Οι ιδιαιτερότητες στην παθολογία της γάτας

0 Comments

GJ9Y4170Ο κτηνίατρος Πάνος Ξενούλης μας εξηγεί ότι η γάτα και ο σκύλος είναι δύο εντελώς διαφορετικά είδη με σημαντικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, οπότε αντίστοιχα διαφορετική και εξειδικευμένη θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους από τα σύγχρονα κτηνιατρεία.

Η ιατρική της γάτας , η νοσηλεία της και η περιποίησή της έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε. Οι γάτες, παρόλο που είναι πολύ δημοφιλή κατοικίδια -στις ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν ξεπεράσει σε αριθμό ακόμα και τους σκύλους- δεν φαίνεται να απολαμβάνουν την ίδια ιατρική φροντίδα που απολαμβάνουν οι σκύλοι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν δίνεται συχνά η απαιτούμενη προσοχή στις ιδιαιτερότητές τους. Για παράδειγμα, μια κοινή πεποίθηση λέει ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα και χρειάζονται λιγότερη φροντίδα σε σχέση με τον σκύλο. Αυτό είναι λανθασμένη αντίληψη, στην πραγματικότητα οι γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν τα κλινικά τους συμπτώματα σε περίπτωση που είναι άρρωστες, και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα που φτάνουν τους μήνες ή και τα χρόνια. Έτσι, δυστυχώς, όταν τελικά εκδηλώνονται τα κλινικά συμπτώματα, πολλές φορές είναι πολύ αργά και η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μεγάλη σημασία η προληπτική εξέταση της γάτας με την κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο αλλά και με συγκεκριμένες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται ακόμα και σε κλινικά υγιή ζώα ώστε να ανιχνευτούν τυχόν προβλήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ένας άλλος λόγος που οι γάτες δεν απολαμβάνουν της ίδιας ιατρικής φροντίδας με τον σκύλο, είναι το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν δυσκολίες στη διαδικασία μεταφοράς της γάτας προς το ιατρείο. Αυτό ξεκινά από το σπίτι αφού πολλές γάτες αρνούνται να μπουν στο κλουβί για να μεταφερθούν, ή έπειτα δυσανασχετούν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς με το αυτοκίνητο, φτάνοντας στο σημείο μερικές φορές να ουρήσουν μέσα στο κλουβί τους, ενώ φτάνοντας στο ιατρείο τα προβλήματα συνεχίζονται με την άφιξη στο ιατρείο, όπου η γάτα, κυρίως εξαιτίας του φόβου της, γίνεται έως και επιθετική. Όλη αυτή η κατάσταση αυξάνει το στρες του ιδιοκτήτη, αυξάνει το στρες της γάτας και δυσκολεύει συνολικά ολόκληρη τη διαδικασία. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή και πλήρης κλινική εξέταση της γάτας στο ιατρείο, οπότε μπορεί να υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα διαφύγουν από την προσοχή του κτηνιάτρου. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποια μάζα στην κοιλιακή κοιλότητα, η οποία είναι δυνατόν να μας διαφύγει αν δεν γίνει προσεκτική ψηλάφηση της κοιλίας, κάτι που προϋποθέτει ηρεμία από την πλευρά του ζώου και αρκετό χρόνο από την πλευρά του κτηνιάτρου.
Επιπλέον, ακριβώς λόγω του έντονου στρες της γάτας, είναι δυνατόν να αλλάξουν πρόσκαιρα κάποιες συγκεκριμένες αιματολογικές και βιοχημικές παράμετροι που να προκύψουν στις αντίστοιχες εξετάσεις, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η διαδικασία εισόδου και παραμονής της γάτας στο ιατρείο. Σε πολλές χώρες ήδη υπάρχουν κτηνίατροι εξειδικευμένοι στην παθολογία της γάτας που αναλαμβάνουν τα πιο δύσκολα περιστατικά στις γάτες, ενώ υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό στα ιατρεία τους. Παλιότερα πιστεύαμε ότι οι γάτες είναι σχεδόν ίδιες με τους σκύλους, σήμερα όμως ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μια γάτα δεν μπορεί να είναι σε μια αίθουσα αναμονής δίπλα σε δύο ή τρία σκυλιά που γαβγίζουν και απειλούν τη γάτα. Ιδανικά, τα ιατρεία θα πρέπει να έχουν ξεχωριστούς χώρους αναμονής και ξεχωριστούς χώρους εξέτασης για γάτες και σκύλους, έτσι ώστε να μην υπάρχει η διάχυτη μυρωδιά σκύλου που δημιουργεί πολύ έντονο στρες στις γάτες, ενώ το ίδιο ισχύει για τον γιατρό και όλη τη διαδικασία της νοσηλείας. Η γάτα και ο σκύλος δεν μπορούν να συνυπάρχουν στους χώρους νοσηλείας, ειδικά μάλιστα για μια γάτα που μπορεί να είναι βαριά άρρωστη και το αυξημένο στρες την επιβαρύνει σημαντικά. Στόχος των σύγχρονων ιατρείων είναι να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες της γάτας και να φροντίζουν να μειώνουν όλους τους παράγοντες που την επιβαρύνουν με επιπλέον στρες ώστε να μπορούν να της προσφέρουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Από εκεί και πέρα, κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αρκετές παθολογικές καταστάσεις της γάτας εμφανίζονται μόνο στη γάτα και όχι στον σκύλο, επομένως κάποιες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να είναι παρόμοιες στον σκύλο και στη γάτα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Η παθολογία της γάτας διαφέρει πολύ από αυτή του σκύλου, στην ουσία είναι δύο τελείως διαφορετικά είδη και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, με τις διαφορές τους και όχι με τις ομοιότητες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χρόνιες νεφρικές παθήσεις της γάτας, οι οποίες είναι πολύ συνηθισμένες σε γάτες μεγάλης ηλικίας και οι οποίες έχουν πολύ διαφορετική εξέλιξη από αυτές του σκύλου. Το ίδιο συμβαίνει με τον ζαχαρώδη διαβήτη στη γάτα, όπου έχει τελείως διαφορετική αιτιολογία και αντιμετώπιση από ότι στον σκύλο και το ίδιο με διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις που έχουν μεγάλες διαφορές στον σκύλο και στη γάτα.
Συνοψίζοντας, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει πάντοτε στο μυαλό του ότι οι προληπτικοί έλεγχοι στη γάτα είναι πολύ πιο σημαντικοί από ότι στον σκύλο. Δεν πρέπει να πιστεύει ότι όσο η γάτα του δεν εμφανίζει κάποια κλινικά συμπτώματα, άρα είναι υγιής και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ούτε και θα πρέπει να θεωρεί ότι κάνοντας τους ετήσιους εμβολιασμούς η γάτα του είναι πλήρως καλυμμένη. Από μια ηλικία και μετά, θα πρέπει να τηρείται ένα αυστηρό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν την απαραίτητη κλινική εξέταση καθώς και κάποιες γενικές αιματολογικές εξετάσεις τουλάχιστον σε ετήσια βάση, ενώ ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε συγκεκριμένης γάτας και κάθε φυλής, ο κτηνίατρος μπορεί να θεωρήσει σκόπιμο να γίνονται και κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ένας υπέρηχος καρδιάς μέχρι τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της εξέτασης του θυρεοειδή ή της μέτρησης των παραμέτρων που έχουν σχέση με παθήσεις του ήπατος ή με χρόνια νεφρικά προβλήματα της γάτας.

Share :-
Categories: