σιγά σιγά τους χώρους για υποδοχή και για νοσηλεία των ζώων και να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε. Στο πέρασμα των χρόνων, όλοι κάναμε κάποιες σταδιακές αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό και στις υπηρεσίες μας, όμως χωρίς πίεση και ρίσκο αφού ήδη είχαμε πατήσει στα πόδια μας επαγγελματικά και είχαμε διαμορφώσει μιά φήμη και ένα πελατολόγιο στην περιοχή μας.
Σήμερα, οι συνθήκες αυτές έχουν αλλάξει πολύ, κάνοντας την είσοδο ενός νέου κτηνιάτρου στον επαγγελματικό στίβο αρκετά δυσκολότερη. Με το πέρασμα των χρόνων, τα κτηνιατρεία έγιναν πάρα πολλά και ο ανταγωνισμός φυσιολογικά αυξήθηκε, οπότε ένας νέος κτηνίατρος πλέον χρειάζεται ένα μεγάλο αρχικό κεφάλαιο ώστε να φτιάξει μιά σύγχρονη κτηνιατρική μονάδα με τον εξοπλισμό και τις προδιαγραφές που θα του επιτρέψουν να ανταγωνιστεί τους παλιότερους. Πέρα από το μεγάλο αρχικό κόστος, ο νέος κτηνίατρος έχει πλέον το σημαντικό πρόβλημα να βρει τρόπους να προσελκύσει νέα πελατεία, κάτι πολύ δύσκολο για τον κτηνίατρο της πόλης που στοχεύει μόνο στα κατοικίδια και έχει να αντιμετωπίσει ήδη πολύ έντονο ανταγωνισμό.
Γι’αυτό, οι νεότεροι συνάδελφοι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους εξειδίκευσης και να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερο στις νέες τεχνολογίες που βοηθούν τη σύγχρονη κτηνιατρική, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους παλαιότερους, αρκετοί από τους οποίους έχουν αγοράσει τελευταίας τεχνολογίας συστήματα τα οποία δεν ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν! Έτσι, ένας νέος κτηνίατρος θα μπορούσε να ασχοληθεί με την υπερηχογραφία, ένα θέμα πάντα απαραίτητο στα κτηνιατρεία που όμως είναι έξω από τις δυνατότητες πολλών κτηνιάτρων. Η εξειδίκευση σε αυτό το θέμα προσφέρει μιά άμεση και σίγουρη είσοδο στην αγορά εργασίας και μπορεί να δημιουργήσει τις αρχικές προϋποθέσεις για περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη. Ένας άλλος τομέας με προοπτικές για έναν νέο κτηνίατρο, είναι η εξειδίκευση σε αιματολογικές και κυτταρολογικές εξετάσεις, όπως επίσης και βιοψίες. Κατά τα άλλα, τα συνηθισμένα παθολογικά και τα χειρουργικά θέματα είναι σε γενικές γραμμές επαρκώς καλυμμένα από τους παλαιότερους κτηνιάτρους, οπότε είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο να μπει ανταγωνιστικά σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, παρά μόνο ίσως εάν εξειδικευτεί πολύ σε κάποιον ιδιαίτερο τομέα όπως κάποιες νευροχειρουργικές επεμβάσεις ή δύσκολες επεμβάσεις του θώρακα.
Βγαίνοντας από τα στενά όρια του αστικού περιβάλλοντος, θα προσθέταμε εδώ ότι οι κτηνίατροι της επαρχίας έχουν διπλή ευκαιρία για να ασχοληθούν και με τα παραγωγικά ζώα, εκτός από τα ζώα συντροφιάς. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε καλά εμείς οι κτηνίατροι της πόλης, όμως στην επαρχία εάν αποφασίσει κανείς να ασκήσει την κτηνιατρική θα πρέπει απαραίτητα να ασχοληθεί και να μην αφήσει ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του να το κάνουν διάφοροι παρακτηνίατροι, δηλαδή κάποιοι που μπορεί να τελείωσαν κάποια σχολή τεχνολογίας ή κάποιοι που έχουν δουλέψει ως νοσοκόμοι σε κάποιο κτηνιατρείο, ή ακόμα και εντελώς άσχετοι που πουλάνε φάρμακα για παραγωγικά ζώα χωρίς κανένα γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Έτσι, ο κτηνίατρος της επαρχίας θα πρέπει απαραιτήτως να συνδυάσει και αυτό το κομμάτι της δουλειάς του, αναζητώντας συνεργασίες με μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες τις οποίες και θα στηρίζει με φάρμακα και υπηρεσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει την ενασχόλησή του με τα ζώα συντροφιάς, αφού αυτές είναι δύο δουλειές που μπορούν να γίνονται παράλληλα και ταυτόχρονα.

Πάντως, στο κομμάτι της δουλειάς που αφορά τα ζώα συντροφιάς, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων ενός κτηνιατρείου έρχεται από τον σκύλο και τη γάτα, με όλα τα υπόλοιπα είδη (πτηνά, ερπετά, τρωκτικά) να αποτελούν πολύ μικρότερο μέρος της δουλειάς. Τα τελευταία χρόνια, τα κουνέλια γνωρίζουν κάποια άνοδο στη δημοφιλία και άρα επισκέπτονται πιό πολύ τα κτηνιατρεία, όμως και πάλι ο σκύλος και η γάτα είναι με διαφορά οι καθημερινοί “πελάτες” του κτηνιατρείου. Σε αριθμούς είναι περίπου ισάριθμα τα περιστατικά, όμως σε έσοδα ο σκύλος προηγείται λίγο επειδή οι θεραπείες του κοστίζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ότι της γάτας.
μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς ενός κτηνιατρείου είναι τα εμβόλια και οι εξετάσεις, ενώ ακολουθούν οι επεμβάσεις. Ειδικά στην επαρχία, κάποια κτηνιατρεία συνδυάζουν και την εμπορική δραστηριότητα, κάτι, όμως, που είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει στην πράξη στο κτηνιατρείο της πόλης όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Share :-
Categories: