Χειμερινές ασθένειες του σκύλου


Χειμερινές ασθένειες του σκύλου
0 Comments

Tους χειμερινούς μήνες δεν κινδυνεύουμε μόνο εμείς από αρρώστιες σχετικές με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και ο σκύλος μας. Ο κτηνίατρος Κώστας Γαβράς μας εξηγεί τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας.

Τ ους χειμερινοπυς

Όσο κρυώνει ο καιρός μέσα στον χειμώνα, το αμυντικό σύστημα των ζώων αδυνατίζει, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευπρόσβλητα σε ιογενή νοσήματα. Για παράδειγμα, η λοιμώδης λαρυγγοτραχείτιδα, στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, οπότε προσβάλλονται πολλοί σκύλοι αυτή την εποχή. Επίσης, ανάμεσα στα άλλα ιογενή νοσήματα που μπορεί να καταστούν επιδημικά με την απότομη αλλαγή του καιρού, είναι και η μόρβα του σκύλου.
Το κοινό κρυολόγημα που παθαίνει ο άνθρωπος, δεν εμφανίζεται στον σκύλο, επειδή ο ιός αυτός δεν προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημά του. Ωστόσο, τα σκυλιά καλό θα είναι την περίοδο πριν τον χειμώνα να εμβολιάζονται για κάποια λοιμώδη νοσήματα, ώστε να αποτρέψουμε κάποιες προσβολές από τα ιογενή νοσήματα της εποχής. Επίσης, το κρύο από μόνο του σαν φυσικός παράγοντας, όχι μόνο μπορεί να καταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού του ζώου, αλλά να επιδεινώσει και ορισμένα άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, ζαχαρώδη διαβήτη, χρόνιες λοιμώξεις και παρασιτώσεις όπως η ασθένεια της λεϊσμανίασης, της ερλιχίωσης και άλλα νοσήματα. Έχει συμβεί πολλές φορές, σε μεγάλες βαρυχειμωνιές και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, πολλά σκυλιά να παρουσιάζουν κατάπτωση, χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, μόνο από τον φυσικό παράγοντα της χαμηλής θερμοκρασίας. Αυτά όλα ισχύουν και με το παραπάνω για τα άρρωστα ζώα, τα οποία θα πρέπει να νοσηλεύονται σε χώρους με αρκετή ζέστη, γιατί έτσι ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία, ενώ προστατεύονται από περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους λόγω του ψύχους.
Σε ότι αφορά κάποια μικρά σκυλάκια που βλέπουμε τον χειμώνα να κυκλοφορούν ντυμένα με χρωματιστά μάλλινα ρούχα, όσο κι αν μπορεί να μας φαίνονται αστεία, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αυτό. Κάποιες φυλές σκύλων με ελάχιστο έως καθόλου τρίχωμα όπως τα chihuaua, τα pincher ή κάποια σκυλιά που έχουν κουρευτεί και δεν έχουν τη γούνα τους, το χειμώνα θα πρέπει να κυκλοφορούν με παλτό, ειδικά όταν βγαίνουν βόλτα τις πολύ πρωινές ή τις πολύ βραδινές ώρες, έτσι ώστε να κρατούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η μακρόχρονη έκθεση στο ψύχος, θα πρέπει να αποφεύγεται ειδικά στις φυλές των σκύλων με κοντό τρίχωμα, όπως τα pointer, τα vizsla και τα kurzhaar, γιατί έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν όπου μετά από μεγάλη παραμονή σε ακραίο ψύχος, ο σκύλος μας έρχεται υποθερμικός και σε κατάσταση κατάπτωσης. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες φυλές δεν έχουν αρκετά παχύ τρίχωμα για να προστατεύονται από το κρύο, οπότε θα πρέπει να προσέχουν την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες. Εάν πρόκειται για κυνηγούς, θα πρέπει να μην βγάζουν τα κυνηγόσκυλα πάρα πολύ νωρίς το πρωί όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, αλλά να περιμένουν λίγο μέχρι την ανατολή του ηλίου. Επίσης, τα σκυλιά αυτά χρειάζονται καλύτερη διατροφή, υψιθερμιδική, για να δημιουργηθεί υψηλός μεταβολισμός στο ζώο που θα το βοηθήσει να αντέξει καλύτερα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Share :-
Categories: