Η εκπαίδευση του σκύλου

0 Comments

GJ8Y6157Ο εκτροφέας-εκπαιδευτής Ηλίας Κανέλλος, επισημαίνει τις βασικές παρανοήσεις που κάνουν οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες σκύλου στο σημαντικό ζήτημα της εκπαίδευσης.

Είναι απαραίτητο, ο νέος ιδιοκτήτης σκύλου να καταλάβει, ότι ο σκύλος του δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από ένα αγελαίο ζώο, δηλαδή ένα ζώο που λειτουργεί με τις αρχές και τις αξίες της αγέλης. Οποιαδήποτε άλλη θέση έχουμε απέναντι στον σκύλο μας είναι λανθασμένη. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάμε πάρα πολύ την επικοινωνία μας με τον σκύλο – γιατί η λέξη «επικοινωνία» είναι πολύ πιο σωστή από την «εκπαίδευση» και αντιπροσωπεύει πολύ καλύτερα αυτό που κάνει ένας εκπαιδευτής σήμερα, συγκριτικά με αυτό που έκανε πριν σαράντα χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε σκύλο και ιδιοκτήτη. Αυτή η σχέση πρέπει να είναι αμφίδρομη, ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κατανοήσει τη σημασία του να κερδίζει τον σεβασμό του σκύλου του.
Πρέπει να καταλάβουμε, ότι ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος, οπότε είναι τελείως λάθος να του φερόμαστε σαν να είναι. Πολλοί παίρνουν έναν σκύλο γιατί αισθάνονται μοναξιά και θέλουν να καλύψουν κάποια κενά με τον σκύλο τους, θέλουν να κάνουν πράγματα μαζί του και ξεκινούν να του συμπεριφέρονται σαν να είναι άνθρωπος. Αυτοί οι άνθρωποι, μέσα από την αγάπη που θεωρούν ότι δίνουν στον σκύλο τους, φτιάχνουν έναν δυστυχισμένο σκύλο, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει την παράξενη συμπεριφορά τους. Είναι πολύ πιο εύκολο για έναν άνθρωπο να κατανοήσει πώς σκέφτεται ο σκύλος του, παρά ο σκύλος να κατανοήσει πώς σκέφτεται ο άνθρωπος. Άρα, εάν αντιμετωπίζουμε τον σκύλο μας σαν ένα αγελαίο ζώο, είναι πλέον πολύ εύκολο να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τη φύση του. Οτιδήποτε άλλο, δημιουργεί πρόβλημα στην επικοινωνία του σκύλου με τον ιδιοκτήτη και συνεπώς και στην κοινή τους ζωή.
Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής έχει να δουλέψει όχι μόνο την επικοινωνία με τον σκύλο αλλά πρωτίστως με την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη, ο οποίος πρέπει να καταλάβει τον σωστό τρόπο επικοινωνίας με τον σκύλο του. Αν δεν μάθει ο ιδιοκτήτης να επικοινωνεί με τον σκύλο του και κάνει συνεχώς λάθη, τα προβλήματα διαιωνίζονται. Εάν εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο χωρίς να δείξουμε στον ιδιοκτήτη πώς να επικοινωνεί σωστά μαζί του, στην ουσία δεν πετυχαίνουμε τίποτα, αφού η εκπαίδευση λειτουργεί για τον σκύλο και τον εκπαιδευτή και για κανέναν άλλο. Ο σκύλος όμως δεν ζει με τον εκπαιδευτή, ζει με τον ιδιοκτήτη του, οπότε αυτός είναι που πρέπει να κατανοήσει τους τρόπους σωστής επικοινωνίας.
Επίσης θα πρέπει να μάθει τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης του σκύλου και να κατανοήσει ότι δεν έχει να κάνει με έναν άνθρωπο αλλά με ένα αγελαίο ζώο. Κάποιοι συμπεριφέρονται στον σκύλο τους σαν να είναι άνθρωπος, αναγνωρίζοντάς του δημοκρατικά δικαιώματα. Στη φύση όμως δεν υπάρχει δημοκρατία, η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που χρησιμοποιείται στις ανθρώπινες κοινωνίες. Στη φύση υπάρχει η αγέλη και ο νόμος του ισχυρότερου, όπου οι παρακάτω βιώνουν τα οφέλη της προστασίας που τους παρέχει ο αρχηγός. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να κατανοήσει ο ιδιοκτήτης ώστε να προσφέρει στον σκύλο του αυτό που χρειάζεται για να αισθάνεται ασφαλής και ευτυχισμένος. Ο σκύλος κατανοεί σκυλίσια συμπεριφορά, ενώ διαβάζει πολύ καλά τη γλώσσα του σώματος, είναι στη φύση του: διαβάζει το κορμί μας και τις κινήσεις μας και μπορεί να καταλάβει αν εμείς τον απειλούμε ή αν θέλουμε να παίξουμε μαζί του. Δεν μπορεί όμως να καταλάβει την ανθρώπινη γλώσσα, πέρα από κάποιες συγκεκριμένες εντολές. Πολλοί άνθρωποι πιάνουν κουβέντα με τον σκύλο τους νομίζοντας ότι έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο. Συνήθως όμως ο σκύλος κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση με τη στροφή του κεφαλιού του που μαρτυρά απορία. Αυτό τον μπερδεύει και τελικά τον κάνει δυστυχισμένο, αφού δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτή τη συμπεριφορά που δεν μπορεί να ερμηνεύσει.
Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής γνωρίζει όλα αυτά τα πράγματα ώστε να καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη από την πρώτη μέρα, να τον ενημερώσει για τον χαρακτήρα του σκύλου και να τον βοηθήσει στη σωστή επικοινωνία. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει είναι στην κρίση και την εμπειρία του, με μοναδική εξαίρεση τη σωματική βία. Κανένας εκπαιδευτής δεν χρησιμοποιεί ποτέ και για καμία περίπτωση τη σωματική βία για να εκπαιδεύσει έναν σκύλο, αφού η βία δεν πετυχαίνει απολύτως τίποτα πέρα από το να δημιουργεί φοβικά σκυλιά. Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τον λόγο για τον οποίο δέχεται τη σωματική τιμωρία και το αποτέλεσμα είναι μόνο ζημιογόνο, χωρίς κανένα απολύτως όφελος.

Ρωτούν, μάλιστα, κάποιοι, μέχρι ποια ηλικία μπορούμε να διορθώσουμε κάποιον σκύλο με προβλήματα συμπεριφοράς. Εάν όμως εμείς οι ίδιοι κάνουμε το ίδιο λάθος για πολλά χρόνια, είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να διορθώσουμε κάτι. Αν πχ έχουμε έναν σκύλο 6 ή 7 ετών στον οποίο έχει συσσωρευτεί το πρόβλημα, δυστυχώς αυτό λειτουργεί αθροιστικά αν του έχουμε δώσει λάθος εικόνες και ερεθίσματα. Το σωστό και το εύκολο είναι να λύνουμε τα προβλήματα από την πρώτη μέρα. Κάποιοι πιστεύουν, ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου ξεκινά από 4 ή 5 μηνών, όμως αυτό δεν ισχύει. Από την πρώτη μέρα που έρχεται ένας σκύλος στο σπίτι, οφείλουμε να του δώσουμε σοβαρά και ξεκάθαρα μηνύματα. Εάν έχουμε έναν σκύλο πάνω από 4-5 ετών, ο οποίος έχει ήδη χτίσει έναν χαρακτήρα, είναι λάθος να προσπαθήσουμε να επέμβουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάποια στοιχεία που θα βελτιώσουν λίγο τη σχέση μας, όμως στο 100% δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε ποτέ. Για παράδειγμα, εάν έχουμε έναν πολύ κυριαρχικό σκύλο που έχει συνηθίσει σε όλη του τη ζωή να κάνει αυτό που θέλει, είναι πρακτικά αδύνατον να το διορθώσουμε αυτό σε ώριμη ηλικία. Γι’αυτό, εάν έχουμε ένα μικρό σκυλάκι που δείχνει κάποια δείγματα προβληματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να απευθυνόμαστε όσο το δυνατόν νωρίτερα σε κάποιον ειδικό, που θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων μπορεί να σας βοηθήσει να τον βρείτε, ειδικά σήμερα που έχουμε γεμίσει «εκπαιδευτές σκύλων» οι οποίοι δουλεύουν οπουδήποτε, στα πάρκα, στις πλατείες, δεξιά και αριστερά, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοί είναι και τί υπηρεσίες προσφέρουν. Δεν είναι θέμα χρηματικό, είναι ότι η σωστή επιλογή ενός επαγγελματία εκπαιδευτή είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια, αφού ένας κακός εκπαιδευτής μπορεί να σας χαλάσει την επικοινωνία με τον σκύλο και να καταστρέψει μια σχέση που θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή.

Share :-
Categories: