Η εκτροφή καναρινιών στην Ελλάδα

0 Comments

Τα καναρίνια είναι από τα πλέον δημοφιλή ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα, με όλο και περισσότερους χομπίστες να εξελίσσουν την αγάπη τους στα καναρίνια προς την κατεύθυνση της ερασιτεχνικής εκτροφής, όπως μας εξηγεί ο Παναγιώτης Μακρής, ερασιτέχνης εκτροφέας και ο ίδιος.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα καναρίνια μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: στους θαυμαστές των καναρινιών, τους fanciers όπως λέγονται, και στους ερασιτέχνες εκτροφείς, οι breeders. Αυτή την εποχή στη χώρα μας, οι γενικότερες οικονομικές δυσκολίες φέρνουν παρόμοια στενότητα και στον χώρο της εκτροφής καναρινιών. Πολλές φορές βλέπει κανείς μικρά παιδιά να κάθονται στις βιτρίνες ή στους χώρους των εκτροφέων και να χαζεύουν τα καναρίνια, όμως οι γονείς προτιμούν να διαθέσουν τα χρήματά τους σε κάποια πιό άμεση ανάγκη της οικογένειας παρά να αγοράσουν ένα καναρίνι για τα παιδιά τους.

Οι θαυμαστές των καναρινιών είναι μικρά παιδιά, είναι οικογενειάρχες, συχνά είναι άτομα που ζουν μόνα στη ζωή τους και επιζητούν μιά συντροφιά. Αντίστοιχα, οι ερασιτέχνες εκτροφείς είναι κάποιοι ιδιώτες που προχωρούν το χόμπι τους ένα βήμα παραπέρα αποφασίζοντας να διαχειρίζονται τα καναρίνια τους και να αναπαράγουν καναρίνια τα οποία θα είναι μέσα σε κάποια πρότυπα, με στόχο έπειτα να τα κατεβάζουν σε διαγωνισμούς και εκθέσεις, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Ακριβή στατιστικά δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί ο απλός θαυμαστής των καναρινών που αγοράζει ένα κλουβί με ένα καναρίνι για το σπίτι του δεν καταγράφεται πουθενά, όμως είναι προφανές ότι αυτοί οι λεγόμενοι fanciers είναι πολύ περισσότεροι σε αριθμό. Οι εκτροφείς, από την άλλη πλευρά, είναι εντεταγμένοι σε συλλόγους έτσι ώστε να συμμετέχουν στις εκθέσεις και τις μαζικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, οπότε και μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τον αριθμό τους, αφού στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 40 σύλλογοι με περίπου 2500 με 3000 μέλη συνολικά. Είναι πιθανό να υπάρχουν και κάποιοι ερασιτέχνες εκτροφείς οι οποίοι δεν είναι εντεταγμένοι σε συλλόγους, όμως αυτοί δεν είναι πολλοί, και σίγουρα δεν αλλάζουν τη συνολική στατιστική.

Γεωγραφικά οι σύλλογοι απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με περισσότερους συλλόγους στην Αθήνα, λιγότερους αναλογικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν επίσης δραστήριοι στη Δράμα, στην Καβάλα, στη Βέροια, στην Κατερίνη, στη Ρόδο, στην Κρήτη, στο Άργος, στη Χίο, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και μάλιστα με τάση να ιδρυθούν και άλλοι σε νέες περιοχές που σήμερα δεν έχουν συλλόγους, ώστε να ενταχθούν σε κάποια από τις δύο υπάρχουσες Ομοσπονδίες και να μπορούν να συμμετέχουν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Από τη στιγμή που κάποιος ερασιτέχνης εκτροφέας αποφασίζει να ενταχθεί σε κάποιον σύλλογο, ενημερώνεται για τους κανόνες που ορίζει το Καταστατικό του συλλόγου (που είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο σύμφωνα με τον νόμο) και έπειτα έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου από όπου και αντλεί πολύτιμες πληροφορίες σχετικές με την εκτροφή των καναρινιών, με την ανταλλαγή αυτή των γνώσεων και των εμπειριών να είναι πολύτιμη για τον εκτροφέα, είτε βρίσκεται σε αρχάριο στάδιο είτε σε προχωρημένο.

Όλοι αυτοί οι σύλλογοι πραγματοποιούν μιά ετήσια μεγάλη εκδήλωση που είναι ο διαγωνισμός και η έκθεση των μελών του, όμως αρκετοί σύλλογοι επιλέγουν να έχουν ανοικτή τη συμμετοχή και να δέχονται και μέλη άλλων συλλόγων. Τέτοιες εκδηλώσεις υπάρχουν συνεχώς, αυτή την εποχή έχουμε σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο και από μια τέτοια εκδήλωση σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, ενώ γίνονται προσπάθειες να γίνονται και πιό μεγάλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση που γίνεται αυτές τις μέρες από 4-5 συλλόγους της Αθήνας, ή μιά παγκρήτια εκδήλωση τον επόμενο μήνα που θα συγκεντρώνει συμμετοχές από όλους τους συλλόγους της Κρήτης. Η τάση των συμμετοχών είναι διαρκώς αυξητική τα τελευταία χρόνια, οπότε όσο αυξάνονται οι συμμετοχές, τόσο περισσότερες και καλύτερες εκδηλώσεις θα γίνονται στο μέλλον.

Είναι σημαντικό, πάντως, για την εξέλιξη του χώρου, το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μιά αύξηση στις συνδιοργανώσεις, όπου περισσότεροι σύλλογοι συνεργάζονται σε κοινές εκδηλώσεις αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα και αντίστοιχα ανεβάζοντας και τις προδιαγραφές και το επίπεδο των διαγωνισμών. Αυτό οδηγεί σιγά σιγά και προς το ζητούμενο των περισσότερων εκτροφέων, δηλαδή τη διοργάνωση μιας μεγάλης πανελλήνιας εκδήλωσης όπου μια φορά το χρόνο θα μαζεύονται συμμετέχοντες από όλη τη χώρα και θα διαγωνίζονται σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Οι κριτές που κρίνουν τα πτηνά συντροφιάς στις εκδηλώσεις αυτές (εδώ και 15 χρόνια που έχουν ξεκινήσει αυτοί οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα) είναι ξένοι, κυρίως από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Όμως και οι έλληνες εκτροφείς σιγά σιγά βγαίνουν από τα σύνορα και συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις και σε μικρότερους ή μεγαλύτερους διαγωνισμούς που γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία ή η Ολλανδία. Για παράδειγμα, πέρυσι συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε έναν διεθνή διαγωνισμό στο Ρέτζιο της Ιταλίας, σε μιά εκδήλωση που γίνεται για 77η φορά και εμείς είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να ταξιδέψουμε και να συμμετάσχουμε (και μάλιστα σημειώνοντας και διακρίσεις) σε μιά πολύ μεγάλη εκδήλωση όπου μαζεύτηκαν σχεδόν 17.000 πουλιά.

 

Το κτηνιατρικό κομμάτι της εκτροφής των καναρινών έχει κυρίως σχέση με την πρόληψη και πολύ λιγότερο με τη θεραπεία. Έχουν γίνει αρκετά σεμινάρια τον τελευταίο καιρό από κτηνιάτρους οι οποίοι μας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλες τις συνθήκες υγιεινής και να τηρούμε ευλαβικά όλες τις σχετικές οδηγίες έτσι ώστε να έχουμε τα ελάχιστα δυνατά περιστατικά που να απαιτούν την συνδρομή του κτηνιάτρου. Επίσης, είναι σημαντικό να παρατηρούμε προσεκτικά τη συμπεριφορά των πουλιών μας, έτσι ώστε να προλάβουμε να αντιληφθούμε έγκαιρα ότι ενδεχομένως κάποιο από αυτά αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, ώστε να προλάβουμε να το απομονώσουμε από τα υπόλοιπα και έπειτα με κάποιες αγωγές που θα μας δώσει ο κτηνίατρός μας να καταφέρουμε να το θεραπεύσουμε πριν το φέρουμε και πάλι σε επαφή με τα υπόλοιπα.

Για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τα καναρίνια πρέπει να αγοράσει ένα κλουβί και ένα καναρίνι, ενώ αν θελήσει να έχει δύο αρσενικά τότε θα πρέπει να τα έχει σε δύο διαφορετικά κλουβιά. Όμως, εάν θέλει να δει πως γίνονται τα ζευγαρώματα και πώς ξεκινάει το θέμα της εκτροφής, τότε θα πρέπει να πάρει ένα λίγο μεγαλύτερο κλουβί και να έχει μέσα ένα ζευγάρι καναρινιών. Το κλουβί θα κοστίσει 10 με 15 ευρώ, ενώ η τιμή κάθε καναρινού ποικίλλει, μπορεί αν είναι από 30 έως 50 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω όσο πιό ποιοτικό είναι το καναρίνι. Από εκεί και πέρα, χρειαζόμαστε ένα κιλό σπόρια και λίγη αυγοτροφή, που θα μας καλύψει για δύο ή τρεις μήνες με κόστος περίπου 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποια πρόσθετα διατροφής που όμως δεν κοστίζουν πολύ. Συνολικά, θα λέγαμε ότι ένα καναρίνι με το κλουβί του, τις τροφές και τα πρόσθετά του, για έναν χρόνο θα κοστίσει περίπου 100 με 120 ευρώ. Από εκεί και πέρα, εάν θέλει κάποιος να γίνει ερασιτέχνης εκτροφέας, θα πρέπει να ορίσει κάποιους στόχους κυρίως ως προς το πλήθος των πουλιών που θέλει να παράγει ανά έτος. Για παράδειγμα, εάν θέλει να βγάζει 100 με 120 πουλιά τον χρόνο, θα πρέπει να βρει έναν χώρο, είτε ενοικιάζοντας είτε διαμορφώνοντας κάποιο παλιό διαμέρισμα ή άλλον χώρο που δεν χρησιμοποιείται, ενώ υπάρχει και το κόστος της αρχικής διαμόρφωσης του χώρου και της αγοράς ή της κατασκευής των κλουβιών. Επιπλέον, για να βγάλει κανείς 100 με 120 πουλιά πρέπει να έχει 10 με 12 ζευγάρια, οπότε αναλογικά το συνολικό ετήσιο κόστος θα είναι κοντά στα 2000 με 2500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε ενοίκιο και πάγια έξοδα του χώρου.

Share :-
Categories: