Παπαγάλοι Σενεγάλης ελληνικής εκτροφής

0 Comments

Ένα είδος αφρικανικού παπαγάλου που ήταν λιγότερο γνωστό και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιό δημοφιλές στην Ελλάδα είναι ο παπαγάλος Σενεγάλης. Ο Νίκος Μάγειρας μας παρουσιάζει ένα πολύ καλό δείγμα, το οποίο μάλιστα είναι και ελληνικής εκτροφής.

Το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου κατάγεται από τη Σενεγάλη, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής, εννοείται όμως ότι μιλάμε για την καταγωγή της φυλής και όχι για την προέλευση του ίδιου του πτηνού, αφού εδώ και πολλά χρόνια δεν επιτρέπεται η αιχμαλωσία των άγριων πτηνών από τη φύση. Όλοι οι αφρικανικοί παπαγάλοι -όλων των διαφορετικών ειδών- που μπορεί να αποκτήσει κανείς νόμιμα ως κατοικίδια σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πουλιά που έχουν γεννηθεί σε ειδικά εκτροφεία και εκτρέφονται σε ελεγχόμενες συνθήκες και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές που ορίζουν οι διεθνείς νόμοι αλλά και οι ηθικοί κανόνες της εκτροφής.

Το συγκεκριμένο πουλί είναι ηλικίας 6 μηνών και είναι ελληνικής εκτροφής, κάτι που τονίζουμε με υπερηφάνεια αφού οι εκτροφείς παπαγάλων στη χώρα μας έχουν κάνει πολύ σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια και πλέον εκτρέφουν με επιτυχία και το συγκεκριμένο είδος που ονομάζεται “παπαγάλος Σενεγάλης” και στην άγρια μορφή του απαντάται στη Σενεγάλη, στη Νιγηρία και στο Καμερούν. Το συγκεκριμένο είδος είναι μεσαίου μεγέθους και φτάνει τα 23 έως 25 εκατοστά, με βάρος 125 έως 155 γραμμάρια -τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα και βαρύτερα.

Σε ηλικία 6 μηνών ο παπαγάλος μας θεωρείται ακόμα ανήλικος, όταν ενηλικιωθεί θα αποκτήσει και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στα μάτια του, ενώ θα αποκτήσει μεγαλύτερο και πιό έντονο χρωματισμό στο στήθος του. Πρόκειται για έναν παπαγάλο με εξαιρετικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε και όλα τα δείγματα της ίδιας φυλής που χαρακτηρίζονται από ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και μεγάλο δέσιμο με τον άνθρωπο που θεωρούν “αφεντικό” τους. Είναι πολύ διασκεδαστικός στην καθημερινή συμβίωση, κάνει απίστευτα κόλπα όταν παίζει με τον άνθρωπο, ενώ ένα άλλο πολύ θετικό είναι ότι δεν είναι καθόλου θορυβώδης και ενοχλητικός, ούτε για μέλη της οικογενείας του αλλά ούτε και φωνάζει ώστε να ενοχλεί τους γείτονες στα διπλανά διαμερίσματα. Δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις, είναι μάλλον εύκολο κατοικίδιο: η διατροφή του περιλαμβάνει λιπαρούς σπόρους, οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά όπως όλα τα αφρικανικά είδη, ενώ χρειάζεται και ασβέστιο που του το παρέχουμε ως συμπλήρωμα.

Έχει δυνατότητες να μιλήσει, ίσως όχι τόσο καλά όσο ένας African Gray αλλά μπορεί να πει αρκετές λέξεις, όμως το σημαντικό είναι ότι οι όποιοι ήχοι που βγάζει δεν είναι τόσο ενοχλητικοί σε ένταση και συχνότητα ώστε να τον κάνουν ενοχλητικό.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε θα ήθελε να πάρει ένα ζωάκι για συντροφιά, ακόμα και σε αυτούς που δεν είχαν σκεφτεί τον παπαγάλο ως κατοικίδιο, αφού είναι ένα βολικό και απροβλημάτιστο κατοικίδιο, με χαμηλό κόστος κτήσης και διατροφής, ενώ ο τρόπος που δένεται και επικοινωνεί με τον άνθρωπο είναι καταπληκτικός. Απλώς, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι παπαγάλοι ζουν πολλά χρόνια, οπότε η απόκτησή τους θα πρέπει να είναι μια υπεύθυνη πράξη με βλέμμα στο μέλλον. Το συγκεκριμένο είδος ζει από 30 έως 50 χρόνια, οπότε ξέρουμε ότι θα τον έχουμε μαζί μας για “μια ζωή”. Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος που είναι ταϊσμένο στο χέρι και μαθημένο να ζει σε κοντική επαφή με τον άνθρωπο, δεν μπορούμε να το κλείσουμε σε ένα μικρό κλουβί και να το αφήσουμε εκεί για πάντα σαν να είναι χρυσόψαρο στη γυάλα. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε όπως ακριβώς ένα άλλο κατοικίδιο, όπως ένας σκύλος ή μια γάτα. Αν τον κλείσουμε στο κλουβί και τον αφήσουμε εκεί, θα στρεσαριστεί και είναι πολύ πιθανόν να αναπτύξει τάσεις αυτοτραυματισμού. Εάν λόγω δουλειάς ή άλλων υποχρεώσεων είμαστε αναγκασμένοι να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι, θα πρέπει να έχουμε ένα πολύ μεγάλο και ευρύχωρο κλουβί με πολλά παιχνίδια ώστε να απασχολείται ο παπαγάλος μας μέχρι να επιστρέψουμε. Από την άλλη, σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια, ο παπαγάλος δένεται με τον άνθρωπο από μικρή ηλικία και τον θεωρεί είδος του και κανονική οικογένειά του, οπότε δεν έχει καμία ανάγκη από άλλους παπαγάλους για συναναστροφή και παρέα, του αρκεί η ανθρώπινη παρουσία.

Στην Ελλάδα, μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τους παπαγάλους ως pets. Το συγκεκριμένο είδος παλιότερα ήταν σχετικά άγνωστο, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όλο και πιό γνωστό, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον όλο και πιό οργανωμένη προσπάθεια για εκτροφή του. Στις εκθέσεις εμφανίζονται όλο και περισσότεροι τέτοιοι παπαγάλοι με πολύ καλά αποτελέσματα και με πολύ υψηλές βαθμολογίες, και μάλιστα από ελληνικά εκτροφεία που ανταγωνίζονται και πολλές φορές ξεπερνούν τα ξένα εκτροφεία. Άρα, οι παπαγάλοι ελληνικής εκτροφής είναι σαφές ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτούς που έρχονται από το εξωτερικό, οπότε είναι σημαντικό να προτιμάμε πουλιά ελληνικής εκτροφής ώστε να στηρίζουμε την εκτροφική προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα.

Share :-
Categories: