22η και 23η Έκθεση Γάτας, 18-19 Ιανουαρίου 2014

0 Comments

GJ8Y1647Με αφορμή την 22η και 23η Έκθεση Γάτας που έγινε στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Νεκταρία Φούντου, μας δίνει μια συνολική εικόνα της κατάστασης στη χώρα μας σε επίπεδο γατοφιλίας.

Με την υποστήριξη της Royal Canin πραγματοποιήθηκε η 22η & 23η Έκθεση Γάτας στο Προθερμαντήριο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης του Τάε-Κβο-Ντο στο Φάληρο, το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Ιανουαρίου 2014, στην οποία παρευρέθησαν εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως πάντα, στις διοργανώσεις του ΕΟΓ, ήλθαν έμπειροι κριτές από το εξωτερικό για να κρίνουν τις διαγωνιζόμενες γάτες, σε μία διοργάνωση που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ομίλου. Ο Ελληνικός Όμιλος Γάτας ιδρύθηκε το 1995 και ξεκίνησε με δειλά βήματα να αναπτύσσει τη γατοφιλία στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει σημαντικότατη πρόοδος, αφού πλέον το 2014 φτάσαμε να διαγωνίζονται 260 γάτες, πολύ μεγάλη αύξηση αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε με 50-60 γάτες στις πρώτες μας διοργανώσεις και με συνεχή ανοδική πορεία φτάσαμε μέχρι εδώ. Το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ, φτάσαμε να έχουμε εκθέσεις που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ η ανταπόκριση και από τον απλό κόσμο είναι πολύ μεγάλη. Περισσότερα από 1500 άτομα είχαν περάσει μόνο την πρώτη μέρα της έκθεσης, με ακόμα περισσότερους να συρρέουν το μεσημέρι της Κυριακής σε μια διοργάνωση που δεν απευθυνόταν μόνο στους «ειδικούς» αλλά και στους απλούς γατόφιλους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν και τις γάτες που προσφέρονταν δωρεάν για υιοθεσία από τις οργανώσεις προστασίας. Από τις διάφορες φυλές που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, αυτές που έκαναν περισσότερη εντύπωση (χωρίς να αδικούμε και όλες τις υπόλοιπες, φυσικά), ήταν η άτριχη Σφίγγα και η μεγαλόσωμη Maine Coon.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, όμως, ότι η γατοφιλία στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια: ενώ κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι η γάτα είναι απλώς ένα ζώο που κυκλοφορεί στην αυλή και κυνηγάει τα ποντίκια, σιγά σιγά αρχίζει να θεωρείται όλο και περισσότερο ένα κανονικό κατοικίδιο ζώο που θέλει προσοχή, φροντίδα και περιποίηση. Παλιότερα στην Ελλάδα ήξεραν μόνο τις σιαμέζες, τις περσικές και τις γάτες Αγκύρας, όμως τώρα δημιουργούνται όλο και περισσότερα εκτροφεία και οι γνώσεις του κοινού είναι πολύ περισσότερες. Έχουμε ελληνικά εκτροφεία που βγάζουν ragdoll, περσικές, νορβηγικού δάσους, τις Maine Coon, Βιρμανίας, βρετανικές κοντότριχες, οπότε το μέλλον στην Ελλάδα εξελίσσεται όλο και καλύτερα.

Share :-
Categories: