Γαλλικό μπουλντόγκ: μια δραστήρια και διασκεδαστική παρέα

0 Comments

GJ8Y7398Η Ηρώ Βαούτση μας περιγράφει την καθημερινότητά της με τον Μάφιν, ένα γαλλικό μπουλντόγκ δυόμισι ετών με αρκετά διασκεδαστική και σίγουρα ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Ο Μάφιν είναι ένα γαλλικό μπουλντόγκ δυόμισυ ετών, πλησιάζει τα τρία, και η συμβίωση μαζί του είναι αρκετά διασκεδαστική εμπειρία. Δεν τον επέλεξα στην τύχη, γνώριζα καλά τη συγκεκριμένη ράτσα αφού μου άρεσαν πάρα πολύ τα χαρακτηριστικά αυτών των σκύλων, οπότε είχα αποφασίσει ότι εάν ποτέ αποκτούσα κατοικίδιο ζώο θα ήταν σίγουρα ένα τέτοιο. Όταν τον πήρα, ήταν δύο μηνών. Τον έβαλα στο αυτοκίνητο και ήταν πολύ ήσυχος, καθόταν και προσπαθούσε να επεξεργαστεί το περιβάλλον του, όταν όμως φτάσαμε στο σπίτι, βρέθηκε σε έναν πολύ μεγάλο χώρο, δεν ήξερε πού να πάει, ήταν πολύ περίεργος, άρχισε να γυρνάει και να ψάχνει κάθε γωνιά του σπιτιού. Εννοείται ότι αμέσως έκανε τις πρώτες ζημιές, αλλά γρήγορα συνήθισε. Κοιμόταν πολλές ώρες και γενικά ήταν ήσυχος, όμως ήθελε πάντα να ξαπλώνει και να ακουμπάει πάνω μας, ήθελε να έχει την επαφή μαζί μας.
Το πρώτο πράγμα που με κέρδισε στην αρχή ήταν τα αυτιά του, γιατί είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο της ράτσας, τα αυτιά – νυχτερίδα. Όμως, εκτός από την αστεία όψη, ο Μάφιν έχει και πολύ αστεία προσωπικότητα. Όταν ήταν ακόμα κουτάβι, ένα από τα πολύ αστεία που έκανε ήταν ότι όταν ήθελε να πηδήξει στον αέρα, αντί να σηκωθεί στα δύο πόδια όπως κάνουν οι περισσότεροι σκύλοι, αυτός σηκωνόταν και με τα τέσσερα, οπότε έκανε σαν λαγός! Ήταν πολύ παιχνιδιάρης από μικρός, του άρεσε πολύ να τον κυνηγάς μέσα στο σπίτι (γιατί ζει σε διαμέρισμα), ενώ πάντα του άρεσε να τρέχει σαν βολίδα, να φρενάρει απότομα και να αλλάζει πορεία τρέχοντας και πάλι. Και να ήθελες να τον σταματήσεις, όταν ξεκίναγε να τρέχει ήταν αδύνατον. Αρκετές ώρες της ημέρας είναι έτσι, αεικίνητος, όμως έχει και κάποιες ώρες που του αρέσει να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται, κυρίως μετά τη βραδινή βόλτα. Ακόμα και τότε, όμως, έχει την ανάγκη να σε βλέπει, να σε ακουμπάει, να ασχολείσαι μαζί του, γενικά αποζητά την προσοχή και προσπαθεί πάντα να σου τραβάει την προσοχή. Μπορεί εσύ να έχεις γυρίσει κουρασμένος από τη δουλειά σου και να θέλεις να ξεκουραστείς για λίγο, εκείνος όμως θα απαιτήσει εκείνη τη στιγμή να του δώσεις σημασία και να σηκωθείς για να παίξεις μαζί του. Εκτός από την αστεία φάτσα και τις αστείες εκφράσεις που παίρνει, ένα ακόμα κωμικό στοιχείο είναι και οι ήχοι που βγάζει για να σου τραβήξει την προσοχή. Εάν κάτσεις να φας, δεν θα σου γαυγίσει για να ασχοληθείς μαζί του, όμως θα αρχίσει να βγάζει παράξενους ήχους – μερικές φορές, για παράδειγμα, κάνει σαν τρένο. Είναι αυτός ο τρόπος του για να σου πει “τώρα ασχολήσου μαζί μου”. Επίσης, ροχαλίζει πάρα πολύ, δεν μπορείς να κοιμηθείς αν σε ενοχλεί ο ήχος. Από την άλλη, πάντως, ενώ πάντα θέλει την προσοχή και πάντα θέλει να ασχολείσαι μαζί του, καταλαβαίνει πότε να σταματήσει. Αν δει ότι υπάρχει κάποια νευρικότητα στο σπίτι ή εάν είσαι πάρα πολύ κουρασμένος και έχει περάσει η ώρα, θα έρθει και θα κάτσει δίπλα σου ήσυχος, απλώς σε λίγη ώρα θα κάνει κάποιον ήχο που υποδηλώνει παράπονο, θα σου πει ότι “είμαι κι εγώ εδώ”.
Ως ράτσα γενικά, χρειάζεται γυμναστική, τρέξιμο και παιχνίδι, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό γιατί κουράζεται και εξαντλείται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου παρουσιάζει και δυσκολίες με την αναπνοή του.
Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι αρκετά γνωστά στη χώρα μας, οι περισσότεροι τα αναγνωρίζουν, όμως μακράν τη μεγαλύτερη εντύπωση την κάνουν στα παιδιά, τα οποία ξετρελαίνονται. Επειδή είναι ένας μικρόσωμος σκύλος, το μέγεθός του ταιριάζει πολύ στα μικρά παιδιά που το βλέπουν στο ίδιο ύψος και δεν φοβούνται. Ο Μάφιν δεν έχει μεγαλώσει με μικρά παιδιά και δεν τα έχει συνηθίσει, οπότε όταν τα συναντά του φαίνεται πολύ περίεργο ότι υπάρχουν τόσο μικροί άνθρωποι στο δικό του μέγεθος, οπότε παίζει μαζί τους με πολλή προσοχή και τα αφήνει να του κάνουν ό,τι θέλουν.
Τα γαλλικά μπουλντόγκ δεν είναι για ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά τους. Είναι σκυλιά που μπορούν να μείνουν μόνα τους για αρκετές ώρες της ημέρας όταν λείπει το αφεντικό τους σε δουλειές, όμως μετά χρειάζονται αντίστοιχα πολλές ώρες προσοχής και αυτό είναι κάτι που το ζητούν από μόνα τους τα σκυλιά αυτά. Δένονται πάρα πολύ με το αφεντικό τους και θέλουν να είναι συνέχεια μαζί τους, κι επιζητούν την επαφή και την προσοχή. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ένα τέτοιο σκυλί είναι για ανθρώπους που είναι δεμένοι με τα ζώα, τους αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια και έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν. Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι πάρα πολύ δοτικό, δίνει πολλή αγάπη στον ιδιοκτήτη του, όμως αποζητά τα χάδια και την προσοχή σε αντίστοιχο βαθμό. Επιπλέον, απαιτεί προσοχή και κτηνιατρική παρακολούθηση ώστε να αποφύγει κάποιες ευαισθησίες και κάποια συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν, οπότε δεν είναι για ανθρώπους αδιάφορους και χωρίς αρκετό ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι από τα σκυλιά που τα αφήνεις όλη μέρα ξαπλωμένα σε έναν καναπέ. Αρκετοί τα μπερδεύουν με τα Αγγλικά Μπούλντογκ με τα οποία συγγενεύουν, τα οποία είναι πιο αργοκίνητα και προτιμούν να κοιμούνται παρά να πηγαίνουν βόλτα. Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι ακριβώς το αντίθετο.

Share :-
Categories: