Cane Corso: O ρωμαίος πολεμιστής

0 Comments

Στα ιταλικά “cane corso” σημαίνει “σκύλος – φύλακας” ή “σκύλος της αυλής”, ονομασία που παραπέμπει σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο εργασίας με έφεση στη φύλαξη ανθρώπων και χώρων. Ο Νίκος Χαρισόπουλος μας περιγράφει την καθημερινή συμβίωση με έναν εκπρόσωπο μιας φυλής που μας έρχεται από την Ιταλία, και έχει ρίζες στους στρατιωτικούς σκύλους των αρχαίων Ρωμαίων.

Η Πανδώρα είναι 11 μηνών και ήλθε στην οικογένεια από 2 μηνών κουτάβι. Δεν είναι το πρώτο μας σκυλί, είχαμε πάντοτε μεγαλόσωμα σκυλιά. Πέρυσι χάσαμε το Ντόμπερμαν που είχαμε σε ηλικία 8 ετών και αναζητώντας τον επόμενο σκύλο μας καταλήξαμε ψάχνοντας στο Cane Corso. Πάντα μας ενδιέφερε το θέμα της ασφάλειας και της φύλαξης, οπότε με αυτό το κριτήριο αναζητήσαμε διάφορα σκυλιά και καταλήξαμε σε αυτό. Η Πανδώρα φαίνεται να το έχει αυτό το ένστικτο να προστατεύει τον χώρο αλλά και τους ανθρώπους που είναι μαζί, αφού άλλωστε είναι και χαρακτηριστικό της φυλής.

Με τη διατροφή δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, απλώς η φυλή (όπως και όλες σχεδόν οι μεγαλόσωμες), απαιτεί προσοχή: πρέπει να τρώει σε απόλυτα συγκεκριμένες ώρες, ελεγχόμενες ποσότητες και υψηλής ποιότητας τροφή, ενώ από 4 μηνών πρέπει να παίρνει συμπληρώματα διατροφής και κυρίως γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη.

Ο χαρακτήρας της είναι ιδιαίτερα φιλικός και ήρεμος, όπως είναι και όλα τα Cane Corso τα οποία ζουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον και κοινωνικοποιούνται από μικρά. Εμείς, με πρωτοβουλία του εκτροφέα μας, συναντιόμαστε κάθε Σάββατο με άλλα παρόμοια σκυλιά κοντινής ηλικίας και παίζουμε όλοι μαζί, ώστε τα σκυλιά μας να συνηθίζουν την ομαλή συμβίωση με άλλα ζώα. Αυτό είναι σημαντικό σε ένα μεγαλόσωμο και τόσο δυνατό σκυλί που σε μια κακή στιγμή είναι αρκετά εύκολο να σου φύγει από τα χέρια.

Πάντως, παρόλο το μέγεθός του, ζει πολύ άνετα σε διαμέρισμα, αφού δεν κάνει ζημιές, δεν δημιουργεί προβλήματα, αρκεί να μάθει πρώτα με το κλουβί σιγά σιγά και να ασχοληθούμε στην αρχή μέχρι να το μάθουμε να λειτουργεί σωστά στον χώρο του. Φυσικά, η καθημερινή βόλτα και άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση όπως και σε όλα τα σκυλιά που ζουν σε διαμέρισμα, λιγότερο όταν είναι σε μικρή ηλικία και σταδιακά περισσότερο όσο το σκυλί ενηλικιώνεται, όμως χωρίς υπερβολές. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 11 μηνών που είναι σήμερα η Πανδώρα, μια βόλτα από μισή ώρα δύο φορές την ημέρα είναι αρκετή.

Σε σύγκριση με άλλα μεγαλόσωμα σκυλιά που είχα στο παρελθόν, θα έλεγα ότι ο χαρακτήρας έχει πολλά κοινά π.χ. με το Ντόμπερμαν που είχα πριν από αυτό, ενώ μια μικρή διαφορά είναι ότι η Πανδώρα είναι πιο δυνατός χαρακτήρας, είναι πιο επίμονη σε αυτό που θέλει να κάνει. Μεγαλύτερη διαφορά είναι στο θέμα των κιλών και κατ’ επέκταση και στο κόστος της τροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Για παράδειγμα, το Ντόμπερμαν δεν χρειαζόταν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, όμως το Cane Corso χρειάζεται οπωσδήποτε, άρα ένας υποψήφιος ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι τουλάχιστον μέχρι να κλείσει τους 12 μήνες το Cane Corso, θα έχει κάποιο επιπλέον κόστος για τα συμπληρώματα. Όμως, σχετικά υψηλό είναι και το κόστος της διατροφής, αφού τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, έχουν απαιτήσεις μεγαλύτερες από άλλα σκυλιά. Εάν κάποιος θέλει να κάνει οικονομία και να δίνει 20 ευρώ τον μήνα στο σούπερ μάρκετ για να παίρνει φθηνή τροφή, είναι καλύτερα να μην επιλέξει έναν τέτοιο σκύλο. Το Cane Corso χρειάζεται υψηλής ποιότητας τροφή ώστε να μην αποκτήσει προβλήματα σε βάθος χρόνου, τόσο στην ανάπτυξη και στην καλή υγεία όσο συγκεκριμένα και στο στομάχι όπου έχει μια μικρή ευαισθησία.

 

Τα Cane Corso δεν είναι κατάλληλα για τον άπειρο ιδιοκτήτη: για κάποιον που θα πάρει έναν σκύλο για τα παιδιά του και θα το έχει παρατημένο σε ένα μπαλκόνι, δεν ταιριάζει ένα τέτοιο σκυλί. Άλλωστε, όπως γνωρίζαμε από πριν και αποδείχθηκε περίτρανα και με την Πανδώρα, τα σκυλιά αυτά θέλουν να είναι συνέχεια κολλημένα με το αφεντικό τους, επιζητούν διαρκώς την ανθρώπινη παρουσία και επαφή, οπότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τον χρόνο αλλά και τη διάθεση ώστε να είναι συνέχεια μαζί με τον σκύλο του.

Ας επισημάνομε, πάντως, ότι ειδικά σε αυτές τις μεγαλόσωμες και δυνατές φυλές, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του καλού εκτροφέα δεν εξαντλείται στην απλή πώληση ενός κουταβιού αλλά εκφράζεται με τη συνεχή στήριξη και βοήθεια σε όλη τη ζωή του σκύλου. Ο εκτροφέας πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα σου με τις συμβουλές και τη βοήθειά του, γιατί όσα σκυλιά κι αν είχες στο παρελθόν, όταν παίρνεις μια νέα φυλή για πρώτη φορά, ξεκινάς και πάλι από την αρχή και θεωρείσαι αρχάριος ιδιοκτήτης. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την επιλογή μας, χαίρομαι πάρα πολύ που επέλεξα τελικά αυτή τη φυλή και πιστεύω ότι όποιος ψάξει και βρει τον σωστό εκτροφέα, θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από το Cane Corso.

Share :-
Categories: