Προστατεύστε τα πτηνά από τα ρεύματα αέρα

0 Comments

GJ8Y2419Ο κτηνίατρος Γιώργος Ρόζος επισημαίνει ένα συνηθισμένο σφάλμα που κάνουν πολλοί νέοι ιδιοκτήτες ωδικών πτηνών και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Τα πουλιά είναι ζώα του αέρα, όμως αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι κάποιες μορφές αέρα μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία τους. Πολλά είδη πουλιών, και μιλάμε κυρίως για τα ωδικά πτηνά που έχουμε στο σπίτι μας, μπορεί να κινδυνεύουν από τα συστήματα κλιματισμού, τα αερόθερμα, ακόμα και από τα απλά ρεύματα αέρα που ίσως να δημιουργηθούν στο σπίτι μας ανοίγοντας δύο παράθυρα. Ο λόγος είναι ότι τα πτηνά έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποια εσωτερικά όργανα που λέγονται αεροθύλακες και παθαίνουν κάποιες φλεγμονές που μοιάζουν με αυτό που παθαίνουν τα θηλαστικά και ονομάζεται πνευμονία. Στις περιπτώσεις αυτές το πουλί έχει ανοικτό το ράμφος, ενώ στα αναπνευστικά του στίγματα (σε αυτές τις δύο μικρές τρύπες που μπορούμε να δούμε πάνω στο ράμφος του) υπάρχει λίγη μύξα ή κάποιο ξεραμένο υγρό. Το πουλί μπορεί να φαίνεται πρησμένο, φουσκωμένο, με ανορθωμένο το πτέρωμα, ενώ συνήθως πέφτει η διάθεσή του, δεν τιτιβίζει ή ο ήχος του ακούγεται πιο βραχνός και βαθύς. Σταματάει να τρώει και να πετάει και κάθεται όλη την ημέρα στο ίδιο κλαδί ή ακόμα και στο πάτωμα του κλουβιού. Η θεραπεία υπάρχει, αρκεί να αντιληφθούμε άμεσα το πρόβλημα και να γίνει έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης. Συνήθως παρέχεται αντιβίωση για 5 έως 7 ημέρες μέσω του νερού με μερικές σταγόνες που προσθέτουμε στην ποτίστρα, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις που το πουλί δεν τρώει και δεν πίνει καθόλου, μπορεί να χρειαστούν και ενέσεις. Η θεραπεία έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει και το 100% εάν αντιληφθούμε εγκαίρως το πρόβλημα και απευθυνθούμε άμεσα στον κτηνίατρο ο οποίος θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο πιο μόνιμες γίνονται οι βλάβες, ενώ παράλληλα επεκτείνονται οι αλλοιώσεις και σε πολύ προχωρημένα στάδια μπορεί να μην προλαβαίνουμε πλέον να κάνουμε τίποτα. Σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει μια υπεροξεία εξέλιξη, όπου η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε μόλις 24 ώρες μπορεί να σκοτώσει το πουλί, οπότε αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή στην πρόληψη.
Η πρόληψη βασίζεται στην κοινή λογική: αποφεύγουμε να εκθέτουμε το πτηνό σε ρεύματα, δεν το βάζουμε κοντά σε πόρτες ή παράθυρα που ανοίγουν και κλείνουν, ενώ αποφεύγουμε τελείως τους χώρους με κλιματισμό, τουλάχιστον τις ώρες που είναι σε λειτουργία το σύστημα. Τον χειμώνα προστατεύουμε το πουλί από τα εξωτερικά ρεύματα αέρα, ενώ το καλοκαίρι που ανοίγουμε πιο συχνά τα παράθυρα, προσέχουμε να αποφεύγουμε τα σημεία από τα οποία περνούν τα ρεύματα που δημιουργούνται.
Η φυσιολογική θερμοκρασία των πτηνών είναι 41 βαθμοί κελσίου. Αν κρίνουμε με τα μέτρα του ανθρώπου ή των υπόλοιπων θηλαστικών όπως ο σκύλος και η γάτα, αυτή η θερμοκρασία μοιάζει πολύ υψηλή, όμως για τα πτηνά αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία. Στο φυσικό τους περιβάλλον, στην άγρια φύση, στα δέντρα ή στις ζούγκλες που ζουν οι παπαγάλοι, δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα γιατί έχουν φυσικούς τρόπους προφύλαξης και τα ζώα ζουν σε διαρκή φυσική προσαρμογή στο περιβάλλον τους. Όμως, στις συνθήκες εκτροφής και συντήρησης που αντιμετωπίζουν στο τεχνητό περιβάλλον που τα διατηρούμε εμείς στο αστικό περιβάλλον που ζούμε, τα πτηνά είναι φυσικό να αναπτύσσουν ευαισθησίες που τους δημιουργούν προβλήματα. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα γιατί το άνοιγμα ενός παραθύρου δεν μας δημιουργεί κάποια ενόχληση, αντιθέτως μας ανακουφίζει στιγμιαία από την αίσθηση της καλοκαιρινή ζέστης, όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι οι μικροί μας φτερωτοί φίλοι έχουν εντελώς διαφορετικό αναπνευστικό σύστημα από το δικό μας και εντελώς διαφορετικές ανάγκες και ευαισθησίες, οπότε μπορεί να ασθενήσουν από ένα ξαφνικό ρεύμα αέρα, κάτι που για εμάς φαίνεται ασήμαντο αλλά για τη δική τους υγεία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό.

Share :-
Categories: