Οι γίγαντες της Αφροδίτης

0 Comments

GJ9Y2939Η πρόεδρος της Felina Greece Κατερίνα Ανυφαντή μας παρουσιάζει μιά φυλή γάτας με πολύ πρόσφατη αναγνώριση αλλά με αρχαία καταγωγή και πολύ μακριά ιστορία αιώνων.

Η μεγάλη αυτή μακρύτριχη γάτα αντιπροσωπεύει μια καινούρια, αλλά στην πραγματικότητα μια πάρα πολύ παλιά φυλή. Έχει ιστορία 9500 χρόνων και η καταγωγή της είναι από την Κύπρο, όπως μαρτυρά και η ονομασία της φυλής: “γίγαντας της Αφροδίτης”. Το πρώτο δείγμα της φυλής αυτής έρχεται από έναν τάφο που ανακαλύφθηκε κάπου κοντά στη Λεμεσό, όπου πριν 9500 χρόνια θάφτηκε ένας ιδιοκτήτης μαζί με την αγαπημένη του γάτα. Η γάτα αυτή αναλύθηκε γενετικά και διαπιστώθηκε ότι με τα δεδομένα του 2010, το DNA της δεν ταιριάζει με κάποια άλλη γνωστή φυλή από αυτές που είναι γνωστές σήμερα. Έτσι, ξεκίνησε μια έρευνα για να εντοπιστεί το γενετικό αποτύπωμα σε γάτες που ζουν σήμερα στην περιοχή και το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν γάτες με κοινά χαρακτηριστικά το τριγωνικό πρόσωπο, το μακρύτριχο πέλος, το τριγωνικό πηγούνι, τα μεγάλα αυτιά και τα πολύ ψηλά πόδια, οπότε με ποσοστό βεβαιότητας 98,6% προέκυψε η ανακάλυψη μιάς νέας φυλής. Αρκετοί ενδιαφερόμενοι άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες και έγιναν προσπάθειες ώστε να οργανωθεί η εκτροφή τους, ξεκινώντας από τους πρώτους εκπροσώπους της φυλής που εντοπίστηκαν στα βουνά της Λεμεσού.
Ψάχνοντας προς τα πίσω, διαπιστώνουμε ότι η γάτα αυτή αναφέρεται από πολλούς ιστορικούς της Κύπρου, όπου περιγράφεται ως “γάτα των βουνών” που την τάιζαν οι καλόγεροι στα μοναστήρια ώστε να τους προστατεύουν από τα φίδια. Οι περιγραφές αναφέρουν μια δυνατή, μυώδη γάτα με πολύ ψηλά πόδια, η οποία έπινε νερό από τις πηγές των βουνών. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διεκδίκησαν και οι δύο την πατρότητα της φυλής, όμως τελικά αποφασίστηκε ότι η γάτα ανήκει στο νησί της Κύπρου, χωρίς άλλο προσδιορισμό ή διαχωρισμό.
Τα σημερινά δείγματα της γάτας χαρακτηρίζονται από τον πολύ ήπιο χαρακτήρα τους, χωρίς όμως ποτέ να αποβάλλουν τη φύση του κυνηγού. Πρόκειται για μια φυλή που αναπτύσσεται διαρκώς, αφού για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το 2010 και η εκτροφή της ξεκίνησε το 2012. Ο αρσενικός λευκός γάτος που έχουμε μαζί μας είναι το πρώτο δείγμα που γεννήθηκε στην Ελλάδα και σήμερα είναι μόλις 10 μηνών, όμως οι διαστάσεις του είναι ήδη εντυπωσιακές. Συνεχίζει να αναπτύσσεται, φθάνει τα 12 κιλά, το κεφάλι του θα μεγαλώσει κι άλλο μαζί με το σώμα και θα αποκτήσει τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της φυλής που ακόμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα λόγω του νεαρού της ηλικίας.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη φυλή είναι πολύ καθαρή, χωρίς προσμίξεις, ακριβώς λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης της Κύπρου που προστάτευσε την καθαρότητα της φυλής στο πέρασμα των αιώνων. Έτσι, είναι μια πολύ δυνατή φυλή χωρίς κληρονομικές ασθένειες και με χαρακτηριστικά αναλλοίωτα από τον χρόνο, διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά που είχαν οι πρώτες γάτες από τη Μεσοποταμία. Οι γάτες ξεκίνησαν να είναι οικόσιτες πριν 12000 χρόνια και αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο την εποχή αυτή, θα βρίσκαμε έναν πρόγονο του συγκεκριμένου γάτου με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που έχει και ο απόγονός του σήμερα.
Τα χρώματα της φυλής είναι το λευκό, το κόκκινο (δηλαδή αυτό που θα λέγαμε πορτοκαλί αλλά γενετικά ονομάζεται κόκκινο), το μπλε (δηλαδή το γκρι), ενώ υπάρχουν και δείγματα με κάποιες ραβδώσεις, όμως τα δύο πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το λευκό και το δίχρωμο, δηλαδή κόκκινο-λευκό. Αρκετά θηλυκά είναι τρίχρωμα με κύριο χρώμα το μαύρο, ενώ αρκετές γάτες έχουν διαφορετικά χρώματα στα δύο τους μάτια, έχουν δηλαδή ένα μπλε μάτι και ένα κίτρινο.
Το ενδιαφέρον για τη γάτα αυτή είναι παγκόσμιο, αφού μέσα στο 2015 η αναγνώρισή της φτάνει στην Αμερική, άρα τα αμέσως επόμενα χρόνια η Κύπρος αναμένεται να γίνει ακόμα πιο γνωστή στην παγκόσμια γατοφιλική κοινότητα εξαιτίας αυτού του ιδιαίτερου και τόσο εντυπωσιακού εκπροσώπου.

Share :-
Categories: