Οι κτηνίατροι στις φωτιές της Αττικής


Οι κτηνίατροι στις φωτιές της Αττικής
0 Comments

Λειτουργώντας εθελοντικά και απολύτως αφιλοκερδώς, οι κτηνίατροι απέδειξαν ότι είναι δίπλα στο κοινωνικό σύνολο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είτε ατομικά είτε οργανωμένοι, οι κτηνίατροι απέδειξαν ότι είναι παρόντες όταν χρειάζεται να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Εκ του αποτελέσματος, είναι σαφές ότι τα ζώα που σώθηκαν από τις φωτιές, της Αττικής γνώρισαν κάτι παραπάνω από επαρκή φροντίδα, ώστε να νοσηλευτούν και έπειτα να επαναπροωθηθούν στους ιδιοκτήτες τους ή να δοθούν για υιοθεσία μέσω των φιλοζωικών οργανώσεων που ανέλαβαν το επόμενο βήμα.

Πάντως, σε κτηνιατρικό επίπεδο, η κάλυψη ήταν πλήρης και άμεση, έτσι ώστε ούτε ένα ζωάκι να μην μείνει χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα τη στιγμή που τη χρειάστηκε, χάρη στους κτηνιάτρους που άφησαν πίσω τα κτηνιατρεία και τους πελάτες τους για να προσφέρουν αφιλοκερδώς σε μια στιγμή ανάγκης. Όπως δηλώνει η πρόεδρος Αθηνά Τραχήλη:

– “Ο Π.Κ.Σ. είναι ο συλλογικός εκπρόσωπος του συνόλου των κτηνιάτρων. Ουδεμία σχέση έχουμε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και λοιπούς εθελοντικούς φορείς που ζητάνε οικονομική στήριξη προκειμένου να επιτελέσουν “εθελοντικό” έργο.

Ως σύλλογος πήραμε την επιλογή να μην εμπλακούμε στη συγκέντρωση χρημάτων από πολίτες ή συνάδελφους, παρόλο που το ενδιαφέρον και οι προτάσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού ήταν τεράστιο, ακριβώς γιατί δε θεωρήσαμε ότι είναι αυτός ο ρόλος μας. Όποιος θέλει να προσφέρει χρήματα μπορεί να το κάνει απευθείας στον ειδικό λογαριασμό του κράτους ή σε φορείς της περιοχής. Η όποια υπηρεσία του ΠΚΣ παρασχέθηκε αφιλοκερδώς γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το ελάχιστο χρέος μας. Τα έξοδα για τον ιατρικό εξοπλισμό και τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν καλύφθηκαν από την ανιδιοτελή πρσφορά συνάδέλφων της Αττικής, και από κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες που μας προμήθευσαν με φάρμακα.”

Στη Ραφήνα

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον “πόλεμο” στήνοντας σταθμό Α’ βοηθειών στο λιμάνι της Ραφήνας, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, από όπου πέρασαν κοντά στα 200 ζώα για πρώτες βοήθειες και προώθηση για περαιτέρω δωρεάν νοσηλεία σε κάποια από τα κτηνιατρεία του δικτύου της ΕΔΚΕ.

Οι εθελοντές κτηνίατροι της ΕΔΚΕ μοιράστηκαν σε βάρδιες, ώστε να κρατούν τον σταθμό της Ραφήνας σε διαρκή λειτουργία για αρκετές ημέρες μετά τη φωτιά, αφού, άλλωστε, η μεγαλύτερη κίνηση καταγράφηκε 5-6 μέρες μετά τη φωτιά, όταν οι κάτοικοι επέστρεψαν και βρήκαν ζώα που είχαν χαθεί την ημέρα της καταστροφής. Φυσικά, η προσφορά αυτή ήταν απολύτως αφιλοκερδής για όλους τους κτηνιάτρους, με τον Δήμο, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και ιδιωτικές προσφορές υλικών να υποστηρίζουν την προσπάθεια σε επίπεδο αναλωσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην Κινέτα

Στην Κινέτα, η κατάσταση ήταν διαφορετική, αφού λόγω της διαμόρφωσης της περιοχής, τα κατοικίδια ζώα δεν κινδύνευσαν ιδιαίτερα, οπότε και τα περιστατικά με σκύλους και γάτες ήταν ελάχιστα. Όμως, ήταν σημαντική η καταστροφή σε επίπεδο παραγωγικών ζώων, όπως διαπιστώσαμε και από πρώτο χέρι ακολουθώντας τον κτηνίατρο Θεόδωρο Καναβό σε μια μεσημεριανή (εθελοντική) εξόρμηση στα καμένα της περιοχής.

  • “Όλες αυτές τις μέρες, κατέβηκα αρκετές φορές από τις 6 το πρωί για να βοηθήσω τους ανθρώπους που είχαν κτηνοτροφικές μονάδες και καταστράφηκαν από τη φωτιά, έπειτα κατά τις 10 το πρωί γυρνάω στην Ελευσίνα να προλάβω να ανοίξω το κτηνιατρείο, και κάνω μια δεύτερη εξόρμηση το μεσημέρι 2 με 5 πριν ξανανοίξω το κτηνιατρείο το απόγευμα.

Είναι δύσκολο αλλά θεωρώ ότι η εθελοντική, αφιλοκερδής προσφορά είναι υποχρέωσή μας σε τέτοιες καταστάσεις. Στην Κινέτα δεν είχαμε έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά, όμως είχαμε και έχουμε προβλήματα που θα πάρουν καιρό να ξεπεραστούν. Σε μια μονάδα της περιοχής κάηκαν 20 αρνιά μέσα στο σταύλο, κάηκε η αποθήκη με τις τροφές, κάηκε και το αρμεκτήριο, η καταστροφή είναι μεγάλη για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη από ζωοτροφές για τα υπόλοιπα ζώα τους. Εμείς τους προσφέρουμε αφιλοκερδώς οποιαδήποτε κτηνιατρική βοήθεια, ενώ σήμερα μοιράσαμε και τροφές και αντιπαρασιτικά για τα σκυλιά τους, από την οργάνωση Dog’s Voice.

Επίσης, εμβολιάσαμε και βάλαμε τσιπάκι σε κάποια σκυλιά που βρέθηκαν στην περιοχή και θα δοθούν άμεσα για υιοθεσία, όμως τα μεγάλα προβλήματα από τη φωτιά της Κινέτας είναι στις κτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης, με τη φωτιά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάθηκε και άγρια ζωή: χελώνες, λαγοί, τσακάλια, αλεπούδες, κουκουβάγιες…

Εδώ στο ύψωμα ψηλά πάνω από την Κινέτα τα βλέπαμε όλα αυτά και τώρα δεν κινείται τίποτα…”

Share :-
Categories: