Μικρό κτηνιατρείο στην εποχή των capital controls

0 Comments

Ο κτηνίατρος Δημήτρης Κυριαζόπουλος μας μεταφέρει τις αγωνίες της καθημερινότητας σε ένα μικρό κτηνιατρείο σε περιοχή της Αθήνας, σε μιά εποχή που ολόκληρη η αγορά της λιανικής και των υπηρεσιών βρίσκεται σε διαρκή πίεση από εξωτερικούς παράγοντες και το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί και να προγραμματιστεί.

Το 2016 τελειώνει για τον κλάδο μας με μια ακόμα δύσκολη περίοδο. Μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου φέτος, λέγαμε “δόξα τω Θεώ”, όμως από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, η αγορά “κάθισε”. Παράλληλα, είχαμε και μεγάλες ελλείψεις κτηνιατρικών φαρμάκων γιατί, πιθανόν, λόγω των capital controls οι εισαγωγικές εταιρείες δεν είχαν την ευχέρεια να στοκάρουν και να επανατοποθετήσουν εμπόρευμα. Στην καθημερινότητα του κτηνιατρείου, βλέπουμε δυσκολίες πληρωμής από τους πελάτες, κυρίως στα χειρουργικά περιστατικά ή σε κάποια άλλα περιστατικά που έχουν υψηλό κόστος. Κάποιοι συνάδελφοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, κατεβάζοντας τις τιμές τους και κάνοντας μεγάλες προσφορές, ενώ οι πελάτες παραμελούν πλέον τους ετήσιους εμβολιασμούς και τις περιοδικές εξετάσεις. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι θέλουν τηλεφωνική διάνγωση ή λύση του προβλήματός τους εκ του μακρόθεν. Για τους συναδέλφους που κατεβάζουν τις τιμές τους, έχω να παρατηρήσω ότι είναι διαφορετικό να κάνει κάποιος έκπτωση στη δική του αμοιβή, στην υπεραξία που ο ίδιος δημιουργεί και είναι τελείως διαφορετικό να κάνει έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών του ή την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί. Η δική μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να περιορίζονται οι μεγάλες εκπτώσεις και οι προσφορές και σίγουρα να μην γίνεται η παραμικρή έκπτωση σε ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και υλικών. Για παράδειγμα: υπάρχει ένα πολύ καλό αντιεμετικό φάρμακο, το Cerenia, το οποίο είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό τόσο στους εμέτους όσο και στη ναυτία που προκαλούν οι έμετοι. Όμως, μέσα σε μιά πολύ χαμηλή αμοιβή, ο κτηνίατρος δεν θα το χρησιμοποιήσει αλλά θα προτιμήσει παλαιότερα, πιό κλασικά αντιεμετικά χαμηλότερου κόστους. Σε ένα ορθοπεδικό χειρουργείο στο οποίο δεν θα αμοιφθείς σωστά, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλάκα με βίδες και αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις ήλους ως λύση χαμηλότερου κόστους. Άλλωστε, η οικονομική στενότητα έχει πιέσει συνολικά τους ιδιοκτήτες ή τους φροντίζοντες ζώα, σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας και από την τροφή, όπου οι επιλογές πλέον είναι σε τροφές χαμηλότερου κόστους, ενώ αφήνουν πίσω τις αποπαρασιτώσεις και τους εμβολιασμούς.

Στις εταιρείες, παρατηρήσαμε φέτος κάποιες ελλείψεις φαρμάκων μάλλον λόγω των capital controls, όμως η πολιτική τους δεν έχει αλλάξει ως προς την εμπορική τους πολιτική. Εμείς στο δικό μας ιατρείο έχουμε επιλέξει την άμεση πληρωμή με μετρητά γιατί αυτή μας δίνει ένα περιθώριο έκπτωσης τουλάχιστον 10% επί των προϊόντων που αγοράζουμε, όμως αυτό ίσως είναι πρόβλημα για κάποιυς συναδέλφους και κυρίως τους πιό νέους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ακόμα αυτή την ευχέρεια. Πάντως, η cash πληρωμή είναι πάντα αυτή που δίνει μιά επιπλέον έκπτωση, ενώ έχει το καλό ότι δεν αφήνει χρέη και εκκρεμότητες και άρα είναι πιό ασφαλής για ο,τιδήποτε έκτακτο μπορεί να συμβεί.

Αν γυρίσουμε πίσω στην τελευταία διετία, θα λέγαμε ότι εμείς παρατηρήσαμε μιά σαφή κάμψη στη δουλειά μας ακριβώς πάνω στην επιβολή των capital controls, όπου η αβεβαιότητα γονάτισε ολόκληρη την αγορά και όχι μόνο τη δική μας. Όμως, μετά σιγά σιγά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και τη μεγαλύτερη κάμψη την παρατηρήσαμε τώρα, μετά τον Σεπτέμβριο του 2016. Εξήγηση συγκεκριμένη δεν φαίνεται να υπάρχει, μάλλον αυτό που παρατηρούμε είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και των υποχρεώσεων που μαζεύτηκαν μέχρι το τέλος του έτους σε ΕΝΦΙΑ, Εφορία, Τέλη Κυκλοφορίας, κλπ. Έχουμε παρατηρήσει, άλλωστε, ότι η δουλειά κάπως κυλάει αξιοπρεπώς το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, γιατί μετά τελειώνουν τα χρήματα που έχει ο καθένας στην τσέπη του. Πάντως, ούτως ή άλλως το φθινόπωρο δεν είναι η καλύτερη εποχή για τον κτηνίατρο, αφού οι καλοί μήνες του κτηνιάτρου αρχίζουν με τα εξωπαράσιτα. Το τσιμπούρι και ο ψύλλος είναι οι καλύτεροι φίλοι του κτηνιάτρου, οπότε ξεκινώντας η άνοιξη ξεκινούν και τα σχετικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα με τη βελτίωση του καιρού αλλάζει και η διάθεση των ιδιοκτητών, ξεκινούν οι βόλτες στο ύπαιθρο και αρχίζουν οι προετοιμασίες για τις καλοκαιρινές διακοπές. Για τον κτηνίατρο που ασχολείται με μικρά ζώα συντροφιάς, οι μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο είναι οι καλύτεροι ολόκληρης της χρονιάς, οπότε ελπίζουμε η κάμψη που παρατηρείται σήμερα να έχει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος να κάνει και με την εποχικότητα.

Πάντως, μέχρι τώρα νόμιζα ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως πριν λίγο μίλησα με έναν εμπορικό αντιπρόσωπο στην Κρήτη ο οποίος μου είπε ότι και στο Ηράκλειο που είναι η περιοχή του αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, η κατάσταση της αγοράς σήμερα είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρούμε εμείς στην Αθήνα.

Για έναν νέο συνάδελφο που ξεκινά τώρα τη δουλειά του και έχει τη δυνατότητα να διαλέξει, θεωρώ ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να διαλέξει κάποια από τις περιοχές της επαρχίας που δεν έχουν ακόμα υπερπληρωθεί από κτηνιάτρους. Διαλέγοντας ένα μικρό αστικό-ημιαστικό κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει και με μικρά ζώα συτροφιάς αλλά και με παραγωγικά ζώα ενώ θα έχει τη δυνατότητα να εμπορευτεί κτηνιατρικά φάρμακα ή ακόμα και τροφές και άλλα είδη εφόσον δεν υπάρχει pet shop στην περιοχή του, οπότε σε συνδυασμό και με τις περισσότερες γνώσεις και την καλύτερη λύση προβλημάτων που μπορεί να δώσει ο νεότερος συνάδελφος σε σχέση με τους πολύ παλιούς συναδέλφους.

Share :-
Categories: