Τα εξωπαράσιτα της γάτας

0 Comments

GJ9Y2961 copyO ψύλλος είναι το πιο συνηθισμένο εξωπαράσιτο της γάτας και απαιτεί συστηματική και επιμελή αντιμετώπιση προκειμένου να περιοριστεί η παρουσία του τόσο πάνω στο τρίχωμα της γάτας όσο και στο περιβάλλον, όπως μας εξηγεί ο κτηνίατρος Κώστας Γαβράς.

Από τα διάφορα εξωπαράσιτα των κατοικιδίων, και ειδικότερα της γάτας, ο ψύλλος είναι το πιο συνηθισμένο, με έξαρση στους θερμούς μήνες του χρόνου. Ευνοείται πολύ από την αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται όλο και πιο ισχυρός και η παρουσία του όλο και πιο πολυπληθής, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και όταν πέφτει η θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του, ένας ψύλλος μπορεί να γεννήσει μέχρι και 2.000 αυγά, αφού γεννάει 30 με 50 αυγά ανά ημέρα και έτσι πολλαπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς όσο καλύτερες είναι και οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα αυγά αυτά δεν μένουν μόνο πάνω στο τρίχωμα της γάτας αλλά διασπείρονται και στο περιβάλλον, οπότε είναι πιο εύκολη η μετάδοση από γάτα σε γάτα, αλλά και από γάτα σε άλλο ζώο όπως είναι ο σκύλος, ή ακόμα και ο άνθρωπος.
Οι ψύλλοι, ακόμα και εκτός του δέρματος του ζώου, μπορούν να επιζήσουν μέχρι και έξι μήνες ή και έναν χρόνο εφόσον βρουν κάπου ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι διαιωνίζουν τον κύκλο της ζωής και της αναπαραγωγής τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, επομένως δεν είναι μόνο ένα καλοκαιρινό φαινόμενο που δεν χρειάζεται να μας απασχολεί τον χειμώνα όπως πιστεύουν πολλοί.
Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα αλλεργικού τύπου και τριχόπτωση στη γάτα, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταφέρουν ασθένειες του αίματος από ζώο σε ζώο, αυτές που ονομάζουμε αιμοπαρασιτικές. Τέλος, γίνονται ξενιστές για τη μετάδοση άλλων παρασίτων του οργανισμού, όπως τα ενδοπαράσιτα του εντέρου.
Για να αναγνωρίσουμε τους ψύλλους πάνω στο δέρμα του ζώου, δεν έχουμε παρά να ψάξουμε σχολαστικά τη γούνα του, όπου μπορούμε να δούμε τους ψύλλους να τρέχουν, να πηδάνε ή να κρύβονται γρήγορα. Όμως, υπάρχει και άλλος ένας τρόπος να διαπιστώσουμε την παρουσία τους με έμμεσο τρόπο: επειδή ο ψύλλος είναι αιματοφάγο παράσιτο του δέρματος, δηλαδή τρέφεται με αίμα από το ζώο, όταν αφήνει τα περιττώματά του πάνω στο δέρμα του ζώου αυτά έχουν τη μορφή μιας πολύ λεπτής μαύρης σκόνης που βλέπουμε να πέφτει από το ζώο εάν το εξετάσουμε πάνω από μια γυαλιστερή, καθαρή επιφάνεια. Αυτή η μαύρη σκόνη είναι ξεραμένο αίμα από το ζώο, οπότε αν ρίξουμε πάνω της μια σταγόνα νερό, η σκόνη διαλύεται και παράγει κόκκινο χρώμα, μαρτυρώντας πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη ψύλλων στο δέρμα του ζώου.
Επειδή έχει γίνει μεγάλη χρήση φαρμάκων για την εξόντωση των ψύλλων τα τελευταία χρόνια, αυτοί με τη σειρά τους έχουν γίνει όλο και πιο ανθεκτικοί σε πολλές από τις δραστικές ουσίες. Συνεπώς, ενώ παλιότερα ήταν πιο εύκολη η αντιμετώπισή τους, σήμερα αναζητούμε και αναπτύσσουμε όλο και πιο καινούρια σκευάσματα για την εξόντωσή τους. Τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά φάρμακα που υπάρχουν σήμερα, χορηγούνται είτε μέσω ψεκασμού, είτε με αμπούλες spot-on που διασπείρονται στη ράχη του ζώου και απορροφώνται έχοντας αποτελεσματική δράση για διάστημα περίπου ενός μηνός. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν και νέα φάρμακα για τους ψύλλους με μορφή ταμπλέτας που χορηγούνται από το στόμα και είναι αποτελεσματικά για περίπου πέντε εβδομάδες.
Όλα αυτά τα φάρμακα έχουν διπλή δράση, αφού κάνουν ταυτόχρονα και πρόληψη και αντιμετώπιση: είτε προστατεύουν το ζώο από την εμφάνιση ψύλλων, είτε εξοντώνουν τους ψύλλους εάν υπάρχουν ήδη. Όμως, τα φάρμακα της γάτας δεν αρκούν σε κάποιες περιπτώσεις: όταν μια γάτα ζει μέσα στο σπίτι και έχει μεγάλο παρασιτικό φορτίο από ψύλλους, αυτό δημιουργεί πρόβλημα και για το περιβάλλον, αφού τα αυγά των ψύλλων διασπείρονται παντού, στις μοκέτες, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, παντού, και σε ένα ζεστό και υγρό σπίτι οι ψύλλοι αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται, μεταφέροντας το πρόβλημα και σε άλλα ζώα. Στην περίπτωση αυτή, δεν αρκούν τα φάρμακα της γάτας γιατί αυτά θα εξοντώσουν τους ψύλλους μόνο από το τρίχωμα της γάτας, δεν θα βοηθήσουν όμως στο περιβάλλον εφόσον αυτό έχει ήδη αποκτήσει παρασιτικό φορτίο από τα αυγά του ψύλλου. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα όπως η απολύμανση του χώρου με ειδικά απολυμαντικά χώρου, ενώ είναι σημαντικό να γίνεται σχολαστική καθαριότητα του χώρου με χρήση ηλεκτρικής σκούπας, καθώς και πλύσιμο στο πλυντήριο σε οποιοδήποτε κάλυμμα, ριχτάρι, κουβέρτα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κρύβει παρασιτικό φορτίο. Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι το πρόβλημα των ψύλλων δεν είναι μόνο καλοκαιρινό αλλά πρέπει να μας απασχολεί ολόκληρο το χρόνο, δεδομένου ότι η γούνα της γάτας είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να φιλοξενείται ο ψύλλος και τους 12 μήνες του χρόνου.

Share :-
Categories: