Aσφαλιστικά προγράμματα για καταστήματα & κτηνιατρεία

0 Comments

GJ9Y3107 copyΟ μεσίτης ασφαλειών Νίκος Φίλης μας επισημαίνει ότι η ασφαλιστική κάλυψη μιάς επιχείρησης είναι ακόμα πιό απαραίτητη σε εποχές οικονομικής κρίσης όπου ο τραπεζικός δανεισμός δεν θα μας βοηθήσει σε μιά δύσκολη στιγμή.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όλοι μας έχουμε την τάση να λειτουργούμε περιοριστικά σε σχέση με τις δαπάνες μας. Έτσι, όλοι οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν με κάθε τρόπο τα κόστη και τα πάγια έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής τους, οπότε είναι φυσιολογικό να παρατηρείται η ίδια τάση και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπου οι δαπάνες για την κάλυψη διαφόρων κινδύνων γίνεται όλο και μικρότερη. Αρκετοί μικροί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες λοιπές υποχρεώσεις τους, αφήνουν πίσω την ασφάλισή τους, με αποτέλεσμα η επιχείρησή τους να είναι πλέον ασφαλισμένη για πολύ μικρά ποσά, να είναι δηλαδή υποασφαλισμένη, ή ακόμα και να είναι εντελώς ανασφάλιστη. Όπως όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο κίνδυνος για την μακροημέρευση της επιχείρησής μας είναι ακόμα μεγαλύτερος, ακριβώς επειδή λιγοστεύουν πλέον οι εναλλακτικές λύσεις. Εάν προκύψει κάποιος ασφαλιστικός κίνδυνος και απασχολήσει την επιχείρηση, είναι πολύ δύσκολο για τον επιχειρηματία να απευθυνθεί σε κάποια τράπεζα ώστε να καλύψει με έκτακτο δανεισμό το πρόβλημα και να αντικαταστήσει π.χ. το εμπόρευμα που χάθηκε ή να καταφέρει να καλύψει έγκαιρα τις απαιτήσεις των πελατών του ή και των προμηθευτών του. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι ακόμα πιό σημαντική η ασφάλεια που παρέχει η κατάλληλη κάλυψη, για την οποία ο επιχειρηματίας μπορεί να απευθυνθεί σε έναν μεσίτη ασφαλειών ώστε να αναζητήσει την καλύτερη λύση για την ανάγκη του.
Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο μεσίτης ασφαλίσεων είναι υποχρεωμένος να αναλύσει τις ιδιαιτερότητες του κάθε πελάτη και της κάθε επιχείρησης και να βρει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα συγκρίνοντας τα προγράμματα από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς, αφού ο μεσίτης ασφαλειών εξ ορισμού και βάσει και του νόμου που ρυθμίζει τα σχετικά ζητήματα, εκπροσωπεί τον πελάτη, δηλαδή τον ασφαλισμένο (σε αντίθεση με τον ασφαλιστικό σύμβουλο ή ασφαλιστικό πράκτορα οι οποίοι εκπροσωπούν μιά ή περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες). Άρα, ο μεσίτης έχει υποχρέωση βάσει του νόμου -αλλά και επαγγελματικό όφελος ο ίδιος- να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του πελάτη του, γιατί έτσι εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του στην αγορά.
Μπαίνοντας λίγο παραπάνω στις λεπτομέρειες του κλάδου των pets, θα παρατηρούσαμε κατ’αρχάς ότι οποιοσδήποτε επαγγελματίας προσφέρει υπηρεσίες, είναι εκτεθειμένος σε διάφορους κινδύνους, με διάφορες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, ένας κτηνίατρος έχει κάποιους επιπλέον κινδύνους πέρα από αυτούς που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης καταστήματος, αφού προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες ενώ στο ιατρείο του μπαινοβγαίνουν διαρκώς ζώα κάθε είδους. Ο αστικός κίνδυνος από οτιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει, ασφαλίζεται εύκολα και με αρκετά προσιτό κόστος, ώστε να είναι κανείς ήσυχος σε κάθε περίπτωση. Ενδεικτικά θα λέγαμε ότι για ασφαλιζόμενο κίνδυνο αστικής ευθύνης της τάξεως των 90-100.000 ευρώ κατ’έτος, τα ασφάλιστρα μπορεί να είναι κοντά στα 300-350 ευρώ κατ’έτος, ενώ με άλλα 70-80 ευρώ κατ’ έτος καλύπτει και τη νομική του προστασία σε απαιτήσεις που μπορεί να εγειρθούν σε θέματα σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματός του. Επιπλέον, ο κτηνίατρος έχει επενδύσει σε κάποιον ακριβό εξοπλισμό ο οποίος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ιατρείου του. Σε έναν νέο κτηνίατρο, ο εξοπλισμός αυτός πολύ συχνά οφείλεται, όμως ακόμα κι αν έχει ήδη εξοφληθεί, ο εξοπλισμός αυτός είναι δύσκολο να αντικατασταθεί εάν συμβεί κάτι. Η ασφαλιστική κάλυψη για φωτιά, κλοπή αλλά και βλάβες από βραχυκυκλώματα ή υπερτάσεις του δικτύου μπορεί να είναι π.χ. γύρω στα 170 ευρώ ετησίως για αξία εξοπλισμού 50.000 ευρώ και αξία οικοδομής 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και αποζημιώσεις για καθαρισμό, φύλαξη, πιθανή προσωρινή μετεγκατάσταση καθώς και απώλεια εισοδήματος για όσες ημέρες μείνει κλειστό το ιατρείο.
Όσο για τους ιδιοκτήτες των pet shops και των επιχειρήσεων κάθε είδους, αυτοί ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους και τα ρίσκα της καθημερινότητας, με επενδύσεις που “τρέχουν” και ανακυκλώνονται διαρκώς μέσα σε μιά ασταθή και απρόβλεπτη αγορά. Μιά εμπορική επιχείρηση έχει δεσμευμένα κεφάλαια κυρίως στο εμπόρευμα στην αποθήκη της, οπότε αυτό είναι που κυρίως πρέπει να προστατευτεί ώστε να εξασφαλιστεί η μακροημέρευση της επιχείρησης. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει διάφορα ανταγωνιστικά πακέτα για την κάλυψη της περιουσίας της επιχείρησης έναντι όχι μόνο κλοπής αλλά και κάθε είδους καταστροφής από οποιαδήποτε αιτία, μέσα στα οποία πολύ συχνά προσφέρονται μαζί και άλλες καλύψεις όπως η αστική ευθύνη έναντι των πελατών. Ένα μικρό κατάστημα με εμπόρευμα 10.000 ευρώ καλύπτεται πλήρως από κλοπή, φωτιά, έκρηξη, τρομοκρατικές ενέργειες και άλλους κινδύνους με μόλις 45 ευρώ ανά έτος, ποσό πραγματικά ασήμαντο εάν συγκριθεί με την ασφάλεια σε μιά δύσκολη στιγμή. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα από τον τελευταίο εξάμηνο είναι ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε ανοίξει ένα καινούριο κατάστημα, με συνολικό κίνδυνο εξοπλισμού και εμπορευμάτων κοντά στις 100.000 ευρώ, το οποίο το είχε ασφαλίσει έναντι κινδύνου κλοπής, φωτιάς και πλημμύρας με 250 ευρώ ανά έτος. Έτυχε λοιπόν, όπως δυστυχώς τυχαίνει σε αρκετούς μικρούς επιχειρηματίες, να γίνει στόχος διαρρηκτών οι οποίοι του αφαίρεσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων του, ζημιά υπό άλλες συνθήκες καταστροφική. Ο συγκεκριμένος, όμως, μέσα σε δύο μήνες αποζημιώθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία, αντικατέστησε το εμπόρευμά του και ήδη έχει ξαναξεκινήσει την λειτουργία του κανονικά, παραμένοντας, μάλιστα, ασφαλισμένος για τους υπόλοιπους κινδύνους (πλημμύρας και φωτιάς) για την υπόλοιπη διάρκεια του ασφαλιστήριου συμβολαίου του. Δεν χρειάζεται να πούμε τί θα είχε συμβεί εάν ο συγκεκριμένος είχε προτιμήσει να μείνει ανασφάλιστος προκειμένου να εξοικονομήσει το -ασήμαντο, συγκρινόμενο με τον συνολικό ετήσιο τζίρο της επιχείρησής του- ασφάλιστρο.

Share :-
Categories: