Όλα όσα θα πρέπει να ξέρει ο νέος ιδιοκτήτης γάτας

0 Comments

GJ8Y9660Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που η προσωπικότητα και η ιδιοσυγκρασία τους ταιριάζει με τα σκυλιά, και κάποιοι άλλοι που ταιριάζουν καλύτερα με τις γάτες. Η εκπαιδευτικός Χρύσα Χατζηπαυλή μας εξηγεί τις βασικές διαφορές και μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πριν αποκτήσει την πρώτη του γάτα.Θεωρητικά, ο κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάμει ιδιοκτήτης γάτας, όμως κάποιοι άνθρωποι είναι προκατειλημμένοι γιατί έχουν στο μυαλό τους τη συμπεριφορά του σκύλου, οπότε δεν δέχονται την προσωπικότητα και την ανεξαρτησία της γάτας. Θέλουν τη γάτα να υπακούει και να τους ακολουθεί, για παράδειγμα θέλουν να πηγαίνει μαζί τους σε βόλτα όταν η γάτα είναι κουρασμένη προτιμά να ξεκουραστεί… Αυτοί οι άνθρωποι είναι καλύτερο να αποκτήσουν έναν σκύλο και όχι μιά γάτα. Ίσως, αργότερα, αφού έοχυν την πρώτη τους επαφή με έναν σκύλο, να δεχτούν να πάρουν κοντά τους καί μιά γάτα, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Οι άνθρωποι που θα ήθελαν απο την αρχή να έχουν κοντά τους μιά γάτα, είναι άνθρωποι πολυάσχολοι, που δεν έχουν πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο να αφιερώσουν στο ζώο τους, όμως θα βρουν την ώρα της ξεκούρασής τους και λίγο χρόνο για τη γάτα, είναι άνθρωποι που δέχονται την ανεξαρτησία της γάτας και που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα -λίγα- έξοδα που κοστίζει ένα μικρόσωμο ζώο (δεν κοστίζει και τόσο πολύ να συντηρείς μιά γάτα). Τα παιδιά αγαπούν πολύ τις γάτες, αν και οι μητέρες τους συχνά τα αποθαρρύνουν να τις πλησιάζουν, φοβούμενες ότι θα τους βγάλουν τα μάτια και θα τους γρατζουνίσουν. Όλα αυτά, βέβαια, είναι μύθος: η γάτα, για να κάνει επίθεση σε έναν άνθρωπο, και ιδιαίτερα σε έναν μικρό άνθρωπο, θα πρέπει να ενοχληθεί πάρα πολύ και να αισθανθεί ότι κινδυνεύει. Μόνο αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει σοβαρά, θα κάνει μιά τέτοια επίθεση, διαφορετικά δεν θα το κάνει. Μικρές γρατζουνιές και μικρά δαγκώματα, ένα αιλουροειδές είναι φυσικό να κάνει πάνω στο παιχνίδι του, όμως δεν είναι λόγος αυτός να αποθαρρυνθούμε και να επιλέξουμε να μην έχουμε κοντά μας μιά γάτα.
Επίσης, η γάτα είναι καλός καθαριστής του σπιτιού μας, έστω κι αν μπορεί να αφήνει λίγες τρίχες στη γωνία, όμως καθαρίζει το σπίτι από μικρά έντομα, κατσαρίδες, δεν επιτρέπει να πλησιάσουν στο σπίτι σαύρες, σαρανταποδαρούσες, ποντίκια. Όσο τεμπέλα και αν είναι μιά γάτα σπιτιού, πάντοτε ερεθίζεται από την κίνηση αυτών των μικρών ζώων και εντόμων και πάντα κάνει την επίθεσή της. Τον θηρευτή που κρύβει μέσα της, δεν τον ξεχνάει ποτέ.
Η γάτα είναι ήσυχο ζώο και στα πρώτα χρόνια της ζωής της δεν χρειάζεται πάρα πολλά έξοδα και χρόνο. Σε σύγκριση με έναν σκύλο, θα λέγαμε ότι ο σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για ττην εκπαίδευσή του όταν είναι μικρό κουτάβι, θέλει πιό συστηματική ιατρική φροντίδα και κινδυνεύει περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι οι ασθένειες, οι παρασιτώσεις, τα δαγκώματα, τα χτυπήματα από αυτοκίνητο, πεσίματα κλπ. Η γάτα είναι πιό ευέλικτο ζώο, χτυπά λιγότερο, αυτοτραυματίζεται λιγότερο και στα πρώτα της χρόνια σχεδόν δεν κινδυνεύει καθόλου από ασθένειες. Εάν εμβολιαστεί προληπτικά και αποπαρασιτωθεί, μπορεί να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια, τουλάχιστον για μιά δεκαετία, χωρίς καθόλου περιπέτειες με την υγεία της.
Οι ράτσες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά της γάτας, στην ομορφιά και τη μακροζωία της, αλλά, φυσικά, και στο αρχικό κόστος για την απόκτησή της. Υπάρχουν γάτες που είναι ημίαιμες αλλά προέρχονται από κάποιες ράτσες και είναι εξίσου όμορφες και ήρεμες. Οι ράτσες βοηθούν πολύ σε γάτες που πρόκειται να ζήσουν μόνο μέσα σε σπίτι, γιατί οι καθαρόαιμες γάτες είναι συνήθως πιό ήμερες, πιό προσεγγίσιμες. Στο θέμα της καλής αντοχής, δηλαδή στην προσδοκώμενη μακροζωία, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η ράτσα όσο η καλή υγεία που μπορεί να είχε η γάτα στα πρώτα χρόνια της ζωής της, τα οποία καθορίζουν και τη συνέχεια.
Οι ράτσες χωρίζονται σε μακρύτριχες, μέσου μήκους τρίχας και κοντότριχες. Υπάχουν γάτες πολύ λεπτοκαμωμένες και όμορφες όπως είναι οι μπαλινέζες και οι σιαμέζες, υπάρχουν άλλες γάτες που είναι μεγαλύτερες και φαίνονται ακόμα πιό μεγάλες από τον όγκο που τους δίνει η τρίχα τους, όπως είναι οι περσικές γάτες και οι γάτες Αγκύρας, ή οι Μέην Κουν (Maine Coon), ιδιαίτερα μεγαλόσωμες γάτες αλλά πολύ ήσυχες και αξιαγάπητες. Έπειτα, υπάρχουν αρκετές κοντότριχες ράτσες, όπως είναι η ρωσική μπλε γάτα, η αιγυπτιακή, ή εγγλέζικες ποικιλίες. Όλες τους είναι πανέμορφες και αξιαγάπηπτες και εξαρτάται από εμάς πώς θα τις χειριστούμε. Πάντως, οι περσικές -όλες οι περσικές ποικιλίες- είναι τόσο ήμερες και τόσο όμορφες που έχουν μεγαλύτερη απήχηση και περισσότερες συμπάθειες στον κόσμο. Οι μπαλινέζες και οι σιαμέζες είναι συνήθως πιό ανεξάρτητες, οπότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι λίγο πιό δύσκολες στην προσέγγιση και να μας ρίξουν καμία μικρή γρατζουνιά ή δάγκωμα εάν δεν θέλουν να τις πλησιάσουμε. Και πάλι, όμως, τίποτα δεν είναι απόλυτο, και σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται και από εμάς, από τον τρόπο προέγγισης και χειρισμού της γάτας.

Share :-
Categories: