Γάτα Burmese

0 Comments

Εάν επιθυμείτε μία γάτα που να είναι προσκολλημένη μαζί σας κάθε λεπτό της ημέρας, μία φυλή με προσωπικότητα που να μοιάζει πολύ με αυτή του σκύλου, τότε η Burmese είναι η καταλληλότερη, όπως μας εξηγεί η εκτροφέας Εύα Καψάλη.

H φυλή αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 1930 όταν ο Dr Joseph Thompson έφερε μια γάτα από τη Βιρμανία στον κλασικό καφέ χρωματισμό και τη ζευγάρωσε με μια γάτα Σιάμ. Έτσι, απομονώθηκε σταδιακά το γονίδιο που προκαλεί αυτό το ομοιογενές καφέ χρώμα και πλέον έγινε μια νέα φυλή, η γάτα Burmese (Burma ή Βιρμανία, το παλιότερο όνομα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας που σήμερα ονομάζεται Μιανμάρ). Στην αρχή είχε μόνο τον καφέ χρωματισμό, όμως όσο περνούσαν τα χρόνια, οι αποδεκτοί χρωματισμοί έφτασαν τους δέκα (κόκκινο, λιλά, μπλε, μπεζ,  choco, brown, μπλε ταρταρούγα, καφέ ταρταρούγα, choco ταρταρούγα και λιλά ταρταρούγα). Στην πορεία, η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από διεθνείς ομοσπονδίες γάτας οπότε και συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας και μπορεί να κατακτήσει τους τίτλους και τις διακρίσεις των εκθέσεων.

Η συγκεκριμένη φυλή είναι μάλλον άγνωστη στην Ελλάδα αφού οι πρώτες προσπάθειες εκτροφής ξεκίνησαν πάρα πολύ πρόσφατα. Πριν δυόμισυ χρόνια ήλθε ο συγκεκριμένος γάτος από τη Βουδαπέστη, από ένα από τα καλύτερα εκτροφεία του κόσμου για τη συγκεκριμένη φυλή. Προέρχεται από πολύ καλές γραμμές αίματος και ως προς τη μορφολογία αλλά και ως προς τον χαρακτήρα, ενώ οι γονείς του έχουν κατακτήσει πολλούς τίτλους σε διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας.

Η φυλή είναι πάρα πολύ ανθρωποκεντρική, πολύ χαδιάρικη, είναι από τις γάτες που τους αρέσουν τα χάδια και η συνεχής ανθρώπινη επαφή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ανεκτική στα χάδια σε ολόκληρο το σώμα, ακόμα και στην κοιλιά που οποιαδήποτε άλλη γάτα δεν αισθάνεται τόσο άνετα. Έτσι ακριβώς συμπεριφέρεται και ο συγκεκριμένος γάτος, ως άριστο παράδειγμα των χαρακτηριστικών της φυλής: κοιμάται κάθε βράδυ με τους ιδιοκτήτες του πάνω στο κρεβάτι, ενώ διαρκώς επιζητά την ανθρώπινη παρέα και επαφή.

Είναι πολύ κοινωνικός με άλλες γάτες και ποτέ δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα κυριαρχίας, ενώ δεν είναι δύσκολος και επιλεκτικός στο φαγητό του, τρώει κανονικά το φαγητό του χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Η μοναδική πιθανή πηγή προβλημάτων είναι η έλλειψη της ανθρώπινης παρουσίας, αφού οι συγκεκριμένες γάτες δεν είναι από αυτές που μπορούν να κάτσουν μόνες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν ο ιδιοκτήτης λείπει για πολλές ώρες από το σπίτι, η γάτα αυτή σιγά σιγά πέφτει ψυχολογικά, σε σαφέστατη αντίθεση με άλλα είδη γάτας που είναι εντελώς ανεξάρτητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη φυλή δεν προτείνεται σε ανθρώπους που λείπουν συχνά από το σπίτι τους και έχουν βεβαρημένο ή ασταθές πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους. Κατά τα άλλα, όμως, είναι γάτες ήρεμες, ήσυχες και ιδιαίτερα βολικές σε κάθε δραστηριότητα- για παράδειγμα, μαθαίνουν εύκολα και αδιαμαρτύρητα να βγαίνουν βόλτα με λουρί σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, ακόμα και στην παραλία μέσα στην πολυκοσμία. Όσο βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους και δέχονται την προσοχή και τα χάδια τους, δεν έχουν κανένα άλλο πρόβλημα και δεν εμφανίζουν καμία άλλη παραξενιά, απλώς δεν θέλουν να τις αφήνουμε μόνες τους.

Το τρίχωμά τους είναι μεταξένιο, πάρα πολύ απαλό και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απώλεια τριχώματος (ελάχιστη μόνο το καλοκαίρι λόγω ζέστης). Για να διατηρούν την μεταξένια και απαλή τρίχα, το πιό σημαντικό είναι η καλή ποιότητα της διατροφής, ενώ δεν έχουν παραπάνω απαιτήσεις σε βούρτσισμα από όσο μια κανονική γάτα. Επιπλέον, δέχονται εύκολα το μπάνιο γιατί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το νερό και χαίρονται το παιχνίδι και την επαφή με τον ιδιοκτήτη τους.

Στην Ελλάδα οι γάτες αυτές είναι ελάχιστες, πρέπει να υπάρχουν γύρω στις 10 τέτοιες γάτες σε χέρια ιδιοκτητών αλλά έχει ήδη ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια οργανωμένης εκτροφής. Στο εξωτερικό, η φυλή αυτή είναι πιό δημοφιλής στην Ευρώπη και στην Αυστραλία και λιγότερο στην Αμερική. Ο συγκεκριμένος τύπος Burmese είναι η “ευρωπαϊκή Burmese”, ενώ υπάρχει και η “αμερικάνικη Burmese”, η οποία έχει την ίδια καταγωγή αλλά λίγο διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. Η αμερικάνικη είναι λίγο πιό συμπαγής σε κατασκευή, έχει λίγο πιό στρογγυλά μάτια, λίγο πιό μικρά αυτιά, δεν έχει τόσο έντονα χαρακτηριστικά όσο η ευρωπαϊκή Burmese. Στα θέματα υγείας, υπάρχουν δύο γενετικές παθήσεις που εξετάζουν οι εκτροφείς (στέλνοντας δείγματα για ανάλυση σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού) ώστε να γεννιούνται υγιή γατάκια: η μια είναι η επεισοδιακή υποκαλιαιμία η οποία εξετάζεται γενετικά ώστε να απορρίπτονται οι γεννήτορες που είναι ασθενείς, ενώ οι γεννήτορες που δεν είναι ασθενείς αλλά είναι φορείς, θα πρέπει να ζευγαρώσουν με γεννήτορα που είναι αρνητικός. Η δεύτερη είναι μια  νευρολογική ασθένεια (gangliosidosis) η οποία είναι πολύ σοβαρή και τελικά θανατηφόρα, όμως επίσης μπορεί να προβλεφθεί και να αποκλειστεί εάν έχουμε εξετάσει γενετικά τους γεννήτορες πριν από κάθε γέννα.

Για τις αμερικάνικες Burmese υπάρχει μια επιπλέον πάθηση που έχει να κάνει με μια κρανιοεγκεφαλική δυσπλασία που ονομάζεται Burmese Head Defect, όμως αυτό παρουσιάζεται σε πολύ συγκεκριμένες γραμμές και οι εκτροφείς έχουν απομονώσει τα συγκεκριμένα γονίδια απορρίπτοντας γάτες από την εκτροφή, οπότε πλέον οι γάτες που γεννιούνται από υπεύθυνους εκτροφείς έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων.

Share :-
Categories: