13η & 14η Διεθνής έκθεση μορφολογίας στη Σύρο

0 Comments

Η πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Όμιλου Κυνόφιλων Σύρου, για 7η συνεχή χρονιά φέτος, έγινε πλέον και διεθνής, ενώ σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν και ο αγώνας Agility που συγκέντρωσε πολλές συμμετοχές και προσέφερε θέαμα και διασκέδαση στους θεατές. Ο Λυκούργος Ζουμπουλίδης μας μεταφέρει το κλίμα από μια ακόμα πολύ επιτυχημένη διοργάνωση.

Η καλοκαιρινή έκθεση μορφολογίας της Σύρου είναι το καθιερωμένο πλέον ετήσιο ραντεβού των κυνόφιλων που συνδυάζουν την αγάπη τους για τα σκυλιά με καλοκαιρινές διακοπές σε έναν πανέμορφο τόπο. Μετά από έξι χρόνια προσπάθειας για όλο και καλύτερες διοργανώσεις, η Σύρος δικαίως απέκτησε και ημερομηνία CACIB για την πρώτη διεθνή έκθεση που ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, παράλληλα με την Εθνική έκθεση που διεξήχθη στις ίδιες ημερομηνίες. Βραδινές και οι δύο εκθέσεις, τόσο για να αποφύγουμε την καλοκαιρινή ζέστη όσο και για την ωραία βραδινή γιορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, ενώ οι συμμετοχές έφτασαν τις 150 με το απίστευτο γεγονός της συμμετοχής 50 σκύλων από το εξωτερικό! Βοήθησε το γεγονός ότι μια εβδομάδα νωρίτερα είχε άλλη διεθνή έκθεση ο Κυνοφιλικός Όμιλος Ελλάδος, οπότε οι ξένοι χειριστές το συνδύασαν για να μείνουν και να κάνουν και ολιγοήμερες διακοπές στη Σύρο.

Οι κριτές ήταν ο Rafael Malo Alcrudo από την Ισπανία, ο Rune Fagerstrom από τη Φινλανδία, ο Dr Ferdinando Asnaghi από την Ιταλία, καθώς και η Δάφνη Καριοφύλλη και ο Γιώργος Κωστόπουλος από την Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς συμμετοχές έφεραν πολύ αξιόλογα σκυλιά από διάφορες φυλές, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα. Έτσι, οι εκθέσεις μορφολογίας ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία, με την πολύτιμη συμβολή και των πολυάριθμων και ιδιαίτερα πρόθυμων και αποτελεσματικών εθελοντών που ήταν και αυτοί που στήριξαν με την παρουσία και το έργο τους την επιτυχία του κυνοφιλικού διημέρου.

Όμως, σημαντική καινοτομία για φέτος ήταν η παράλληλη διοργάνωση και του 1ου αγώνα Agility της Σύρου, γεγονός που έδωσε ξεχωριστό θέαμα προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών θεατών. Ας σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με τις εκθέσεις μορφολογίας που κατά κανόνα απευθύνονται στους πιό “ειδικούς”, τόσο σε επίπεδο συμμετεχόντων όσο και θεατών, στους αγώνες Agility το θέαμα είναι πιό εύκολο στην παρακολούθηση ακόμα και από τον περιστασιακό θεατή, αφού είναι και πολύ διασκεδαστική η παρακολούθηση της προσπάθειας ενός σκύλου και ενός χειριστή οι οποίοι πρέπει να συνεργαστούν τέλεια και να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αθλητική δραστηριότητα. Για όσους δεν έχουν δει ποτέ αγώνα Agility, θα λέγαμε ότι η γενική του μορφή μοιάζει πολύ με τον αγώνα υπερπήδησης εμποδίων της αγωνιστικής ιππασίας: όπως και στην ιππασία, υπάρχει ένας στίβος με διάφορα είδη εμποδίων τα οποία και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει το ζευγάρι των συμμετεχόντων με τη σωστή σειρά και στον μικρότερο δυνατό συνολικό χρόνο. Ειδικά για τα σκυλιά, εκτός από τα κλασικά εμπόδια υπερπήδησης υπάρχουν και κάποια τεχνητά τούνελ καθώς και κάποια εμπόδια που παίρνουν κλίσεις όπως η τραμπάλα, οπότε η διαδρομή έχει διαφόρων ειδών δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σκύλος σε άριστη συνεργασία με τον χειριστή ώστε να μην χάσει τη σωστή ροή της διαδρομής αλλά και να κάνει τον μικρότερο δυνατό χρόνο χωρίς να ρίξει εμπόδιο. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο και θεαματικό παιχνίδι που παίζουν πολλοί σκύλοι, ο καθένας στην κατηγορία του και σύμφωνα με τις διαστάσεις του, ενώ επιτρέπεται η συμμετοχή και στα ημίαιμα, δεν είναι μόνο για τα καθαρόαιμα όπως οι εκθέσεις μορφολογίας. Το Agility είναι κάτι που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη στην Ελλάδα, αφού προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερες συμμετοχές, οπότε περιμένουμε τα επόμενα χρόνια να γνωρίσει ακόμα περισσότερη ανάπτυξη όσο οι ελληνικές συμμετοχές ξεκινούν να βγαίνουν σε διεθνείς αγώνες του εξωτερικού, αποκτώντας εμπειρίες και φέρνοντας πίσω περισσότερη τεχνογνωσία.

 

Share :-
Categories: