Οι νεροχελώνες ως pets

0 Comments

GJ9Y1217Η ερπετολόγος Μαρία Δημάκη μας εξηγεί ότι οι μικρές νεροχελώνες που αγοράζει κανείς χωρίς πολλή σκέψη από ένα pet shop δεν είναι αναλώσιμα ζωντανά παιχνίδια αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει γίνει μόδα η κατοχή ερπετών σε ρόλο κατοικίδιου, και από τα διάφορα είδη ερπετών οι νεροχελώνες είναι το πιό κοινό είδος, δεδομένης και της ευκολίας να έχουμε ένα τέτοιο ζώο στο σπίτι μας. Η πιο συνηθισμένη νεροχελώνα είναι η “χελώνα με τα κόκκινα αυτιά” ή trachemys scripta elegans όπως είναι το επιστημονικό της όνομα. Υπάρχει σε πολύ μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι από το 2008 έχει ανασταλεί η εισαγωγή αυτού του υποείδους στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (αφού είναι ένα είδος που ζει στην Αμερική και στο Μεξικό). Όταν οι χελώνες αυτές μεγαλώνουν, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν ξέρουν τί να τις κάνουν, κάποιοι, μάλιστα, τις λυπούνται και θεωρούν ότι δεν πρέπει να ζουν πλέον περιορισμένες, οπότε και τις αφήνουν ελεύθερες στη φύση. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί αυτές οι νεροχελώνες προσαρμόζονται πολύ εύκολα και είναι πιό δυνατές με αποτέλεσμα να ζουν εις βάρος των ντόπιων χελωνών. Τα ελληνικά είδη είναι η βαλτοχελώνα και η ποταμοχελώνα, όμως οι νεροχελώνες αυτές που πωλούνται στο εμπόριο, μεγαλώνουν γρηγορότερα και περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία, οπότε δυστυχώς εκτοπίζουν τις δικές μας. Όμως, δεν είναι ελληνικό ή ευρωπαϊκό είδος, είναι ένα είδος που έρχεται από πολύ μακριά και δεν είναι καθόλου σωστό να δημιουργείς πρόβλημα στην πανίδα μιάς χώρας από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κάποιου ξένου είδους. Τέτοιες χελώνες πλέον συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχουμε βρεί τέτοιες χελώνες στη Σάμο, στην Πελοπόννησο και σε διάφορες ακόμα περιοχές, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι την Αυστραλία έχουν φτάσει οι χελώνες αυτές και γι’αυτό βρίσκονται στη λίστα με τα 100 πιό εισβολικά είδη του κόσμου.
Βέβαια, αν κάποιος έχει ήδη μιά τέτοια χελώνα, είναι σημαντικό να την κρατήσει και να μην την απελευθερώσει, ενώ πρέπει να ξέρει και πως να τη φροντίζει σωστά: ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι της δίνουν μόνο ένα είδος τροφής, ενώ θα πρέπει να της δίνει όσο το δυνατόν πιό μεγάλη ποικιλία τροφής. Υπάρχουν οι τυποποιημένες τροφές που μπορεί κανείς να αγοράσει από τα ειδικά καταστήματα, όμως οι νεροχελώνες είναι παμφάγα ζώα οπότε θα πρέπει να τρώνε και κάποια λαχανικά και ψάρι και κάποια έντομα. Όταν μεγαλώσουν, δεν αρκεί πλέον το μικρό κουτί στο οποίο ζούσαν όταν ήταν μικρές, θα πρέπει πλέον να έχουν ένα μεγάλο ενυδρείο με νερό τουλάχιστον 40 εκατοστά βάθος. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι από 22 έως 27 βαθμούς κελσίου, αφού όλα τα ερπετά θέλουν ζέστη για να είναι καλά, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και κάποια πέτρα στο ενυδρείο πάνω στην οποία θα μπορούν οι χελώνες να σκαρφαλώσουν και να βγουν έξω από το νερό και να στεγνώσουν. Θα πρέπει να προσέχουμε να τις κρατάμε καθαρές, να αλλάζουμε το νερό τακτικά (π.χ. δύο φορές την εβδομάδα) και να μην ξεχνάμε μετά να πλένουμε καλά τα χέρια μας, γιατί από τις νεροχελώνες μπορεί να μεταδοθεί σαλμονέλλα εάν δεν είμαστε προσεκτικοί σε θέματα καθαριότητας. Εάν κάποιος τις φροντίζει, οι χελώνες αυτές μπορεί να ζήσουν από 20 έως και 50 χρόνια. Όμως, εάν δεν τις προσέχουμε και δεν τις καθαρίζουμε τακτικά, εμφανίζουν διάφορα προβλήματα, ενώ και η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας από την αβιταμίνωση. Σε μιά ταλαιπωρημένη χελώνα από κακή καθαριότητα και κακή διατροφή συχνά παρατηρούμε πρήξιμο στα μάτια, οπότε θα πρέπει να αναζητήσουμε το ειδικό κολλύριο από τον κτηνίατρό μας, όμως το σημαντικό είναι η καλή φροντίδα και όχι η φαρμακευτική αγωγή. Εκτός από λαχανικά, ψάρι και έντομα, θα μπορούσαμε μιά ή δύο φορές την εβδομάδα να τους δίνουμε και λίγη τροφή για γάτες, γιατί η τροφή αυτή τους προσφέρει αυξημένη πρωτεϊνη.
Όπως είπαμε, η εισαγωγή του είδους αυτού έχει σταματήσει από το 2008, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι παράνομη η κατοχή μιάς τέτοιας χελώνας, αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Οποιοσδήποτε αγοράζει ένα ερπετό από νόμιμο σημείο πώλησης, θα πρέπει να παίρνει απόδειξη ή τιμολόγιο πάνω στο οποίο αναγράφεται και ο αριθμός της αδείας του εμπόρου ή εισαγωγέα που αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο ζώο αποκτήθηκε νόμιμα. Οι νεροχελώνες ανήκουν στο παράρτημα Β της συνθήκης CITES η οποία ελέγχει το εμπόριο των άγριων ζώων και φυτών, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ζητάμε πάντοτε τα νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την προέλευση και προφυλάσσουν από το παραεμπόριο.

Share :-
Categories: