Προβλήματα του ουροποιητικού σε Shih Tzu

0 Comments

Με αφορμή ένα συγκεκριμένο κληρονομικό πρόβλημα του ουροποιητικού που εμφανίζεται πολύ συχνά στα σκυλιά της φυλής Shih Tzu, ο κτηνίατρος Δημήτρης Φερλέμης μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα προβληματα του ουροποιητικού που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης ή εκτροφέας σκύλου, οποιασδήποτε φυλής.

Το ουροποιητικό σύστημα είναι επιφορτισμένο με την αποβολή των υδατοδιαλυτών αποβλήτων του οργανισμού, αλλά και την εξοικονόμηση νερού. Αποτελείται από τους νεφρούς που παίζουν το ρόλο σύνθετων φίλτρων, καθώς και από το “αποχετευτικό σύστημα” που αποτελείται από τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Ανάμεσα στο αρσενικό και στο θηλυκό υπάρχουν μικρές ανατομικές διαφορές, όμως η βασική αρχιτεκτονική και ο τρόπος λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος είναι παρόμοιος.

Ποιά είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν στον ιδιοκτήτη ότι ο σκύλος του έχει κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό του σύστημα;

Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στους νεφρούς, είναι πιθανόν να παρατηρήσουμε πολυουρία και πολυδιψία, έμετο, διάρροια, ανορεξία που θα συνοδευτεί από απώλεια βάρους, αλλλά και γενικότερα προβλήματα όπως αδυναμία, ληθαργικότητα, στοματικά έλκη και δύσοσμη αναπνοή. Στα προβλήματα του κατώτερου ουροποιητικού, παρατηρούμε αιματουρία, δυσουρία, στραγγουρία (ελάχιστη ποσότητα ούρων έως και σταγόνες), έπειξη για ούρηση (ξαφνική έντονη ανάγκη για ούρηση που είναι δύσκολο να ανασταλεί), λείξη της περιγεννητικής περιοχής και ακράτεια. Από όλα τα παραπάνω, αυτά που μαρτυρούν οξεία νόσο είναι κυρίως ο πόνος, η αιματουρία και ο έμετος.

Ξεκινώντας τη διερεύνηση από τους νεφρούς, οι βασικοί δείκτες νεφρικής λειτουργίας είναι:

-Κρεατινίνη (Cre)

-Άζωτο ουρίας (BUN)

-Κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρος

-SDMA (symmetric dimethylarginine)

-Ειδικό βάρος ούρου

-Πρωτεϊνες ούρου (λόγος πρωτεϊνών/κρεατινίνη, UPC)

 

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η τιμή της κρεατινίνης δεν είναι από μόνη της απόλυτος και αξιόπιστος δείκτης νεφρικής λειτουργίας, αφού είναι δυνατόν να παραμείνει εντός φυσιολογικών τιμών ακόμα και με το 75% του συνολικού νεφρικού ιστού να είναι ανενεργός ή να έχει καταστραφεί. Γι’αυτό και είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση στα προβλήματα που σχετίζονται με τη νεφρική λειτουργία.

 

Μια πιό εξειδικευμένη περίπτωση προβλημάτων του ουροποιητικού είναι η δυσπλασία νεφρών στα Shih Tzu, μια ασθένεια που κληρονομείται γονιδιακά, προσβάλλει τα Shih Tzu συχνότερα από κάθε άλλη φυλή και συνήθως εξελίσσεται αθόρυβα μέχρι την εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας, αφού είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο. Σχετίζεται με αδυναμία ωρίμανσης ωρισμένων νεφρώνων κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του σκύλου και οδηγεί στην υπολειτουργία του ενός νεφρού. Εκτιμάται ότι έως και 85% των Shih Tzu είναι φορείς του προβληματικού γονιδίου και έχουν και τα ίδια κάποιο ποσοστό υποπλαστικών νεφρώνων!

Εάν είμαστε ιδιοκτήτες Shih Tzu, προσπαθούμε εγκαίρως να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, παρατηρώντας για τα παρακάτω προβλήματα:

Πολυουρία: το Shih Tzu είναι μικρόσωμος σκύλος και δεν περιμένουμε να παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες ούρου. Αδυναμία να εκπαιδευτεί στην ούρηση έξω από το σπίτι μπορεί να σχετίζεται με παραγαγωγή υπερβολικής ποσότητας ούρου λόγω προβλημάτων στους νεφρούς. Επίσης, παρατηρούμε για υπερβολικά διαυγές ή εντελώς άχρωμο ούρο, επιπλέον ενδείξεις πολυουρίας.

Πολυδιψία: μήπως ο σκύλος μας πίνει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες νερού; Λόγω της πολυουρίας αλλά και της αδυναμίας συμπύκνωσης του ούρου, είναι δυνατόν ο σκύλος μας να είναι αφυδατωμένος έστω κι αν πίνει πάρα πολύ νερό.

Γαστρεντερικές διαταραχές: έμετοι, ανορεξία, απώλεια βάρους και κοιλιακοί πόνοι, εάν εμφανίζονται συχνά μπορεί να σχετίζονται με πρόβλημα στους νεφρούς.

Άλλες ενδείξεις: καθυστερημένη ή ελλειπής ανάπτυξη, ληθαργικότητα και μειωμένη διάθεση για βόλτα και παιχνίδι, θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες που θα μας οδηγήσουν στον κτηνίατρο για προσεκτική διερεύνηση και ακριβή διάγνωση του προβλήματος.

Ας σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη δυσπλασία των νεφρών, όμως είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να γνωρίζουμε το πρόβλημα και να παρέχουμε στον σκύλο μας την παρακολούθηση και τις συνθήκες ζωής της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Επίσης, μιλώντας για προβλήματα του ουροποιητικού είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η αιματουρία, η δυσουρία και οι διαταραχές της ούρησης είναι αρκετά συχνές στους σκύλους όλων των φυλών. Όμως, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται ως πρωτογενείς ουρολοιμώξεις με απλή χορήγηση αντιμικροβιακών, χωρίς να γίνεται αιτιολογική διάγνωση και χωρίς να εντοπίζεται το πραγματικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και χρόνια συνεχούς χορήγησης αντιμικροβιακών….) μέχρι που να γίνει η σωστή διάγνωση του προβλήματος και να διαπιστωθεί ότι κάποια χρόνια διαταραχή του ουροποιητικού τελικά οφειλόταν, όχι σε πρωτογενή ουρολοίμωξη αλλά σε κάποιον άλλο παράγοντα όπως ουρολιθίαση, νεοπλασία, ιδιοπαθή φλεγμονή, ξένο σώμα ή τραυματισμό, ιδιοπαθή νεφρική αιματουρία ή και σε ανατομικές ανωμαλίες του κατώτερου ουροποιητικού. Άρα, όσο συχνά και συνηθισμένα μπορεί να φαίνονται κάποια συμπτώματα διαταραχών του ουροποιητικού, θα πρέπει πάντα να υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να κρύβουν κάποια υποκείμενη κατάσταση διαφορετική της απλής πρωτογενούς ουρολοίμωξης, ειδικά εφόσον το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά και αποτελεσματικά με τη χρήση αντιμικροβιακής αγωγής.

 

Share :-
Categories: