Σκύλοι & χαμηλές θερμοκρασίες

0 Comments

O κτηνίατρος Κώστας Γαβράς μας εξηγεί, πως όταν περνάμε από το φθινόπωρο στον χειμώνα και κρυώνει ο καιρός, το αμυντικό σύστημα των ζώων anoigma_GJ9Y9962επηρεάζεται, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευπρόσβλητα σε ιογενή νοσήματα.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τον σκύλο, η λοιμώδης λαρυγγοτραχείτιδα, στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, οπότε προσβάλλονται πολλοί σκύλοι αυτή την εποχή. Ανάμεσα στα άλλα ιογενή νοσήματα που μπορεί να καταστούν επιδημικά με την απότομη αλλαγή του καιρού, είναι και η μόρβα του σκύλου.
Το κοινό κρυολόγημα που παθαίνει ο άνθρωπος, δεν εμφανίζεται στον σκύλο, επειδή ο ιός αυτός δεν προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημά του. Ωστόσο, τα σκυλιά καλό θα είναι την περίοδο πριν τον χειμώνα να εμβολιάζονται για κάποια λοιμώδη νοσήματα, ώστε να αποτρέψουμε κάποιες προσβολές από τα ιογενή νοσήματα της εποχής. Επίσης, το κρύο από μόνο του σαν φυσικός παράγοντας, όχι μόνο μπορεί να καταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού του ζώου, αλλά να επιδεινώσει και ορισμένα άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, ζαχαρώδη διαβήτη, χρόνιες λοιμώξεις και παρασιτώσεις όπως η ασθένεια της λεϊσμανίασης, της ερλιχίωσης και άλλα νοσήματα. Έχει συμβεί πολλές φορές, σε μεγάλες βαρυχειμωνιές και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, πολλά σκυλιά να παρουσιάζουν κατάπτωση, χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, μόνο από τον φυσικό παράγοντα της χαμηλής θερμοκρασίας. Ειδικά στις φυλές των σκύλων με κοντό τρίχωμα, όπως τα pointer, τα vizsla και τα kurzhaar, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν όπου μετά από μεγάλη παραμονή σε ακραίο ψύχος, ο σκύλος μας έρχεται υποθερμικός και σε κατάσταση κατάπτωσης. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες φυλές δεν έχουν αρκετά παχύ τρίχωμα για να προστατεύονται από το κρύο, οπότε θα πρέπει να προσέχουν την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες. Εάν πρόκειται για κυνηγούς, θα πρέπει να μην βγάζουν τα κυνηγόσκυλα πάρα πολύ νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, αλλά να περιμένουν λίγο μέχρι την ανατολή του ηλίου. Επίσης, τα σκυλιά αυτά χρειάζονται καλύτερη διατροφή, υψιθερμιδική, για να δημιουργηθεί υψηλός μεταβολισμός στο ζώο που θα το βοηθήσει να αντέξει καλύτερα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Κατ’ αναλογία, τα ίδια ισχύουν και στα άρρωστα ζώα, τα οποία θα πρέπει να νοσηλεύονται σε χώρους με αρκετή ζέστη, γιατί έτσι ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία, ενώ προστατεύονται από περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους λόγω του ψύχους.
Σε ότι αφορά κάποια μικρά σκυλάκια που βλέπουμε τον χειμώνα να κυκλοφορούν ντυμένα με χρωματιστά μάλλινα ρούχα, όσο κι αν μπορεί να μας φαίνονται αστεία, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αυτό. Κάποιες φυλές σκύλων με ελάχιστο έως καθόλου τρίχωμα όπως τα chihuaua, τα pincher ή κάποια σκυλιά που έχουν κουρευτεί και δεν έχουν τη γούνα τους, το χειμώνα θα πρέπει να κυκλοφορούν με παλτό, ειδικά όταν βγαίνουν βόλτα τις πολύ πρωινές ή τις πολύ βραδινές ώρες, έτσι ώστε να κρατούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Εάν, παρόλα τα όσα αναφέραμε, βρεθεί ένας σκύλος πολλές ώρες σε ακραίο ψύχος και φτάσει να καταρρεύσει και να έλθει στο ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, εκτός από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που φροντίζουμε να είναι υψηλή, χρησιμοποιούμε θερμαντικά σώματα και κάποιες θερμοφόρες πάνω στις οποίες τοποθετούμε το ζώο, ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του, ενώ ταυτόχρονα του δίνουμε να πιεί ζεστά πόσιμα υγρά όπως γάλα ή ζωμό κρέατος. Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο ζεσταίνοντας ένα μπουκάλι φυσιολογικού ορού σε θερμόλουτρο (μπενμαρί) και χορηγώντας χλιαρό ορό (σε θερμοκρασία κοντά στους 35 βαθμούς κελσίου) ενδοφλέβια στο ζώο, ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του και να αποφύγουμε τις θρομβώσεις στο αίμα.

Share :-
Categories: