Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκυλού

0 Comments

GJ9Y6133Ο βήχας του σκύλου δεν οφείλεται πάντοτε στις ίδιες αιτίες και η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του προβλήματος είναι σημαντική για την αποτελεσματική θεραπεία, όπως μας εξηγεί ο κτηνίατρος Δημήτρης Κυριαζόπουλος.

Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου αλλιώς λέγεται και “βήχας των κυνοτροφείων”. Δύο είναι οι σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες: ο ιός της παραϊνφλουέντζας και ο κοκκοβάκιλλος Bordetella. Μεταδίδονται εύκολα και προκαλούν οξεία τραχειοβρογχίτιδα που εκδηλώνεται με έντονο βήχα και φτάρνισμα που διαρκεί αρκετά και αρκετές φορές συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες βλέννας. Μεταδίδεται πιο πολύ από το φτάρνισμα και από τα σκεύη των φαγητών, οπότε εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού και σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και γι’ αυτό λέγεται και “βήχας των κυνοτροφείων”. Συναντάται συχνότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Εάν, μάλιστα, συνοδεύεται και από λαρυγγίτιδα, ο βήχας αυξάνεται σε συχνότητα ακόμα πιο πολύ, ενώ η άσκηση και η πίεση από το περιλαίμιο επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Τα προσβεβλημένα ζώα συνήθως έχουν όρεξη και τρώνε κανονικά, ενώ είναι ζωηρά και απύρετα, όμως, παρουσιάζουν αυτόν τον έντονο, κουραστικό και επίμονο βήχα. Τα επεισόδια του παροξυστικού βήχα μπορεί να συνοδεύονται από φαρυγγική αναγωγή, δηλαδή βλέννες με σάλιο που ο ιδιοκτήτης μπορεί λανθασμένα να αναγνωρίσει ως έμετο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έμετος, είναι απλώς παραγωγή βλέννας.
Αυτή είναι η απλή, μη επιπεπλεγμένη μορφή της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας. Υπάρχει, όμως και η επιπεπλεγμένη μορφή όπου μπορεί να εξελιχθεί σε βακτηριδιακή βρογχοπνευμονία, όπου εκεί πλέον μπορεί να έχουμε απειλή για τη ζωή του ζώου και η επέμβασή μας πρέπει να είναι πολύ πιο άμεση και δραστική.
Η θεραπεία της απλής μορφής, που είναι η συντριπτικά πιο συνηθισμένη, γίνεται με αντιβιοτικά, με κορτιζόνη που θα κατευνάσει τη φλεγμονώδη υπόσταση των ιστών, και με βρογχοδιασταλτικά. Η θεραπεία διαρκεί από μια έως δύο εβδομάδες και αν γίνει εγκαίρως, σταματά το πρόβλημα στη μη επιπεπλεγμένη μορφή της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας. Είναι σημαντικό λοιπόν ο ιδιοκτήτης του ζώου να απευθυνθεί στον κτηνίατρο εγκαίρως εάν παρατηρήσει έντονο, παροξυστικό βήχα, έστω κι αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Ας μην ξεχνάμε ότι στην απλή μορφή της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας, τα προσβεβλημένα ζώα είναι απύρετα και ζωηρά, έχουν κανονική συμπεριφορά, τρώνε κανονικά το φαγητό τους και δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα πέρα από τον βήχα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει να αναβάλουμε την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αφού εάν περιμένουμε να φτάσει το ζώο σε εμπύρετη κατάσταση και κατάπτωση, αυτό σημαίνει ότι έχουμε περάσει στο επόμενο και πολύ σοβαρότερο στάδιο της ιογενούς ή βακτηριδιακής βρογχοπνευμονίας και πλέον η θεραπεία είναι δυσκολότερη, ενώ απειλείται πλέον ακόμα και η ίδια η ζωή του ζώου.
Άρα, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, έτσι και με τον βήχα του σκύλου δεν θα πρέπει να καθυστερούμε να ζητήσουμε εγκαίρως τη συμβουλή του κτηνιάτρου, αφού η γρήγορη διάγνωση είναι το κλειδί για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη της κατάστασης.

Share :-
Categories: