Ηλεκτρονικές πληρωμές ενάντια στα capital controls

0 Comments

GJ9Y0672Οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν όλο και περισσότερο σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, όμως έπρεπε να έλθουν οι τελευταίες εξελίξεις με τα capital controls ώστε να δοθεί μιά επιπλέον ώθηση, όπως μας εξηγεί ο Βασίλης Λαρεντζάκης, εκπρόσωπος μιάς ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο.

Με την επιβολή των capital controls, η φυσική κίνηση του χρήματος περιορίστηκε, οπότε η άμεση λύση για να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες ήταν η στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές που μπορούν να γίνουν μέσω οποιουδήποτε είδους κάρτας, είτε αυτή είναι πιστωτική, είτε χρεωστική είτε προπληρωμένη. Η εταιρεία μας είχε ξεκινήσει να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και περίπου δύο χρόνια, αναπτύσσοντας μηχανισμούς ηλεκτρονικών πληρωμών, ένας από τους οποίους είναι και το mobile point of sale. Αυτή είναι και η καινοτομία που προσφέρουμε σήμερα στην ελληνική αγορά, δίνοντας σε κάθε επαγγελματία τον τρόπο να χρεώνει άμεσα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια την πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα του πελάτη του οπουδήποτε και αν βρίσκεται.
Παρόμοια συστήματα υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε καταστήματα και εμπορικές επιχειρήσεις κάθε είδους, με τη μορφή ενός μικρού τερματικού που συνδέεται σε μιά τηλεφωνική γραμμή (παλαιότερα) ή πλέον σε μιά γραμμή ADSL ίντερνετ και επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με το τραπεζικό δίκτυο το οποίο έχει τις πληροφορίες για την κάθε κάρτα που θέλουμε να χρεώσουμε. Η καινοτομία του mPOS της vivapayments είναι ότι πλέον το τερματικό δεν δεσμεύεται από τη σταθερή σύνδεση στο κατάστημα ή την έδρα της επιχείρησης αλλά γίνεται πλέον φορητό και μπορεί να ακολουθεί οπουδήποτε τον ελεύθερο επαγγελματία και να χρεώνει τις κάρτες των πελατών σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει κάλυψη του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα, ένας γιατρός ή ένας κτηνίατρος μπορεί να κάνει μιά κατ’οίκον επίσκεψη και να πληρωθεί επιτόπου χρεώνοντας την κάρτα του πελάτη του, με έναν τρόπο γρήγορο, εύκολο και απόλυτα ασφαλή.
Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν μιλάμε για κάποια απλή ιντερνετική σύνδεση που κινδυνεύει από κάποιον χάκερ, ούτε και υπάρχει κίνδυνος από την περαιτέρω κακή χρήση των στοιχείων της κάρτας του πελάτη, γιατί η σύνδεση του mPOS με τους κεντρικούς servers της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τις ηλεκτρονικές πληρωμές ακολουθούν συγκεκριμένα και πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Το κινητό τηλέφωνο (smartphone) που χρησιμοποιείται από τη συσκευή mPOS για την επικοινωνία, ούτε γνωρίζει τα στοιχεία της κάρτας που χρεώνεται, ούτε και αποθηκεύει την παραμικρή πληροφορία ως προς το authentication της κάρτας. Από τη στιγμή που μιά πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα μπαίνει στην υποδοχή του mPOS, είναι πλέον μέσα στο ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον που ορίζουν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου και επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με τους κεντρικούς servers της υπηρεσίας. Κανένα “ευαίσθητο” στοχείο δεν αποθηκεύεται τοπικά στη συσκευή ή στο τηλέφωνο, αφού η εφαρμογή του smartphone χρησιμοποιείται μόνο για τη διασύνδεση και για την υποβολή του αιτήματος. Για να το πούμε πολύ απλά και σχηματικά, το smartphone δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον ενδιάμεσο, ο οποίος μεταφέρει το αίτημα: “παρακαλώ ελέγξτε το υπόλοιπο της κάρτας που τοποθετήθηκε στο mPOS και ταυτοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη της με το PIN-εφόσον είναι όλα καλά, παρακαλώ χρεώστε την κάρτα με Χ ευρώ και πιστώστε τα στον ηλεκτρονικό λογαριασμό μου”. Όμως, η επικοινωνία ανάμεσα στο mPOS και τον server απλώς περνάει μέσα από το smartphone με τη μορφή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει κάτι ωφέλιμο για αποθήκευση, υποκλοπή ή άλλη κακόβουλη χρήση.
Έτσι, ο ηλεκτρονικός λογαριασμός του εμπόρου ή ελεύθερου επαγγελματία πιστώνεται άμεσα με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό από τη χρέωση της κάρτας, από τον οποίο στη συνέχεια τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν άμεσα σε οποιοδήποτε ΙΒΑΝ σε οποιαδήποτε τράπεζα ή να παραμείνουν στον ηλεκτρονικό λογαριασμό της υπηρεσίας vivawallet για μεταγενέστερη εκκαθάριση.
Εκτός από το mobile point of sale, πάντως (το οποίο είναι ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο, όμως, απευθύνεται σε μικρότερο και πιό συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς), η εταιρεία προσφέρει και άλλες ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών που απευθύνονται σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς και κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω διαδικτύου. Με αυτές τις ολοκληρωμένες λύσεις, δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη e-shop να δέχεται άμεσα και γρήγορα ηλεκτρονικές πληρωμές χρησιμοποιώντας τα έτοιμα εργαλεία και τις υποδομές του viva wallet. Ας σημειωθεί εδώ ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών της εταιρείας, προέρχεται από τον κλάδο του τουρισμού, αφού πλέον δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει ένα τουριστικό κατάλυμα στην Ελλάδα εάν δεν έχει τη δυνατότητα να δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές από ολόκληρο τον κόσμο για την προκαταβολή που απαιτείται για κάθε κράτηση.
Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται από μιά 100% ελληνική εταιρεία η οποία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις και προϊόντα, και η οποία απασχολεί 130 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 70 είναι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ έχει ως επόμενο στόχο να επεκταθεί εμπορικά και εκτός Ελλάδας έτσι ώστε να μπορεί να πουλάει τις υπηρεσίες της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Share :-
Categories: