Doberman: Ένα αρνί με φορεσιά λύκου

0 Comments

GJ8Y3522Ο τεχνικός τηλεπικοινωνιών Θάνος Παπαθανασίου, μας περιγράφει την καθημερινή συμβίωση με τον Μάρκους, ένα πανέμορφο και πολυβραβευμένο Doberman.

Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στα ντόμπερμαν είναι ότι τα θεωρώ πολύ αρχοντικά σκυλιά. Ο χαρακτήρας τους, το ταμπεραμέντο τους, τα κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι ατρόμητα σκυλιά, αν και πολύ παρεξηγημένα: ένας επιπλέον λόγος που με τράβηξε σε αυτά ήταν και γιατί ήθελα να δείξω στον κόσμο ότι κάνουν λάθος για όλα αυτά που πιστεύουν για Αυτή τη φυλή, αφού η αλήθεια είναι το εντελώς αντίθετο. Όλοι θεωρούν ότι είναι σκυλιά-δολοφόνοι, ενώ υπάρχει και ο μύθος που τα ακολουθεί και λέει ότι τρελαίνεται ο εγκέφαλός τους, ότι τρώνε τα αφεντικά τους και διάφορα τέτοια! Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο, έχουν τρομερά ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και το αφεντικό τους και αγαπούν πάρα πολύ τα παιδιά. Όσα σκυλιά κι αν είχα όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν είχα σκυλί που να του έχω απόλυτη και τυφλή εμπιστοσύνη όπως αυτό.
Ο Μάρκους είναι τώρα 4,5 ετών και είναι κοντά μου από 5 μηνών. Έψαχνα ένα σκυλί με καλό pedigree, μόνο και μόνο για να αποφύγω πιθανά προβλήματα όπως κάποιες δυσπλασίες και γενετικά θέματα, οπότε ήθελα να πάρω ένα καλό για να αποφύγω δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον. Δυστυχώς ή ευτυχώς, για τα ντόμπερμαν το εκτροφείο είναι μονόδρομος προκειμένου να είσαι σίγουρος για τις καλές γραμμές αίματος και την αποφυγή κληρονομικών προβλημάτων. Εγώ προσωπικά δεν ήθελα ποτέ να ασχοληθώ με εκθέσεις, μορφολογίες και λοιπά, δεν ήταν ποτέ αυτή η προτεραιότητά μου, ήθελα μόνο να έχω ένα καλό σκυλί με γνωστό γενεαλογικό δέντρο για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμφανίσει προβλήματα, όμως τελικά ο Μάρκους ήταν πολύ καλός και έτυχε στην πορεία να πάρει και πάρα πολλές διακρίσεις σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.
Είναι ένα σκυλί που έχει συνηθίσει να ζει πολύ με τους ανθρώπους, είναι πάρα πολύ κοινωνικός οπότε κι εμείς κοιτάμε να μην τον αφήνουμε πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι, φροντίζουμε όταν λείπουμε να υπάρχει κάποιος στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, όταν τον αφήνουμε για λίγο μόνο του, έχει πάντα μια συγκεκριμένη ζημιά που κάνει, παίρνει ένα σκαμπό, το μετακινεί με τη μουσούδα του και το βρίσκουμε πότε στην κουζίνα, πότε σε άλλο δωμάτιο. Αυτό το κάνει πάντα όταν τον αφήνουμε και όσες φορές κι αν τον έχουμε μαλώσει για το συγκεκριμένο θέμα, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα του αυτό, τα ντόμπερμαν είναι πολύ επίμονα σκυλιά, μπορεί να σε σκάσουν αν τους κολλήσει κάτι!
Συνήθως όταν βγαίνουμε βόλτα μαζί, ο κόσμος αντιδρά λες και βλέπουν κανένα κτήνος στο δρόμο, αν και τον έχω πάντοτε δεμένο, ποτέ δεν τον αφήνω ελεύθερο μέσα σε κόσμο. Είναι παρεξηγημένη και η ράτσα, οπότε ο κόσμος φοβάται. Επίσης έχει μια τρομοκρατική φάτσα, είναι και 45 κιλά, όμως στην πραγματικότητα είναι αρνί, είναι πολύ κοινωνικός, πολύ καλός. Ο κόσμος όμως δεν γνωρίζει δυστυχώς και όταν τον βλέπουν αλλάζουν πεζοδρόμιο…
Τα ντόμπερμαν θέλουν καλή, ακριβή τροφή, δεν είναι σκυλιά για να τα παρατήσεις και να τους δώσεις φθηνή τροφή, θολώνει το τρίχωμά τους και πέφτει η ενέργειά τους. Ο Μάρκους τρώει καλής ποιότητας ξηρά τροφή σε ποσότητα 600-700 γραμμάρια την ημέρα, είναι υγιής και δυνατός και το τρίχωμά του λάμπει.
Ο κατάλληλος ιδιοκτήτης ενός ντόμπερμαν είναι κάποιος που έχει χρόνο να διαθέσει, αφού ένας τέτοιος σκύλος θέλει σίγουρα μια ώρα την ημέρα για να βγει να τρέξει. Η απλή βόλτα του Μάρκους δεν του κάνει τίποτα, το να βγει απλώς να περπατήσει με το λουρί στη γειτονιά δεν λέει κάτι, ένας τέτοιος σκύλος θέλει την αλάνα του να βγει να τρέξει, να έλθει σε επαφή με άλλα σκυλιά για να είναι κοινωνικός. Δεν μπορείς να έχεις ένα τέτοιο σκυλί σε αυτό το μέγεθος που να είναι ακοινώνητο γιατί θα έχεις πρόβλημα.
Μόλις πάει τη βόλτα του, μετά είναι σαν να μην έχεις σκυλί στο σπίτι, είναι πάρα πολύ ήρεμος, έχει εκτονωθεί και δεν ενοχλεί καθόλου. Όμως, του αρέσει πολύ η επαφή, θέλει να είναι συνέχεια σε επαφή μαζί μας, να τον χαϊδεύουμε, να μας ακουμπάει, στον καναπέ όταν καθόμαστε ή στο κρεβάτι, θέλει να είναι συνέχεια μαζί μας. Μόνο το καλοκαίρι ηρεμούμε γιατί ζεσταίνεται!

Share :-
Categories: