Η ιερή γάτα της Βιρμανίας

0 Comments

gj8y0040Ο Γιώργος Δοργιάκης μας συστήνει την αγαπημένη του φυλή γάτας, μία γάτα που κουβαλάει μία ιστορία χιλιετηρίδων και ομολογουμένως διαθέτει σπάνια ομορφιά και ιδιαίτερη γοητεία για όποιον τη γνωρίσει από κοντά.

Η Ιερή Γάτα της Βιρμανίας είναι μία φυλή γάτας που μας έρχεται από την αρχαιότητα και κατάγεται από την πρώην Μπούρμα και σήμερα Μιανμάρ, μία χώρα που βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα. Η Μπούρμα ήταν αγγλική αποικία από τον 18ο αιώνα μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον οποίο έγινε ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Μιανμάρ. Η ονομασία “ιερή γάτα” έρχεται από τον θρύλο που λέει ότι οι γάτες αυτές ζούσαν με τους βουδιστές μοναχούς στα μοναστήρια της περιοχής, και ειδικά στον ναό του Λάο Τσουνγκ υπήρχε ένας αρσενικός γάτος με το όνομα Σινγκχ ο οποίος ακολουθούσε πιστά έναν συγκεκριμένο μοναχό, ανάμεσα σε πολλές ακόμα παρόμοιες γάτες που ζούσαν στον ίδιο ναό. Σε κάποια επιδρομή κατακτητών, ο μοναχός σκοτώθηκε και ο γάτος αυτός ανέβηκε πάνω στο σώμα του νεκρού μοναχού, και έστρεψε το βλέμμα του στο άγαλμα μιας από τις θεότητες που λατρεύονταν στο μοναστήρι. Αμέσως, τα μάτια του γάτου πήραν το γνωστό μας μπλε χρώμα ενώ τα πατουσάκια του πήραν το λευκό χρώμα και αυτή η αλλαγή σηματοδότησε, σύμφωνα με τον θρύλο, τη μετάβαση της ψυχής του μοναχού από το ανθρώπινο σώμα στον αγαπημένο του γάτο.

Οι γάτες αυτές ήλθαν στην Ευρώπη από δύο γάλλους περιηγητές που βρέθηκαν στη χώρα κάπου κοντά στο 1900 και φεύγοντας πήραν ένα ζευγάρι από αυτές τις γάτες ως δώρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στους μοναχούς. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο αρσενικός γάτος πέθανε, όμως η θηλυκιά ήταν ήδη έγκυος οπότε φτάνοντας στη Γαλλία γεννήθηκαν τα πρώτα γατάκια σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη γάτα της Μπούρμα (ή Virmanie, Βιρμανία στα γαλλικά). Με τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα ίχνη της φυλής χάνονται και ελάχιστες γάτες φαίνεται να έχουν επιζήσει στην Ευρώπη, όμως παρουσιάζεται ξανά μετά τον πόλεμο κυρίως από τους Γάλλους γατόφιλους και εκτροφείς, με πιο έντονη παρουσία σε οργανωμένη εκτροφή μετά τις δεκαετίες του 60 και του 70 μέχρι και σήμερα που η δημοφιλία της συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η γάτα αυτή έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος φαίνεται ότι ταιριάζει και με την ονομασία: το “ιερή” προδιαθέτει κάποιον να φανταστεί μία ήρεμη, καλοσυνάτη γάτα χωρίς εξάρσεις και παράξενες συμπεριφορές, και πράγματι, έτσι ακριβώς είναι αυτές οι γάτες στην καθημερινότητά τους. Το να ζεις με μία τέτοια γάτα είναι μία μοναδική εμπειρία γιατί ο χαρακτήρας της είναι πολύ ξεχωριστός: είναι μία γάτα που δένεται πάρα πολύ με το αφεντικό της, είναι υπάκουη, επικοινωνιακή, ενώ είναι σίγουρα και πανέμορφη: αυτά τα μπλε μάτια που όταν τα αντικρίσεις για πρώτη φορά, μαγεύεσαι. Ο χαρακτήρας της είναι πολύ ισορροπημένος σε όλα της: δεν είναι ούτε πάρα πολύ δραστήρια, ούτε πάρα πολύ νωχελική. Είναι πάρα πολύ έξυπνη και διακρίνεται για την περιέργειά της: θέλει να ξέρει τα πάντα στο σπίτι και αμέσως πάει να δει και να μυρίσει ο,τιδήποτε καινούριο αντικείμενο φέρεις στο σπίτι για πρώτη φορά. Επίσης, κάτι πάρα πολύ βολικό είναι ότι η γάτα Βιρμανίας ρυθμίζει το πρόγραμμά της σύμφωνα με το πρόγραμμα του ιδιοκτήτη της: κοιμάται όταν κοιμάται και αυτός, ξυπνά και έχει διάθεση για παιχνίδι την ώρα που επιστρέφει ο ιδιοκτήτης της από τη δουλειά του, γενικά ρυθμίζει το ωράριο και τις δραστηριότητές της σε πλήρη συμφωνία με το περιβάλλον της. Είναι γάτα με πολύ ήρεμο ταμπεραμέντο και γλυκιά συμπεριφορά που δεν αγριεύει σχεδόν ποτέ, πρέπει να συμβεί κάτι πάρα πολύ ακραίο για να δεις μία Ιερή Γάτα της Βιρμανίας να αγριεύει. Ακόμα και αν την πατήσεις κατά λάθος, δεν θα θυμώσει και δεν θα αντιδράσει, αφού κατανοεί πολύ καλά τα όρια και δεν τα ξεπερνά ποτέ. Κάποιοι λένε ότι η φυλή αυτή είναι το αντίστοιχο του Γκόλντεν Ριτρίβερ, εάν θέλουμε να την παρομοιάσουμε με ένα σκυλί που είναι εξίσου φιλικό και βολικό για οικογένεια. Συμβιώνει άριστα με μικρά παιδιά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα πειράξει ή να τα τραυματίσει, ενώ είναι μία γάτα που δεν θα βγάλει ποτέ νύχια, σε καμία περίπτωση. Το μόνο που δεν της αρέσει καθόλου είναι η μοναξιά, έχει ανάγκη την παρέα είτε του ανθρώπου είτε άλλων ζώων κάθε είδους, οπότε εάν την αφήσεις μόνη της για πολλές ώρες, θα κολλήσει πάνω σου όταν επιστρέψεις και θα διεκδικήσει την προσοχή σου. Όμως, λόγω και του πράου και ισορροπημένου χαρακτήρα της, δεν έχει κανένα πρόβλημα στη συμβίωση με άλλες γάτες ή σκύλους, οπότε περνάει καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο άλλο ζωάκι στο σπίτι όσο λείπει το αφεντικό της.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο εκτροφής και διάδοσης, όχι μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, όπου έχουν έλθει γάτες από πολύ καλές γραμμές αίματος και είναι πλέον πιο εύκολο από ό,τι στο παρελθόν να αποκτήσει κανείς ένα τέτοιο γατάκι το οποίο θα προέρχεται από προσεγμένη, πολύ σωστή εκτροφή και θα είναι άριστο σε όλα του σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής.

 

Share :-
Categories: