Basset Hound: Ένα κυνηγόσκυλο που ζει και σε διαμέρισμα

0 Comments

Η Ρίκα Παναγιώτου μας περιγράφει τη διασκεδαστική καθημερινότητα με έναν αρκετά ιδιαίτερο σκύλο: ένα σκυλί που η φύση του και το ένστικτό του το κατατάσσουν στα λαγωνικά αλλά οι ιδιοκτήτες του συνήθως το αποκτούν ως ζώο συντροφιάς.

Η Γιούλε είναι ένα basset hound 8,5 ετών. Είναι ένας σκύλος για κυνήγι, όμως η συγκεκριμένη δεν έχει κυνηγήσει ποτέ, έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο διαμέρισμα και δεν την πειράζει καθόλου, δεν έχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να βγαίνει κάθε μέρα έξω. Της αρέσει πάρα πολύ να περπατάει αλλά περπατά με τον δικό της τρόπο: δεν πάει ευθεία και ήρεμα όπως ένας σκύλος συντροφιάς, θέλει να μυρίζει παντού, γιατί είναι ένα λαγωνικό όσφρησης και ακολουθεί μυρωδιές. Γι’ αυτό και χρειάζεται πάντα λουρί στη βόλτα μέσα στην πόλη, γιατί αν κάτι της κάνει εντύπωση ακολουθεί τη μύτη της χωρίς να βλέπει πού πηγαίνει, οπότε μπορεί να κινδυνεύσει από κάποιο αυτοκίνητο. Ενώ στο σπίτι είναι ήσυχο και υπάκουο σκυλί, στη βόλτα δεν ακούει και προτιμά να ακολουθήσει μια μυρωδιά και να κάνει το δικό της, οπότε αυτό είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή. Επίσης, ενώ είναι σχετικά ευκίνητη όταν κινείται στη φύση, αυτό που την ενοχλεί πολύ είναι οι σκάλες, ειδικά στο κατέβασμα. Τις ανεβαίνει σχετικά εύκολα, όμως στο κατέβασμα δυσκολεύεται γιατί έχει μακρύ σώμα και κοντά πόδια, κάτι που την δυσκολεύει και στην είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο.

Πριν από τη Γιούλε είχαμε γάτες, δεν είχαμε ποτέ σκύλο, θέλαμε όμως έναν σκύλο που να μην κάνει πολλή φασαρία και να μην ενοχλεί. Αυτά τα σκυλιά δεν γαβγίζουν πολύ, μπορεί να ακούσεις τη φωνή τους μόνο αν τρομάξουν πολύ ή αν είναι πάρα πολύ χαρούμενα και ενθουσιασμένα, κατά τα άλλα δεν ακούγονται καθόλου. Αυτό είναι σημαντικό εάν ζεις σε διαμέρισμα γιατί δεν ανησυχείς ότι το σκυλί σου θα πάει στο μπαλκόνι και θα γαβγίζει σε όποιον περνάει από κάτω, όπως κάνουν πολλά άλλα σκυλιά. Το παράξενο, πάντως, είναι ότι όταν αποφασίσουν να γαβγίσουν, μένεις έκπληκτος γιατί η φωνή τους είναι πολύ βαθιά και δυνατή και δεν είναι η φωνή που περιμένεις να ακούσεις από έναν μικρόσωμο σκύλο.

Πάντως, είναι ένα πάρα πολύ ήρεμο και φιλικό σκυλί, αγαπάει πολύ τα μικρά παιδιά, τα πάει καλά με όλους τους μεγάλους, δεν δημιουργεί προβλήματα σε καμία περίπτωση, όμως αυτό σημαίνει από την άλλη ότι δεν είναι φύλακας. Μια μέρα δεν είχαμε κλειδώσει την πόρτα και μπήκαν κλέφτες στο σπίτι και αυτή δεν έκανε κανέναν θόρυβο ενώ ήταν στον ίδιο χώρο! Ευτυχώς οι κλέφτες κατάλαβαν ότι είμαστε μέσα όταν ξυπνήσαμε από κάποιον θόρυβο και έφυγαν χωρίς να πάρουν τίποτα και χωρίς να γίνει κάτι κακό, αλλά ο σκύλος μας καταλάβαμε ότι δεν έχει καθόλου το ένστικτο του φύλακα…

Έχει πάντα όρεξη για φαγητό και τρώει παραπάνω από αυτό που πρέπει, οπότε θέλει προσοχή με το φαγητό για να μην παίρνει βάρος. Τρώει ξηρά τροφή αλλά της αρέσουν και τα μεζεδάκια και θέλει πάντα να τσιμπάει από το φαγητό που περισσεύει από το τραπέζι. Τρώει τα πάντα και αν κάτι την ενοχλεί στο στομάχι, πάει έξω, τρώει χόρτα και αμέσως κάνει εμετό και το βγάζει. Ενώ δεν κάνει αταξίες και ζημιές στο σπίτι, πρέπει να έχουμε κλείσει καλά τον κάδο των σκουπιδιών γιατί αν μυρίσει κάτι, θέλει να το βρει και να το φάει. Μια φορά είχαμε ξεχάσει μια ολόκληρη τούρτα στο τραπέζι και το πρωί βρήκαμε μόνο το κουτί άδειο και τη Γιούλε να μην μπορεί να περπατήσει από το βάρος στο στομάχι της! Κατά τα άλλα όμως είναι πολύ υπάκουη: ξέρει, για παράδειγμα, ότι απαγορεύεται να ανεβαίνει στον καναπέ, επιτρέπεται όμως να ανεβαίνει μόνο στη σημείο που βρίσκεται η κουβέρτα της. Έτσι, μερικές φορές μπορεί να τύχει να κυλήσει η κουβέρτα στο πάτωμα, οπότε έρχεται στην κρεβατοκάμαρα και μας ξυπνάει για να της ξαναβάλουμε την κουβέρτα στον καναπέ, γιατί αλλιώς ξέρει ότι δεν επιτρέπεται να ανέβει. Είναι πολύ έξυπνη, ξέρει ακριβώς τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνει, απλώς μερικές φορές κάνει του κεφαλιού της, ή, μάλλον, πιο σωστά, της μύτης της!

 

 

 

Share :-
Categories: