Ο χειρότερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης


Ο χειρότερος ζωολογικός κήπος της Ευρώπης
0 Comments

H διεθνής οργάνωση προστασίας των ζώων Four Paws βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συνεννοήσεων με την αλβανική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διάσωσης και μετεγκατάστασης των άγριων ζώων από τον ζωολογικό κήπο Safari Park στο Φιέρι της νότιας Αλβανίας, όπως μας εξηγεί η Ioana Dungler, Διευθύντρια του τμήματος Άγριας Ζωής της Four Paws.

Το Αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τον ζωολογικό κήπο στο Φιέρι όπου εξαθλιωμένα ζώα κρατούνταν σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Η οργάνωση Four Paws είχε δεχθεί κάποιες καταγγελίες και είχε διερευνήσει το θέμα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, όμως λόγω αδυναμίας του ρυθμιστικού πλαισίου και των κανονισμών της χώρας, δεν είχε καταφέρει να επέμβει με κανέναν τρόπο. Όμως, πριν μερικές ημέρες (τον Οκτώβριο του 2018) κυκλοφόρησαν στα διεθνή ΜΜΕ κάποιες φωτογραφίες και ένα βίντεο από το εσωτερικό του ζωολογικού κήπου που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τα διεθνή μέσα να δίνουν τον τίτλο του “χειρότερου ζωολογικού κήπου της Ευρώπης” και του “ζωολογικού κήπου από την κόλαση” στο Safari Park. Τα πλάνα αποκάλυψαν στην κοινή γνώμη τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, ανάμεσά τους ο Lenci, ένα αρσενικό λιοντάρι που υποφέρει από σοβαρή οφθαλμική μόλυνση, ή η Dushi, μια αρκούδα που της λείπει το ένα πόδι. Έτσι, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του Safari Park και να κατασχέσει τα άγρια ζώα, κάτι που έγινε με τη βοήθεια της αλβανικής αστυνομίας σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, κατά την οποία, μάλιστα, χρειάστηκε να σπάσουν οι εξωτερικές πόρτες για να μπει η 20μελής ομάδα της Four Paws.

Δώδεκα άγρια ζώα περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα της διάσωσης: τρία λιοντάρια, μια αρκούδα, μια ζέβρα, μια αλεπού, μια υδρόβια αντιλόπη, μια χελώνα, ένα ερυθρό ελάφι και τρία πλατώνια. Το σχέδιο ήταν να μεταφερθούν όλα μαζί όσο γίνεται πιό σύντομα σε έναν ασφαλή χώρο στα Τίρανα, όμως και αυτή η διαδικασία της μεταφοράς δεν ήταν καθόλου απλή όταν μιλάμε για δώδεκα διαφορετικά άγρια ζώα, εν δυνάμει επικίνδυνα και με διαφορετικά προβλήματα υγείας το καθένα. Όσο κι αν η επιχείρηση προετοιμάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε κάθε της λεπτομέρεια από την ομάδα κτηνιάτρων, δυστυχώς ένα από τα ζώα δεν άντεξε τη μεταφορά: η ζέβρα πέθανε ξαφνικά λίγο μετά την άφιξή της στον Ζωοολογικό Κήπο των Τιράνων, αφού ο πολύ αδυνατισμένος οργανισμός της δεν άντεξε την αναισθησία και το δίωρο οδικό ταξίδι από το Φιέρι στα Τίρανα.

Ο ζωοολογικός κήπος στα Τίρανα είναι μια προσωρινή λύση φιλοξενίας για τα ταλαιπωρημένα ζώα, τα οποία ήδη δέχονται ιατρική φροντίδα από την ομάδα των κτηνιάτρων της Four Paws. Στο μεταξύ, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση για μια μόνιμη λύση για την οριστική μετεγκατάσταση καθενός από αυτά σε κάποιον άλλο χώρο που θα ταιριάζει στις ανάγκες του κάθε είδους. Τα λιοντάρια, για παράδειγμα, μάλλον θα μεταφερθούν στο κέντρο FELIDA στην Ολλανδία όπου υπάρχει η δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης και αποκατάστασης για μεγάλα αιλουροειδή. Η αρκούδα πιθανότατα θα μεταφερθεί στο καταφύγιο αρκούδων Müritz στη Γερμανία, ενώ για τα υπόλοιπα ζώα αναζητούνται αντίστοιχες λύσεις.

Μετά από πολλά χρόνια βασανισμού στις άθλιες συνθήκες του ζωολογικού κήπου στο Φιέρι, τα ζώα αυτά αξίζουν πλέον μια ήρεμη ζωή σε σωστές συνθήκες διαβίωσης.

Share :-
Categories: