Κόλεϊ: Το πανέξυπνο σκωτσέζικο τσοπανόσκυλο


Κόλεϊ: Το πανέξυπνο σκωτσέζικο τσοπανόσκυλο
0 Comments

Το κόλεϊ είναι ένα πανέμορφο αλλά και πανέξυπνο τσοπανόσκυλο μεσαίου μεγέθους που μπορεί να παίξει εξίσου καλά, είτε τον πρωτεύοντα ρόλο του σκύλου εργασίας, είτε τον ρόλο ενός εξαιρετικού σκύλου συντροφιάς όπως μας εξηγεί ο χορογράφος Πάνος Μεταξόπουλος.

Ο Τάρας είναι ένα αρσενικό κόλεϊ 2 ετών και 2 μηνών με το οποίο έχουμε γίνει αχώριστοι. Το κόλεϊ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση σκύλου, γιατί δεν έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού σκύλου: δεν κυνηγάει, δεν κάνει φασαρία, δεν θα σε πειράξει και δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ. Σε δύο χρόνια που ζούμε μαζί, το μόνο κακό που έκανε μια φορά ήταν εντελώς κατά λάθος: βουτήχτηκε σε έναν κουβά με βρωμόνερα που ήταν στο μπαλκόνι και μετά μπήκε μέσα στο σπίτι και το έκανε χάλια και τρόμαξε μετά επειδή δεν κατάλαβε γιατί τον κυνήγαγα να βγει έξω.

Κοιμάται δίπλα μου, τρώει δίπλα μου, όπου πηγαίνω είναι πάντα δίπλα μου, είμαστε περίπου 24ήμισυ ώρες το 24ωρο μαζί! Όμως, έτσι πρέπει, γιατί αν είναι να πάρεις ένα σκυλάκι και να το αφήσεις μόνο του στο σπίτι, καλύτερα να μην το πάρεις καθόλου. Ο συγκεκριμένος σκύλος, πάντως, δεν είναι για κάποιον που θέλει έναν επιθετικό σκύλο, ούτε για κάποιον που θέλει να αναδεικνύεται μέσω του σκύλου του και να παριστάνει ότι είναι κάτι διαφορετικό… Όμως, είναι καταπληκτική επιλογή για κάποιον που θέλει πραγματικά να επικοινωνεί με τον σκύλο του.

Δεν είναι σκυλί που ζει τελείως στον κόσμο του, σκύλος είναι και μπορεί να αντιδράσει σε μια γάτα ή να ορμήσει αν του πεις να είναι πιο θετικός, όμως η βάση του χαρακτήρα του δεν είναι αυτή. Ειδικά μάλιστα ο συγκεκριμένος, έχει ένα εξαιρετικό προσόν: δεν γαβγίζει και δεν ακούγεται καθόλου, παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Αν δει κάποιον που συμπαθεί μπορεί να γαβγίσει λίγο από τη χαρά του, όμως δεν είναι ο σκύλος που θα ενοχλεί και θα ακούγεται όλη μέρα. Είναι ένας σκύλος εξαιρετικά βολικός και ευπροσάρμοστος στον δικό μας τρόπο ζωής, σε αντίθεση με άλλες φυλές που απαιτούν να προσαρμοστείς εσύ στον δικό τους τρόπο ζωής. Εννοείται ότι είναι πολύ ήρεμος και φιλικός με όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, αφού επιπλέον τον βοηθάει και η εξωτερική του εμφάνιση που αποπνέει καλοσύνη. Του αρέσουν τα παιχνίδια και έχει πάντα όρεξη να παίξει.

Για την εκπαίδευσή του εμπιστεύτηκα τον Ηλία Κανέλλο, όμως δεν θα πω “τον εκπαίδευσα” γιατί ούτε και στον Ηλία αρέσει αυτή η λέξη: στην πραγματικότητα, αυτό που έκανε ήταν να μας βοηθήσει να έλθουμε πιο κοντά και να βρούμε τρόπους επικοινωνίας και κυρίως να μπορέσω εγώ να καταλάβω καλύτερα τον Τάρας. Να μπορέσει να με καταλάβει καλύτερα ο σκύλος μου, δεν είναι τόσο εύκολο, όμως το να καταλαβαίνω εγώ τον σκύλο μου και να μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο που σκέφτεται και αντιδράει είναι πιο εύκολο και πολύ σημαντικό. Όσο “εκπαιδευόμαστε” μαζί τόσο ερχόμαστε όλο και πιο κοντά και αυτή είναι μια “μαγική” εμπειρία. Αυτό μας βοηθά να περνάμε πολύ ωραία στην καθημερινότητά μας και για εμένα η συμβίωση αυτή είναι τρομερά αγχολυτική. Αν θέλετε να μην έχετε άγχος, κάντε ένα μάθημα χορού και πάρτε έναν τέτοιο σκύλο!

Είναι όλα τέλεια; Αν δεν είχε τόση τρίχα, ίσως και να ήταν… Είναι φυσιολογικό, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά αφήνουν τρίχες παντού και όσο πιο πολλές και μακριές έχουν, τόσο περισσότερες αφήνουν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει όποιος θέλει να πάρει ένα τέτοιο σκυλί και να είναι προετοιμασμένος από πριν, γιατί τα κόλεϊ αφήνουν παντού πολλή τρίχα. Πάντως, η τρίχα του ίσως είναι καλύτερη από την τρίχα του κοντότριχου, γιατί η σκληρή και κοντή τρίχα καρφώνεται παντού και είναι δύσκολο να την καθαρίσεις, ενώ τουλάχιστον η τρίχα του κόλεϊ είναι αρκετά πιο εύκολη στο καθάρισμα. Η μακριά τρίχα απαιτεί και τακτικό χτένισμα σχεδόν κάθε μέρα ώστε να μην μαζεύει κόμπους, κατά τα άλλα όμως δεν έχω αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα στο θέμα της περιποίησης ή της υγείας. Λίγη προσοχή χρειάζεται στην τροφή του, γιατί αν υποκύπτεις στον πειρασμό να του δίνεις συνέχεια πράγματα να τρώει επειδή σε κοιτάζει με παραπονεμένο ύφος, αντιμετωπίζει μικροπροβλήματα διάρροιας ή αδιαθεσίας. Όμως, εάν δεν ξεφεύγεις και δίνεις αυστηρά μετρημένη ποσότητα ξηράς τροφής καλής ποιότητας, ο σκύλος είναι πάντα υγιής και χαρούμενος.

Share :-
Categories: