Το φλουρί του 2020 βρέθηκε με γαστροσκόπηση!


Το φλουρί του 2020 βρέθηκε με γαστροσκόπηση!
0 Comments

Η αφαίρεση ξένου σώματος από το στομάχι σκύλου είναι αρκετά συχνό περιστατικό που σχεδόν πάντα αντιμετωπίζεται με επιτυχία ενδοσκοπικά.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, όμως, τυχαίνει συχνά το ξένο σώμα που καταπίνεται, να είναι το φλουρί της βασιλόπιτας! Εάν το ξένο σώμα δεν βγεί ούτε δια της φυσιολογικής οδού ούτε μέσω εμετικών, θα πρέπει να αφαιρεθεί, είτε χειρουργικά είτε ενδοσκοπικά. Εννοείται, φυσικά, ότι η ενδοσκοπική μέθοδος είναι σαφέστατα η προτιμώμενη μέθοδος, αφού η διαδικασία ολοκληρώνεται γρήγορα, με ασφάλεια και εντελώς ατραυματικά, σε αντίθεση με το ανοικτό χειρουργείο και την μακρά και επίπονη περίοδο ανάρρωσης που θα απαιτούσε.

Ευτυχώς στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρχε τοξικός κίνδυνος αφού το “φλουρί” ήταν ένα νόμισμα των 10 λεπτών, όμως είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το φλουρί της βασιλόπιτας μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του σκύλου, εάν πρόκειται για ένα από τα ψεύτικα φλουριά των ζαχαροπλαστείων από κράματα χαμηλής ποιότητας τα οποία περιέχουν μόλυβδο. Ένα τέτοιο φλουρί θα πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, αφού τα γαστρικά υγρά διαλύουν μέσα σε μερικές ώρες την εξωτερική επιχρύσωση και αποκαλύπτεται το κράμα μολύβδου από το οποίο ο σκύλος κινδυνεύει από τοξίκωση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο μετά από μερικές ημέρες (έστω κι αν στο μεταξύ έχει αφαιρεθεί το υπόλοιπο από το ψεύτικο φλουρί).

Ετικέτες: ,

Share :-
Categories: