Ρυθμίστε με τον σωστό τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας

0 Comments

Με τις συνεχείς αλλαγές του φορολογικού συστήματος, πρέπει να φροντίσει κανείς να είναιGJ8Y0301 πάντοτε ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο οικονομολόγος- σύμβουλος επιχειρήσεων Νίκος Σαμαράς μας επισημαίνει μιά πρόσφατη εξέλιξη που είναι σημαντικό να γνωρίζουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι επιβαρύνσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία έχουν αλλάξει από φέτος, όπωως έχουν αλλάξει και οι διαδικασίες ρύθμισης των χρεών. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των χρηματοροών του κάθε οφειλέτη, υπάρχει και διαφορετική ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, αρκεί να γνωρίζει κάποιος τις σημαντικές ιδιαιτερότητες που έχει φέρει το νέο σύστημα.
Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα δύο διαφορετικά είδη επιβαρύνσεων, αφού είναι τελείως άλλο πράγμα ο τόκος και άλλο το πρόστιμο για την καθυστέρηση, και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του οφειλέτη. Ο τόκος υπερημερίας είναι συγκεριμένος και σταθερός σε κάθε οφειλή που τρέχει, και υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76% (δηλαδή 0,73% ανά μήνα). Παράλληλα και εντελώς ανεξάρτητα με τον τόκο, όμως, έχει θεσμοθετηθεί και ένα πρόστιμο για την καθυστέρηση πληρωμής για παραπάνω από 2 μήνες, το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του ληξιπρόθεσμου ποσού (δηλαδή είτε επί της καθυστερούμενης δόσης που όφειλε να πληρωθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, είτε επί του συνόλου μιάς παλιάς οφειλής που έχει πλέον καταστεί ληξιπρόθεσμη). Εδώ, όμως, υπάρχει μιά πολύ σημαντική λεπτομέρεια η οποία για ευνόητους λόγους δεν έχει “διαφημιστεί” αφού σκοπός του παραπάνω μέτρου είναι να πιέζει ψυχολογικά τον οφειλέτη: για να θεωρηθεί ότι η πληρωμή έχει καθυστερήσει επί ένα δίμηνο, θα πρέπει ο οφειλέτης να μην έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ “έναντι” στο μεσοδιάστημα. Όμως, εάν ο οφειλέτης φροντίζει να καταθέτει “’έναντι” ένα ποσόν τουλάχιστον 50 ευρώ ανά μήνα (ανεξαρτήτως του συνολικού ποσού της οφειλής), αυτό είναι αρκετό ώστε να δείξει “κίνηση” στην οφειλή και να μπλοκάρει την επιβολή του ακριβού προστίμου του 10%. Φυσικά, ο τόκος του 0,73% ανά μήνα θα τρέχει κανονικά, αλλά αυτόν ούτως ή άλλως δεν τον γλυτώνεις με κανέναν τρόπο, με όποια μέθοδο κι αν πληρώνεις τις οφειλές σου. Όμως, η προσωρινή αποφυγή του προστίμου είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια ενός μικρού επιχειρηματία ο οποίος δεν έχει σταθερές χρηματοροές κατά τη διάρκεια του χρόνου και αντιμετωπίζει μεγάλες διακυμάνσεις στην ταμειακή ρευστότητα. Με απλά λόγια, εάν διαθέτετε μιά εποχική επιχείρηση η οποία έχει “νεκρούς μήνες” αλλά περιμένει μεγάλα έσοδα το καλοκαίρι ή τα Χριστούγεννα, μπορείτε με την παραπάνω μέθοδο να “καθυστερήσετε” κατά δυό-τρεις μήνες τα πρόστιμα χωρίς να κινδυνεύετε και από “επιθετικές” δράσεις της Εφορίας (κατασχέσεις κλπ) εφόσον φαίνεται ότι το χρέος σας εξυπηρετείται με “έναντι”. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι περιμένετε μέσα στους επόμενους μήνες κάποια “τονωτική ένεση” στην ταμειακή σας ρευστότητα, ώστε να καταφέρετε να καλύψετε ένα μέρος του χρέους σας και να προχωρήσετε σιγά σιγά προς την εξόφληση, γιατί αλλιώς τα χρέη που διαιωνίζονται και διαρκώς αυξάνονται δεν οδηγούν σε κάποιου είδους βιώσιμη λύση.
Εδώ θα ρωτήσει κανείς: “και γιατί να μην κάνω την επίσημη ρύθμιση του χρέους σε 12 δόσεις, που πλέον γίνεται εύκολα και γρήγορα, αυτοματοποιημένα μέσα από το taxisnet και να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα έχω προβλήματα με πρόστιμα και κατασχέσεις;” Η απάντηση είναι ότι η ρύθμιση αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση για κάποιον που έχει σταθερό και προβλέψιμο εισόδημα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, π.χ. για κάποιον συνταξιούχο ο οποίος μπορεί να υπολογίσει ότι για τους επόμενους 12 μήνες θα έχει διαθέσιμο κάθε μήνα το συγκεκριμένο ποσόν. Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση χρειάζεται άμεση πληρωμή της πρώτης δόσης για να ενεργοποιηθεί, ενώ επιτρέπει καθυστέρηση μέχρι και μιάς δόσης σε περίπτωση ανάγκης, όμως σε οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, χάνεται αυτόματα και ο οφειλέτης ξαναγυρνά στο προηγούμενο καθεστώς της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση λειτουργεί μόνο για εκείνους που μπορούν να προβλέψουν την οικονομική τους σταθερότητα για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ σε προστατεύει μόνο από πρόστιμα και κατασχέσεις, όμως οι τόκοι υπερημερίας τρέχουν κανονικά.

Share :-
Categories: