1η παναττική έκθεση πτηνών συντροφιάς

0 Comments

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο ΕκθεσιακόGJ9Y9714 Κέντρο Περιστερίου, η πρώτη Παναττική Έκθεση Πτηνών Συντροφιάς. Ο Νίκος Μπουρλιός, ερασιτέχνης εκτροφέας και μέλος της Ε.Λ.Κ.Ε, ήταν εκεί και μας περιγράφει όσα έγιναν.

Η πρώτη αυτή έκθεση είναι μια κοινή προσπάθεια των πέντε συλλόγων της Αθήνας, της ΑΛΟΠ, του ΑΣΕΚ, της ΕΛΚΕ, του ΠΣΕΠΠ και του GPCC, με στόχο να διαδοθεί περισσότερο και να προχωρήσει η ορνιθοκουλτούρα στη χώρα μας. Κάθε χρόνο, κάθε σύλλογος κάνει τη δική του έκθεση, φέτος όμως αποφασίσαμε όλοι οι σύλλογοι να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη έκθεση, ώστε να μαζέψουμε περισσότερο κόσμο σε ένα μέρος όλοι μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν πάνω από 150 εκθέτες και περισσότερα από 2500 πτηνά, σε μια διοργάνωση πολύ μεγαλύτερη από όσες είχαν γίνει στο παρελθόν στην Ελλάδα. Πριν μερικά χρόνια αυτό θα φάνταζε ακατόρθωτο, όμως η συνεργασία έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη υποστήριξη από δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου, την ΚΛΟΥΒΟΤΕΧΝΙΚΗ και τη ΛΥΔΙΑ, οπότε σήμερα όλοι μαζί χαιρόμαστε μια έκθεση που μοιάζει να έχει βγει από τα όνειρά μας.
Με τα πτηνά που εκτίθενται στην έκθεση, ασχολούνται απλοί καθημερινοί άνθρωποι που δεν έχουν κάποια επαγγελματική σχέση με τον χώρο, απλώς αποφάσισαν κάποια στιγμή, πέρα από τα δύο καναρίνια που είχαν στο μπαλκόνι τους, να ξεκινήσουν εντελώς ερασιτεχνικά να ασχολούνται με την εκτροφή και την αναπαραγωγή τους. Ορισμένοι μπορεί να εισάγουν κάποια πουλιά από το εξωτερικό και να προχωρούν στη σταθερή και συστηματική εκτροφή.
Στην έκθεση βλέπουμε πολλά καναρίνια διαφόρων χρωμάτων και ειδών, μπορούμε να διακρίνουμε παπαγαλάκια και διάφορα εξωτικά πτηνά που είναι πολύ σπάνια και δεν μπορούμε να τα δούμε πουθενά στην Ελλάδα. Είναι μία ευκαιρία όλοι μαζί να γνωριστούμε και να δούμε καινούρια πράγματα. Για να κρίνουν τα πτηνά, έχουν έλθει ξένοι κριτές από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Όλοι τους είναι αναγνωρισμένοι κριτές από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και ιδιαίτερα έμπειροι, οπότε οι κρίσεις τους αλλά και οι συμβουλές που μας δίνουν, βοηθούν όλους εμάς τους εκτροφείς να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από εκτροφείς να βγουν από τα ελληνικά σύνορα και να συμμετάσχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπου αποκτούν χρήσιμες εμπειρίες και περισσότερες γνώσεις που βοηθούν συνολικά το επίπεδο να ανεβαίνει σιγά σιγά στην Ελλάδα.
Γενικά στη χώρα μας οι ερασιτέχνες εκτροφείς ξεκινούν από τα απλά καναρίνια, τα παρδαλά, τα λευκά, τα σκουφάτα, ενώ υπάρχει μία προτίμηση στα καναρίνια που έχουν κόκκινο χρώμα. Στους πιο προχωρημένους που συμμετέχουν σε εκθέσεις, υπάρχει προτίμηση στα κόκκινα καναρίνια, καθώς και στα καναρίνια ποζιτούρας (εμφάνισης), όπως είναι ταYorkshire ή τα Gloucester, ενώ τα τελευταία χρόνια και στα εξωτικά όπως είναι τα Gouldian Finch και τα παπαγαλάκια.
Η έκθεση είχε τα αποτελέσματα που περιμέναμε και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήλθαν πολλοί άνθρωποι για πρώτη φορά να μας δουν. Μας γνώρισαν και γράφτηκαν στους συλλόγους μας, γιατί δεν θέλουμε μόνο να έχουμε περισσότερα πτηνά στην επόμενη έκθεση, αλλά και περισσότερο κόσμο που να ασχολείται, προκειμένου να αναπτυχθούμε κι άλλο.
Την επόμενη χρονιά περιμένουμε η έκθεση να μεγαλώσει κι άλλο, όμως η ελπίδα μας είναι ότι η παναττική έκθεση θα είναι το βήμα για μία ακόμα μεγαλύτερη έκθεση, ενδεχομένως πανελλήνιας εμβέλειας, εάν καταφέρουμε να μαζευτούμε οι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα για μία από κοινού έκθεση, δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή δραστηριότητα σε πολλά μέρη της Ελλάδας και πολλοί ενεργοί σύλλογοι με πολλά μέλη εκτός Αθηνών.

Share :-
Categories: