Borzoi: Ο αριστοκράτης της στέπας

0 Comments

O οδοντίατρος Ντένης Λιαρόπουλος, μας μιλάει για την εμπειρία του από την πολυετήGJ9Y1697 ενασχόληση με μια αρχαία ρωσική φυλή κυνηγετικού σκύλου με την ονομασία Russkaya Psovaya Borzaya.

Το Borzoi είναι το ρώσικο λαγωνικό της στέπας. Είναι μία πολύ παλιά φυλή που αναπτύχθηκε στη Ρωσία με σκοπό το κυνήγι του λύκου που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Τα σκυλιά αυτά κυνηγούσαν τον λύκο σε δυάδες ή τριάδες, είτε αρσενικό-θηλυκό είτε ένα αρσενικό και δύο θηλυκά, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι σκυλιά που από τη φύση τους είναι κυνηγοί και μπορούν να εκπαιδευτούν για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι κατάλληλα για να εκπαιδευτούν π.χ. ως φύλακες, έστω κι αν από ένστικτο προστατεύουν τον χώρο τους και τα αφεντικά τους-στην πραγματικότητα, όμως, είναι λαγωνικά.

Έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μπορούν να ζήσουν ακόμα και μέσα σε διαμέρισμα, συμβιώνοντας άριστα με τον άνθρωπο, έστω κι αν είναι μεγαλόσωμα σκυλιά. Είναι πάρα πολύ φιλικά και προσεκτικά με τα μικρά παιδιά, όπως επίσης και πολύ ήρεμα με άλλα σκυλιά αλλά και με άλλα είδη ζώων όταν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι. Εάν υπάρχει γάτα στο σπίτι, η συγκατοίκηση είναι απόλυτα αρμονική και ήρεμη. Βέβαια, εάν δουν μία γάτα έξω στη φύση, θα την κυνηγήσουν γιατί θα ξυπνήσει η φύση του λαγωνικού μέσα τους, όμως μέσα στο σπίτι δεν υπάρχει ποτέ κανένα πρόβλημα.

Από θέματα υγείας δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα ή κάποια ευαισθησία. Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι κανείς σχολαστικός στους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις όπως και σε όλα τα σκυλιά, κατά τα άλλα όμως τα σκυλιά αυτά περνούν μια υγιή και απροβλημάτιστη ζωή. Το μοναδικό σημείο που πρέπει να γνωρίζει και να προσέχει ο ιδιοκτήτης τους, επειδή ακριβώς είναι μεγαλόσωμα και ψηλά σκυλιά, είναι να αποφεύγεται η έντονη άσκηση μετά το πολύ φαγητό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί συστροφή στομάχου, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη και άμεσα απειλητική για τη ζωή του σκύλου. Δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εύκολα, είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο, όμως είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης μεγαλόσωμου-ψηλού σκύλου και να το προσέχει. Κατά τα άλλα, επειδή το Borzoi έχει ψηλά και λεπτά πόδια, είναι καλό να μην ασκείται πολύ σε βραχώδη σημεία με ψηλά φυσικά εμπόδια, έτσι ώστε να προστατεύεται από μικροτραυματισμούς.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτή τη φυλή το 1987, όταν έφερα το πρώτο μου Borzoi από τη Ρουμανία. Ήταν ένα θηλυκό σκυλί το οποίο το ζευγάρωσα αργότερα με ένα αρσενικό που έτυχε να συναντήσω στον Λυκαβηττό και έτσι ξεκίνησα την ερασιτεχνική μου εκτροφή. Έκανα δύο-τρεις γέννες, κράτησα σκυλιά από αυτές και πάντα είχα 5-6 σκυλιά. Το 2004 άρχισα να ασχολούμαι με τις εκθέσεις, οπότε πήγα στη Γαλλία και έφερα δύο σκυλιά από γαλλικό εκτροφείο, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Τα σκυλιά αυτά πήγαν πολύ καλά στις εκθέσεις, κέρδισαν τίτλους και κύπελλα, έπειτα τα ζευγάρωσα δύο φορές και κράτησα σκυλιά και από αυτές τις γέννες. Εδώ στην Ελλάδα η φυλή αυτή δεν είναι πολύ γνωστή, οπότε τα σκυλιά από τις γέννες δεν διατίθενται εύκολα, όχι μόνο δεν πουλιούνται αλλά ούτε και χαρίζονται εύκολα. Τα βλέπουν μεγαλόσωμα και τα αποφεύγουν γιατί θεωρούν ότι θα είναι δύσκολα και προβληματικά στη συμβίωση, κάτι που βέβαια δεν ισχύει καθόλου στην πραγματικότητα. Σήμερα, έχω ένα θηλυκό Borzoi από τον κ. Μελετίου, ο οποίος έχει ένα εκτροφείο με εξαιρετικά σκυλιά και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Ποιός είναι ο ιδανικός ιδιοκτήτης για ένα τέτοιο σκυλί; Σίγουρα δεν μπορείς να το ταιριάξεις με έναν ιδιοκτήτη που του αρέσουν τα άγρια σκυλιά όπως τα πιτ μπουλ. Οι άνθρωποι που ταιριάζουν καλύτερα με τα Borzoi είναι αυτοί που έχουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες, αγάπη για τη φύση και τα ζώα, αλλά και αυτοί που προσφέρουν αγάπη και φροντίδα στο σκυλί τους. Το Borzoi δεν ανέχεται να του φωνάζεις και να το κακομεταχειρίζεσαι, αφού από τη φύση του είναι περήφανο και ελαφρώς ανυπάκουο σκυλί: αν το φωνάζεις, θα έλθει γιατί θέλει να έλθει, όχι γιατί θα το αναγκάσεις, είναι ένα σκυλί με έντονη και ισχυρή προσωπικότητα. Εννοείται, βέβαια, ότι στα βασικά σημεία υπακοής και συμπεριφοράς δεν υπάρχει πρόβλημα και ένας υπομονετικός ιδιοκτήτης θα συμβιώσει άριστα με ένα τέτοιο σκυλί, όμως σίγουρα δεν πρόκειται για μία ράτσα που υπακούει άμεσα και σαν ρομπότ σε κάθε επιθυμία του αφεντικού του. Αυτή η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους μπορεί να ενοχλήσει κάποιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι καλύτερο να προτιμήσουν μια άλλη φυλή σκύλου παρά να προσπαθήσουν να επιβληθούν με κάθε τρόπο σε ένα Borzoi.

Share :-
Categories: