Τα καναρίνια Glοster και η εκτροφή τους στην Ελλάδα

0 Comments

GJ8Y0058Ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος μας παρουσιάζει τα καναρίνια Gloster, μία από τις πιο παλιές και δημοφιλείς ράτσες καναρινιών σε ολόκληρο τον κόσμο, που έχει και πάρα πολλούς φίλους και στη χώρα μας.

Τα Gloster είναι από τα πιο μικρά και τα πιο όμορφα πουλιά συντροφιάς που έχουμε στην Ελλάδα. Μας ήλθαν από την Αγγλία, είναι μια ράτσα που δημιουργήθηκε λίγο μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο από μία γυναίκα εκτροφέα. Η κυρία Rogerson από το Gloucestershire ήταν η δημιουργός αυτής της ράτσας καναρινιών, συνδυάζοντας δύο άλλες ράτσες καναρινιών, τα Roller και τα μικρά Border. Σιγά σιγά κατόρθωσε και έβγαλε τα Gloster, τα οποία σήμερα είναι ίσως η πολυπληθέστερη ράτσα στον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε Gloster εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν οι λέσχες να υπάρχουν, τα Gloster είχαν πάντα την τιμητική τους θέση, γι’ αυτό και υπάρχει ένα ξεχωριστό κλαμπ, το κλαμπ των Gloster το οποίο είναι αφιερωμένο μόνο σε εκείνους που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα πουλιά και κάθε χρόνο παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη άνθηση. Στις εκθέσεις της ΑΛΟΠ τα Gloster κατέχουν την πρώτη θέση σε αριθμό ενώ πάντα έχουν υψηλά στάνταρ.
Είναι εύκολα πουλιά, δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ή δυσκολίες, ενώ είναι και πολύ όμορφα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε τους ξένους εκτροφείς αφού συνεργαζόμαστε πολύ καλά οι Έλληνες μεταξύ μας, βοηθώντας ο ένας τον άλλο και κάνοντας οργανωμένες κινήσεις μέσα από τις λέσχες και το πανελλήνιο κλαμπ.
Τα Gloster είναι δύο τύπων, αυτά με την “κορώνα” και αυτά που δεν έχουν κορώνα και είναι απλά πουλιά συντροφιάς. Αυτά με την κορώνα είναι που αρέσουν περισσότερο στον κόσμο αλλά δεν μπορεί να μην έχουν τον σύντροφό τους για να διασταυρώσουμε και να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε δύο καναρίνια με κορώνα, γιατί τότε θα χάσουμε τα στάνταρ του πουλιού και δεν θα πετύχουμε την κορώνα όπως τη θέλουμε, άρα υποχρεωτικά πρέπει να έχουμε πάντα και από τους δύο τύπους Gloster για να διασταυρώνουμε μεταξύ τους.
Το στάνταρ ορίζει μήκος κοντά στα 11,5 εκατοστά, αν και τώρα τελευταία έχουμε αρχίσει να ανεβάζουμε λίγο το μήκος για να πετύχουμε λίγο καλύτερα αποτελέσματα σε πτέρωμα και κορώνα, όμως το επίσημο στάνταρ είναι στα 11,5 εκατοστά. Το πτέρωμα και η κορώνα είναι μέρος των κριτηρίων, όπως επίσης και το πώς στέκονται. Επειδή είναι πολύ κινητικά πουλιά, για να μπορέσει ένας κριτής να τα κρίνει, θα πρέπει να τα έχουμε εκπαιδεύσει κατάλληλα ώστε να στέκονται.
Μπορούμε να τα βρούμε σε όλους τους χρωματισμούς εκτός από κόκκινο, είναι το μόνο χρώμα που δεν υπάρχει στα Gloster. Μπορούμε να τα βρούμε σε μπλε, κίτρινα, πράσινα, καφέ, σε όλα τα χρώματα που υπάρχουν και στα υπόλοιπα καναρίνια εμφάνισης.
Τα Gloster εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση το 1925 στην Αγγλία και από εκεί και πέρα καθιερώθηκε η ράτσα.
Στο πανελλήνιο κλαμπ των Gloster οι εκτροφείς των Gloster πρέπει να ξεπερνούν τους 100, ενώ στον ΑΛΟΠ οι εκτροφείς που ασχολούμαστε με αυτό το καναρίνι πρέπει να είμαστε πάνω από 60. Δυστυχώς οι αποστάσεις και οι μετακινήσεις μας δυσκολεύουν για να μπορέσουμε να μαζέψουμε ακόμα περισσότερα πουλιά από όλη την Ελλάδα, όμως φέτος στην έκθεση του ΑΛΟΠ είχαμε πάνω από 400 πουλιά. Αντίστοιχες εκθέσεις έγιναν σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Άργος, παντού υπάρχουν αυτά τα πουλιά και είναι πλέον τα πιο αγαπημένα μικρά πουλιά συντροφιάς των Ελλήνων εκτροφέων. Είναι ιδανικά πουλιά συντροφιάς, όποιος κι αν το έχει στο σπίτι του μπορεί εύκολα να το περιποιηθεί και να το χαρεί πραγματικά γιατί είναι πανέμορφο.
Το φαγητό του υπάρχει ευρέως στην αγορά και βρίσκεται παντού, οπότε το μόνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι τροφές που του δίνουμε θα πρέπει να είναι επώνυμες ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά τους. Εάν τα καναρίνια αρρωστήσουν, είναι δύσκολο να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστατεύουμε την υγεία τους με τη σωστή διατροφή. Με ένα ειδικό μίγμα σπόρων που υπάρχει στο εμπόριο (από όλες τις μεγάλες εταιρείες όπως η Κλουβοτεχνική που είναι ο επίσημος υποστηρικτής του ΑΛΟΠ σε όλες τις διοργανώσεις του), αλλά και με μία επώνυμη αυγοτροφή (ακόμα πιο σημαντικό στην αυγοτροφή αφού μία κακής ποιότητας αυγοτροφή είναι πιο εύκολο να εμφανίσει μύκητες), το καναρίνι μας δεν θα έχει ποτέ κανένα πρόβλημα. Κατά τα άλλα, το Gloster είναι ένα πολύ εύκολο πουλί που δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, πέρα από λίγη προσοχή στις κλιματολογικές συνθήκες στο χώρο που ζει. Καλό είναι να το βγάζουμε με το κλουβί του για κάποιες ώρες έξω από το σπίτι όταν ο καιρός είναι καλός, όμως ακόμα και αν είναι μονίμως σε κλειστό χώρο δεν έχει πρόβλημα, είναι μία ανθεκτική και εύκολη ράτσα που θα χαρίσει πολλά χρόνια χαράς στον ιδιοκτήτη του.

Share :-
Categories: