Οι εκπαιδευτές σκύλων οργανώνονται: Ο νέος ιστότοπος της ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ.

0 Comments

Η προσπάθεια για οργάνωση, πιστοποίηση και διαρκή επιμόρφωση έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων να συνεργάζονται και να δουλεύουν όλοι μαζί για το κοινό καλό, όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Κανέλλος, ένα από τα παλαιότερα μέλη του συλλόγου.

Το έργο του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων ξεκίνησε πριν περισσότερα από είκοσι χρόνια, σήμερα όμως παίρνει μια νέα και πιο σημαντική διάσταση μετά την προ τετραετίας αλλαγή του νόμου οπότε και αναγνωρίστηκε επισήμως το επάγγελμα του Εκπαιδευτή Σκύλων. Ο ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ. έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα και έχει φτιάξει έναν ιστότοπο (www.paseks.gr) στον οποίο μπορεί ο απλός ιδιοκτήτης σκύλου να μπει και να διαπιστώσει ποιοί κάνουν νόμιμα αυτή τη δουλειά, αλλά και να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του καθενός από αυτούς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτό το επάγγελμα, όπως άλλωστε και κάθε άλλο επάγγελμα, διέπεται από ορισμένους κανόνες, οι οποίοι δυστυχώς για πολλά χρόνια δεν εφαρμόζονταν λόγω της καθυστέρησης της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα όμως που έχουν τακτοποιηθεί όλα αυτά, υπάρχει μια μορφή ελέγχου που μαζί με τη νομιμότητα φέρνει μαζί και την ποιότητα. Ο κάθε εκπαιδευτής που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα γίνεται και μέλος του συλλόγου μας και η δουλειά του πλέον παρουσιάζεται επίσημα στο κοινό, ξεφεύγοντας από το παρελθόν όπου η απουσία της επίσημης αναγνώρισης επέτρεπε στον καθένα να δηλώνει “εκπαιδευτής” και να εκπαιδεύει σκύλους σε χωράφια, σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους, δημιουργώντας μια λανθασμένη εντύπωση στο κοινό για την δουλειά του εκπαιδευτή.

Σήμερα πλέον, μέσω της ιστοσελίδας ή και ενός τηλεφώνου στα γραφεία του συλλόγου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει αμέσως εάν ο εκπαιδευτής στον οποίο σκέφτεται να απευθυνθεί είναι πράγματι σωστός και νόμιμος εκπαιδευτής και όχι κάποιος “αεριτζής” που απλώς τύπωσε μια κάρτα με ένα κινητό τηλέφωνο και σήμερα δηλώνει εκπαιδευτής σκύλων και αύριο θα δηλώνει κάτι άλλο.

Πέρα όμως από την πιστοποίηση της νομιμότητας, ο σύλλογός μας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για την συνεχή επιμόρφωση των μελών του, ξεκινώντας να διοργανώνει τακτικά επιμορφωτικά σεμινάρια σε μόνιμη βάση, πέρα από αυτά που ήδη γίνονται κάθε χρόνο για τα νέα μέλη. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η βούληση να αλλάξει κάτι στον κλάδο, όμως αυτή η αλλαγή έρχεται με υπομονή και μόνο με την επιμόρφωση και την διαρκή βελτίωση του επιπέδου όλων των εκπροσώπων ενός κλάδου.

Για να εγγραφεί ένα νέο μέλος στον σύλλογο, θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση, μαζί με τα παρακάτω δικαιολογητικά: φωτοτυπία ταυτότητας, φωτοτυπία έναρξης επιτηδεύματος από τη ΔΟΥ (για τους ελεύθερους επαγγελματίας) ή βεβαίωση εργοδότη και φωτοτυπία κατάστασης ΙΚΑ (για όσους εργάζονται ως υπάλληλοι σε κάποια νόμιμη σχολή εκπαίδευσης), φωτοτυπία των τίτλων εκπαίδευσης καθώς και τρεις φωτογραφίες.

Ο καινούριος ιστότοπος του συλλόγου (www.paseks.gr) εμπλουτίζεται διαρκώς με ενημερωτικό υλικό, πολύ χρήσιμο όχι μόνο για τον επαγγελματία εκπαιδευτή αλλά και για τον απλό κυνόφιλο, τον ιδιοκτήτη σκύλου που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί καλύτερα και να κατανοήσει όλες τις παραμέτρους γύρω από τη σωστή εκπαίδευση του σκύλου του. Για παράδειγμα, από την ενότητα “ΕΡΓΑΣΙΑ” μπορεί ο καθένας να κατεβάσει όλα τα έντυπα εξετάσεων του ΚΟΕ που δίνουν σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για την αξιολόγηση των σκύλων σε ιχνηλασία, υπακοή και καθήκοντα προστασίας, ή ακόμα τα έντυπα αξιολόγησης ενός σκύλου εργασίας κατά τους διεθνείς κανονισμούς IPO/FCI κλπ. Διαβάζοντας τις πολύ αναλυτικές περιγραφές των δοκιμασιών και των απαιτήσεων στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει ένας σκύλος σε συνεργασία με τον κυναγωγό, μπορεί κανείς να καταλάβει τί πραγματικά σημαίνει “εκπαίδευση σκύλου” και ποιό είναι  το εύρος αλλά και το βάθος της απαιτούμενης γνώσης και εμπειρίας που πρέπει να διαθέτει ο σωστός, επαγγελματίας εκπαιδευτής ώστε να φέρει τα καλύτερα κατά το δυνατόν αποτελέσματα με τον σκύλο μας.

Share :-
Categories: