Dogue de Bordeaux: Ο γενναίος πολεμιστής από τη Γαλλία

0 Comments

O Γιάννης Παπάζογλου, μας συστήνει μια από τις παλαιότερες και πιό εντυπωσιακές φυλές σκύλων από τη Γαλλία. Φύλακες των κάστρων της γαλλικής αριστοκρατίας εδώ και πολλούς αιώνες, τα Ντογκ ντε Μπορντώ παραμένουν “καθαρά” μέχρι σήμερα με πολύ αυστηρή επιλεκτική εκτροφή που αποκλείει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα χαρακτηριστικά του σωματώδους και γενναίου αυτού μεσαιωνικού σκύλου-φύλακα.

Τα Dogue de Bordeaux είναι μια πολύ παλιά γαλλική φυλή που υπάρχει από τα μεσαιωνικά χρόνια και αναγνωρίστηκε και επίσημα ήδη από τον 19ο αιώνα όταν άρχισαν οι πρώτες εκθέσεις μορφολογίας. Ανήκει στα σκυλιά εργασίας, αφού πάντοτε στην ιστορία του ήταν σκυλί-φύλακας.

Το συγκεκριμένο δεν είναι το πρώτο Dogue de Bordeaux που έχουμε, αφού η γνωριμία μας με τη φυλή ξεκίνησε το 2000 όταν φέραμε το πρώτο τέτοιο σκυλί από τη Γαλλία. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε φέρει αρκετά ακόμα τέτοια σκυλιά, τα περισσότερα θηλυκά. Πιο πριν είχα έλθει σε επαφή με διάφορα άλλα σκυλιά που είχαμε και στην οικογένειά μας, όμως το πρώτο μου εντελώς δικό μου σκυλί ήταν ένα τέτοιο, και από τότε που τα γνώρισα δεν σκέφτηκα ποτέ ότι μπορεί να έχω κάποια άλλη φυλή. Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ σε αυτά τα σκυλιά είναι ότι είναι σκυλιά που θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς του ιδιοκτήτη τους. Εάν κάποια μέρα είμαι κουρασμένος και θέλω να κάτσω στον καναπέ να δω τηλεόραση και να χαλαρώσω, το σκυλί θα έλθει να κάτσει δίπλα μου και να μου κάνει παρέα, δεν θα διαμαρτυρηθεί, ούτε και θα απαιτήσει κάτι άλλο. Όμως, εάν μια άλλη μέρα έχω όρεξη να βγω στο πάρκο και να παίξω, το σκυλί αυτό μπορεί να τρέχει για ώρες, χαρούμενο και ακούραστο. Θα ακολουθήσει τη γραμμή που θα δώσω εγώ, χωρίς παραξενιές και χωρίς αντιδράσεις. Κατά τα άλλα, ένα Dogue de Bordeaux στο ρόλο του ως φύλακας είναι εξαιρετικό, αφού είναι ένα πολύ δυνατό σκυλί που σου δίνει σιγουριά απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο, τόσο στο σπίτι όσο και έξω. Όμως, και το ίδιο το σκυλί έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, γεγονός που κάνει τον χαρακτήρα του εξαιρετικό στην καθημερινή συμβίωση. Δεν είναι ένα ανασφαλές, νευρικό σκυλί που μπορεί να γαβγίζει χωρίς λόγο ή να δημιουργεί προβλήματα με το παραμικρό. Επίσης, κάτι άλλο πολύ θετικό είναι ότι παρότι είναι ένα μεγαλόσωμο σκυλί, μπορεί να ζήσει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σε οποιοδήποτε σπίτι ή διαμέρισμα. Σε αυτό συμβάλλουν δύο παράγοντες: από τη μια, έχουν εξαιρετικά ήρεμο χαρακτήρα και δέχονται αδιαμαρτύρητα τις καταστάσεις και τους όποιους περιορισμούς. Από την άλλη, όμως, είναι σκυλιά που δένονται πάρα πολύ με τον άνθρωπο και αποζητούν την ανθρώπινη επαφή και συντροφιά, οπότε είναι ευτυχισμένα όταν είναι κοντά στον άνθρωπο. Δεν είναι σκυλιά που μπορούν να ζήσουν απομονωμένα, έξω στην αυλή. Προτιμούν σαφώς να βρίσκονται μέσα στο σπίτι μαζί με τους ανθρώπους, κάτι που είναι από όλες τις απόψεις προτιμότερο, αφού λόγω του ήρεμου χαρακτήρα τους δεν ενοχλούν και δεν προκαλούν ζημιές ή άλλα προβλήματα στο σπίτι. Άλλωστε, λόγω του ισχυρού χαρακτήρα τους, δεν αισθάνονται καμία ανασφάλεια και κανέναν ανταγωνισμό και άρα συμβιώνουν πολύ καλά με άλλα σκυλιά ή και με άλλα είδη ζώων μέσα στο ίδιο σπίτι. Το ίδιο και εκτός σπιτιού, όπου-εφόσον είναι σωστά μεγαλωμένα και κοινωνικοποιημένα- δεν ξεκινούν ποτέ κάποιον τσακωμό με άλλα σκυλιά, δεν κυνηγούν γάτες, δεν έχουν εχθρική στάση απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Έχουν τη συμπεριφορά ενός “αγαθού γίγαντα” που γνωρίζει τη δύναμή του και δεν την επιδεικνύει. Εννοείται ότι εάν υπάρξει ανάγκη, θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους και τελικά θα επιβληθούν, δεν είναι όμως σκυλιά που δημιουργούν το πρόβλημα.

Ίσως τα κουτάβια να προκύψουν λίγο άτακτα και παιχνιδιάρικα όπως όλα τα νεαρά σκυλιά και μπορεί να κάνουν μικροζημιές και αταξίες από τη χαρά τους μέσα στο σπίτι, όμως αυτό σταματάει γρήγορα με την ενηλικίωση γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σκυλί που καταλαβαίνει όταν δημιουργεί προβλήματα και με την ενηλικίωσή του συμπεριφέρεται πολύ ώριμα και υπεύθυνα. Όπως και σε όλα τα σκυλιά, οι πιό δύσκολοι μήνες είναι οι πρώτοι, αφού όταν πρωτοπάρεις ένα κουτάβι, παίρνεις έναν ευαίσθητο χαρακτήρα που διαμορφώνεται διαρκώς χτίζοντας τη σχέση του με το αφεντικό του. Επιπλέον, επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα σκυλί που μεγαλώνοντας θα γίνει πολύ μεγάλόσωμο και δυνατό, είναι ακόμα πιό σημαντικό να ασχοληθούμε και να χτίσουμε σωστά την επαφή μας τους πρώτους αυτούς μήνες της ζωής του, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση και επικοινωνία και να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και εκπλήξεις αργότερα.

Το χαριτωμένο και άτακτο κουταβάκι εξελίσσεται σε ένα θηρίο, αφού στην πλήρη ενηλικίωσή τους, οι διαστάσεις των Dogue de Bordeaux είναι εντυπωσιακές: σύμφωνα με τα στάνταρ της φυλής, τα αρσενικά είναι πάνω από 50 κιλά και τα θηλυκά πάνω από 45 κιλά. Το ύψος των αρσενικών είναι από 60 έως 68 εκατοστά και στα θηλυκά από 58 ως 66 -αν και μικρές αποκλίσεις είναι αποδεκτές. Όπως όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά, έχει αυξημένες απαιτήσεις διατροφής, όπου χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και μετρημένη ακριβώς σύμφωνα με τις ανάγκες του. Το συγκεκριμένο σκυλί, για παράδειγμα, τρώει 500 γραμμάρια ξηράς τροφής κάθε μέρα σε ένα ή δύο γεύματα.

Από θέματα υγείας, η πολύ προσκετική επιλεκτική εκτροφή που γίνεται στη συγκεκριμένη φυλή τείνει να εξαλείψει τα όποια προβλήματα. Όμως, όπως όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά παρόμοιου τύπου, κινδυνεύουν από δυσπλασίες και από καρδιοπάθειες, γι’αυτό και είναι ακόμα πιό σημαντικό να απευθυνόμαστε σε καλούς εκτροφείς και να επιλέγουμε σκυλιά με όσο το δυνατόν καλύτερα κληρονομικά χαρακτηριστικά. Όσο είναι ακόμα νεαρά, καλό θα ήταν να προσέχουμε την πολύ έντονη άσκηση, τις απότομες σκάλες και όλα αυτά που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την σωστή μυοσκελετική ανάπτυξη,

κατά την ενηλικίωσή τους, καλό θα ήταν να παρακολουθούνται και από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, ο οποίος σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη θα βεβαιωθεί ότι γίνεται σωστά η κοινωνικοποίηση του σκύλου και ότι εξελίσσεται σωστά το δέσιμο με τον ιδιοκτήτη και η διαμόρφωση του χαρακτήρα του ώστε να μην εμφανιστούν ποτέ φαινόμενα επιθετικότητας ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς-γιατί εάν αυτά εμφανιστούν σε έναν ενήλικο σκύλο 60 ή 65 κιλών με τεράστια σωματική δύναμη, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα είναι πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά

Share :-
Categories: